Kdy se vám hodí pojištění odpovědnosti?

Pojišťovací trh je plný produktů, které nás chrání před nástrahami každodenního života. Úrazové pojištění, životní pojištění, havarijní pojištění, cestovní pojištění... všechna tato pojištění se vztahují na nás nebo na věc, kterou vlastníme. Pokud onemocníme, zraníme se, něco nám ukradnou, ztratíme to nebo poškodíme, dostaneme finanční náhradu. Existuje však i pojištění, které myslí na situace, ve kterých právě my způsobíme škodu někomu jinému.

 

Kdy se vám pojištění odpovědnosti bude hodit?

Situací, ve kterých budete rádi, že existuje pojištění odpovědnosti, je víc, než si myslíte. V podstatě téměř každá lidská činnost může vyústit do nešťastného momentu, ve kterém způsobíme újmu nebo škodu někomu jinému. Na silnicích je to bohužel poměrně časté, proto existuje povinné ručení. Ale co mimo svět automobilů? Nenapadá vás v rychlosti žádná situace, ve které byste pojištění odpovědnosti potřebovali? Máme pro vás pár příkladů. Zmíněné situace vám budou jistě známé.

 

  • Jste v obchodě a vám nebo vašemu dítěti se podaří shodit zboží z regálu. V obyčejné samoobsluze vás to asi moc trápit nebude, ale když budete mít „štěstí“, bude to v obchodě s elektronikou nebo v parfumerii a takový televizor nebo flakony s parfémy něco stojí.
  • Vrátíte se z práce domů a zjistíte, že jste vytopili souseda pod vámi. Nebo se ze střechy vašeho domu nebo garáže sesype sníh a poškodí auto zaparkované pod ní, případně, v tom horším případě, někomu způsobí úraz.
  • Nesete odpovědnost také za své domácí mazlíčky. Pokud se váš pes lekne náhlého hluku a někoho v panice pokouše, bude to na vaši odpovědnost.
  • Velmi důležité je pojištění odpovědnosti i při sportu nebo ve volném čase. Právě při sportu totiž vzniká množství úrazů, mezi které patří například srážka na kole, či nehoda na lyžařském svahu. To všechno jsou situace, ve kterých se bude hledat viník, který to celé zaplatí.

 

Pojištění odpovědnosti využijete i v případě, že si z půjčovny půjčíte šaty, kostým nebo sportovní vybavení, a nechtěně ho ve víru zábavy poškodíte nebo zničíte. Studenti během studentské praxe rovněž nakládají s vybavením a pomůckami, které jim nepatří, a z nedostatku zkušeností nebo obyčejné nervozity je mohou poškodit.

 

Jak to funguje?

Pojištění odpovědnosti znamená, že vám pojišťovna proplatí škodu, kterou jste způsobili, popřípadě tuto škodu sama zaplatí. Limity pojistného plnění, případně další konkrétní údaje, už jsou vždy ošetřeny v pojistné smlouvě.

Existuje nějaká výjimka, kdy za vás pojišťovna škodu neuhradí? Ano, například způsobíte-li škodu pod vlivem alkoholu, při úmyslném trestném činu, nebo když prostě věc ztratíte.

Pojištění odpovědnosti je skvělý pojišťovací produkt, díky kterému se nemusíte obávat prožívat zážitky naplno. To vás však nezbavuje odpovědnosti za své jednání, a přestože vám pojišťovna pomůže snést finanční břemeno vyplývající ze škody, kterou jste zavinili, chovejte se vždy tak, aby ke škodné události vůbec nedošlo.

Další praktické rady, jak minimalizovat náklady za škody s pojištěním odpovědnosti, najdete v článku na webu Pruvodcepodnikanim.cz.

Přejít na web Pruvodcepodnikanim.cz