Před tím, než nasednete do auta, si zkontrolujte svou pojistku. Pojistné události za hranicemi se mohou prodražit

Pokud jedete na dovolenou autem, pořádně se na cestu připravte. Včas zkontrolujte, zda je auto v bezvadném stavu, abyste ho případně stihli dát před odjezdem do servisu. Některým poruchám však nemůžete předejít, i kdybyste se snažili sebevíc. Co tedy dělat, pokud k nějaké dojde?


Pokud dojde k poruše či dokonce nehodě přímo na silnici, musíte samozřejmě dbát zejména na zdraví sebe i ostatních. „Poté, co zastavíte u kraje cesty, máte povinnost vzít si reflexní vestu a za auto umístit výstražný trojúhelník,“ radí Petr Milata. „Teprve poté můžete začít žhavit telefon – pokud došlo ke zranění, je samozřejmě nejdůležitější zavolat záchrannou službu. Pokud došlo k vážnější nehodě, nezapomeňte přivolat policii, jinak se totiž můžete dostat do zbytečných potíží.“ Po splnění těchto povinností pak můžete zavolat svojí pojišťovně – pokud máte sjednanou asistenční službu, operátoři vám pomůžou s dalším postupem.


Nejčastějšími poruchami jsou podle dat ČSOB Pojišťovny v zahraničí i u nás problémy s motorem, píchlou pneumatikou a startováním. Přitom právě třeba výměna kola se může v některých zemích pořádně prodražit. Zatímco na Slovensku vás bude stát „jen“ okolo 4 000 korun, v Rakousku vás to vyjde na 5 500 korun a v Německu dokonce i na 8 500 korun.


Nemusíte se ale bát, že porouchané auto znamená konec dovolené. Většina drobných závad se dá velmi rychle opravit a vy můžete pokračovat v cestě. S odtahem do autoservisu vám pomůže pojišťovna v rámci asistenční služby. V případě vážnější poruchy je pak schopná vám nechat auto odtáhnout i domů. „Pokud auto mimo jízdu na dovolenou příliš nepoužíváte a máte jen povinné ručení, je možné si na cestu sjednat rozsáhlejší asistenční služby v rámci cestovního pojištění. Hlavně by si ale řidiči měli před jízdou pořádně zkontrolovat, co všechno mají v pojistce zahrnuté a do jaké výše plnění,“ říká Petr Milata. Pokud například nemáte v pojištění zahrnuté zaplacení odtahu auta z cizí země, může to vaši peněženku přijít pěkně draho. Odtah auta například z Itálie či Francie může stát až okolo sedmdesáti tisíc korun.