6 tipů, jak zabezpečit chatu

Máte chatu, která stojí v chatové osadě nebo zcela mimo civilizaci? A při odjezdu máte strach, aby vám domek během vaší nepřítomnosti nějaký nenechavec nevykradl? Vaše obava není neopodstatněná, v roce 2019 bylo vykradeno přibližně 1400 rekreačních objektů. Dáme vám proto pár tipů, jak chatu účinně zabezpečit.

 

Zabezpečení chaty

 

  1. Na prvním místě je jako vždy prevence. Zazimovali jste domek a navštívit jej hodláte až za několik měsíců? Raději si odvezte všechno, co má nějakou cenu nebo spíše vše, co uvezete. Nejde jen o cennosti, které obvykle na chatách nemíváte, ale zejména nářadí, jízdní kola a elektroniku. Vše, co v chatě zanecháte, si vyfoťte a také si opište výrobní čísla. Vzhledem k tomu, jak prudce klesá cena elektroniky s jejím stářím, u deset let staré televize se asi namáhat nemusíte. Menší věci, které by mohly zloděje zlákat, uschovejte tak, aby nebyly vidět skrz okno. Staré nářadí nebo stavební materiál raději ukliďte, pohozený starý roxor může posloužit jako nástroj k páčení a rozbíjení.
  2.  

  3. Dostáváme se k zabezpečení. Pokud můžete, pozemek si oploťte. Nemusíte nutně použít žiletkový drát, už samotný plot je třeba přelézt a po případném vykradení i s lupem znovu. Podle kriminalistů věnují zloději pokusu o vykradení v průměru přibližně deset minut. Zdržíte-li jejich postup jakýmkoli možným způsobem, zvyšujete šanci, že je od nekalého záměru odradíte již na začátku.
  4.  

  5. Další překážkou v postupu do vaší chaty jsou zámky. Budete-li mít na plotu ostnatý drát, ale na brance jednoduchý zámek, říkáte tím, že v domku něco zajímavého je a že může jít hlavním vchodem. Při výběru vám pomohou certifikace. Bezpečnostní vložky a visací zámky mají svůj certifikát. Např. cylindrické vložky EN 1303, otvorové výplně EN 1627 a visací zámky EN 12320 – bývají uvedeny na obalu výrobku a zaručují, že zámek odolá většině nedestruktivních a části destruktivních metod. Pro vás i pro pojišťovnu je také důležitá třída výrobku. Čím vyšší, tím lepší. Vybírejte proto zámky třídy 3 až 4. A u visacích zámků věnujte pozornost také petlici, pokud ji lze vytrhnout i se zámkem, pak je sebelepší zámek k ničemu.
  6.  

  7. Jedná-li se o větší objekt, pak je radou rozumu vybavit jej bezpečnostními dveřmi, a to u všech vstupů, podle přísloví, že řetěz je tak silný jako jeho nejslabší článek – pozor na sklepní okna a světlíky. Okna lze zabezpečit ochrannou fólií, která je ochrání i před krupobitím. Mříže na oknech a dveřích jsou sice esteticky na hraně, na druhé straně jsou jasně viditelným a odrazujícím prvkem zabezpečení.
  8.  

  9. Nenásilnou, ale účinnou formou zabezpečení jsou elektronické prvky. Bezpečnostní kamery mohou zloděje odradit stejně dobře jako chytré senzory, které občas rozsvítí nebo pustí televizi. Máte-li chatu na horách, je dobré myslet na to, že není-li cestička k chatě vyšlapaná, je to jasný signál „nikdo není doma.“ Buď se tam tedy občas zastavte nebo poproste sousedy, aby vám cestičku proházeli.
  10.  

  11. Kromě bezpečnostních prvků vám může vnést klid do duše i pojištění. ČSOB Pojišťovna nabízí jak pojištění stavby (i v základní verzi včetně pojištění garáže a bazénu), tak pojištění domácnosti. Pojištění domácnosti zahrnuje to, co se – obrazně řečeno – vysype z domu při jeho obrácení vzhůru nohama. To je zřejmě při pojištění chaty to hlavní. Pojištění stavby by se pak vztahovalo na poškozená okna či dveře.

 

Bezpečnostní prvky pak ovlivňují limit pojistného plnění, tzn. jakou maximální částku obdržíte v případě pojistné události (v tomto případě vloupání), byť by byla cena ukradených věcí výrazně vyšší. Např. u ČSOB Pojišťovny je pro dveře se zámkem s cylindrickou vložkou, dózickým zámkem nebo visacím zámkem limit plnění 100 000 Kč. Bezpečnostní zámek zvýší limit plnění na 300 000 Kč. Vzhledem k tomu, jakou cenu mají věci, které obvykle uchováváme na chatě, by se mohlo zdát, že není třeba víc než běžný zámek na dveřích. Při volbě bezpečnostních prvků však vezměte v potaz i to, jak nepříjemná je vám představa, že se někdo vloupal do vaší chaty.