Na dovolené k doktorovi? Bez pojistky se může účet za „běžné“ problémy vyšplhat až k několika tisícům

Onemocnět na dovolené, to je opravdová smůla. Nikdo si nepřeje strávit svoje vytoužené volno v posteli nebo dokonce v nemocnici.

Platí především pravidlo, že bychom se na dovolené měli snažit nemoci či úrazu hlavně za každou cenu vyhnout. „Je důležité vzít v úvahu svůj aktuální zdravotní stav či užívání léků. Doporučujeme se před cestou poradit se svým praktickým lékařem,“ poznamenává Simona Fischerová, členka představenstva Asociace cestovních kanceláří ČR. Je přece lepší dovolenou o týden posunout než ji celou promarodit.


Nesmíte také zapomenout sjednat si před cestou do zahraničí cestovní pojištění, upozorňuje Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR. „Lidé by rozhodně neměli spoléhat na to, že se jim nic nestane. I při drobných obtížích je velkou výhodou mít uzavřeno cestovní pojištění pro léčebné výlohy. Nejenže tím lze předejít finančním nákladům, ale hlavně lze využít asistenčních služeb, které zajistí bezproblémové ošetření,“ vysvětluje Friedrich.


Zmíněné finanční náklady ostatně také nemusí být zrovna zanedbatelné. I běžné ambulantní ošetření v zahraničí stojí podle údajů ČSOB Pojišťovny několik tisíc. Například hned na sousedním Slovensku vás návštěva doktora vyjde v průměru na 4 579 korun. Ještě více pak pochopitelně stojí lékařská pomoc v dalších oblíbených letních destinacích – třeba v Itálii stojí běžné ošetření i přes šest a půl tisíce a v Rakousku v průměru dokonce 8 854 korun. Vůbec nejdražší z populárních letních destinací je ale lékařská péče v Turecku. Kdo cestuje do této země bez pojištění, riskuje, že zaplatí přes 9 000 korun.
 

TIP:  Výpočet cestovního pojištění u nás trvá jen pár minut. Sjednat si ho můžete nejen do zahraničí, ale také do tuzemska.