Ceny elektřiny a plynu rostou. Jak snížit spotřebu energií?

Dodavatelé během léta 2022 navýšili většině zákazníků zálohy na energie. Na vině je energetická krize, která zasáhla nejen Českou republiku, ale i celou EU. Jak si s tím poradit a co můžete udělat, abyste snížili výdaje za elektřinu a plyn?

Zdroj: Canva.com

 

Spotřeba elektřiny v ČR a výše záloh

 

Spotřeba elektřiny v domácnostech v současnosti roste. Důvodem jsou nejen rostoucí ceny energií na burze, či energetická krize, ale také například starší spotřebiče nebo vyšší energetická náročnost samotné nemovitosti. Elektřina se na burze dnes prodává za asi 500 eur/MWh, během léta 2022 vyskočila až na 1000 eur/MWh. Cena energií na burze se, bohužel, promítá i do výše záloh.

 

Jak spočítat výši záloh na energie?

 

  • Pozorně si projděte vyúčtování od dodavatele.
  • V části A vyhledejte celkovou spotřebu energie v MWh.
  • Celkovou spotřebu vynásobte cenou za 1 MWh (najdete ji ve smlouvě, případně v ceníku vašeho dodatele).
  • Částku vydělte počtem měsíců, tedy 12.
  • Výsledná výše záloh by měla odpovídat (případně být nižší), částce uvedené ve vyúčtování.

 

Výše záloh na energie se počítá podle očekáváné spotřebě. K výpočtu je proto potřeba znát průměrnou měsíční spotřebu z předchozího roku, kterou najdete na ročním vyúčtování. Pro zjednodušení můžete využít kalkulačku výše záloh Energetického regulačního úřadu (jde o přibližnou částku).

 

Průměrná roční spotřeba elektřiny v domácnosti

 

Průměrná spotřeba elektřiny v domácnosti je asi 3 MWh elektřiny ročně. Samozřejmě záleží na mnoha faktorech, které celkovou spotřebu ovlivňují – bydlíte v úsporném domě, nebo máte například fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo. I u bytů se tak výše spotřeby odvíjí od toho, jak kvalitně je objekt zateplen a jak s energiemi zacházíte.

 

Jak spočítat spotřebu elektřiny?

 

Výpočet průměrné spotřeby elektřiny je možné provést několika způsoby:

 

  • Vzorec na výpočet spotřeby elektřiny – vynásobte příkon daného spotřebiče s počtem hodí, kdy se aktivně využívá (příklad: Výkon spotřebiče je 100 W, používáte ho 3 hodiny denně krát 30 dnů v měsíci. Výsledek 9 kWh pak stačí vynásobit cenou za 1 kWh, čímž zjistíte cenu za měsíční spotřebu daného spotřebiče).
  • Měření spotřeby elektřiny s přístrojem (wattmetr) – jedná se o malou krabičku, kterou zapojíte ke spotřebiči a která vám okamžitě ukáže, kolik energie daný spotřebič odebírá pro svůj provoz.
  • Výpočet spotřeby elektřiny s kalkulačkou – internetové kalkulačky spotřeby jsou dostupné na stránkách dodavatelů, slouží ale pouze orientačně.

 

Podívejte se na nové energetické štítky a zkontrolujte energetickou třídu spotřebičů

 

Další variantou, jak zjistit množství spotřebované energie, je vycházet z údajů na energetických štítcích jednotlivých spotřebičů. Věnujte pozornost především spotřebě lednice nebo sušičky, což bývají dva největší „žrouti“ elektřiny. Energetický štítek vám ukáže, zda je daný spotřebič ekologický, či nikoli, a také z něj vyčtete příkon daného zařízení v kWh. Zásadní roli hraje rovněž to, do které energetické třídy spotřebič spadá. Některá zařízení, která máte už hodně let, mohou být velmi neúsporná a jejich provoz vás zbytečně stojí hodně peněz.

Pojištění domácnosti pro všechny případy

Sjednejte pojištění domácnosti online s 10% slevou. Pojištění kryje i věci ve sklepě nebo v kufru auta.

Jak snížit roční spotřebu elektřiny?

 

Začněte využívat noční proud

 

Nízký tarif neboli noční proud je součástí dvoutarifní sazby, která vám po určitý časový úsek umožňuje odebírat levnější elektřinu. A to v případě, že máte například bojler, elektrokotel, podlahové topení, tepelné čerpadlo, elektromobil atp. Zda se vás nárok na odběr nočního proudu týká, zjistíte u svého dodavatele elektřiny nebo plynu. Pokud ano, pak se vyplatí využívat odložený start u spotřebičů, které to umožňují.

 

Spotřeba plynu v ČR

 

Spotřeba plynu v Česku v současné době klesá – za 3. čtvrtletí klesla meziročně až o 20 %. Nižší spotřeba je ovlivněna energetickou krizí i nárůstem cen zemního plynu. Lidé se proto snaží více šetřit, a to i na vytápění plynem.

 

Kolik stojí plyn?

Cena plynu na burze je v současnosti kolem na 190 eur/MWh.

 

Ceny elektřiny a plynu od 1. listopadu 2022

 

Vláda schválila zastropování cen energií od 1. listopadu 2022. Ceny energií pro domácnosti, živnostníky i menší firmy tak budou:

 

  • cena silové elektřiny – 6 Kč/kWh,
  • cena plynu – 3 Kč/kWh.

 

Topná sezóna 2022 a snížení nákladů na vytápění

 

Topná sezóna začíná obvykle ve druhé polovině září, resp. v období, kdy průměrná venkovní teplota ve dvou po sobě jdoucích dnech není vyšší než 13 stupňů. Konec topné sezóny pak připadá na květen.

 

Co se týče výše nákladů na vytápění domu či byt, odvíjí se také od toho, jaký druh vytápění využíváte:

 

  • vytápění elektřinou (vytápění elektrokotlem),
  • topení plynem,
  • fotovoltaika,
  • tepelné čerpadlo.

 

Abyste zjistili, který druh vytápění je nejvýhodnější, je nutné znát, kolik energie za rok je potřeba pro vytopení 1 metru čtverečního plochy bytu či domu. Orientačně lze využít tyto údaje:

 

  • spotřeba pro pasivní dům – 5-15 kWh/m2,
  • spotřeba pro nízkoenergetický dům – 15-50 kWh/m2,
  • spotřeba v běžně novostavbě – 80-120 kWh/m2,
  • spotřeba ve starém domě (50 a více let) – více jak 200 kWh/m2.

 

Pro výpočet nákladů na vytápění můžete využít také online kalkulačku nákladů na vytápění.

 

Jak okamžitě snížit náklady na vytápění?

 

  • Odvzdušněte radiátory, nezakrývejte je nábytkem, závěsy, nestavte před ně sušák na prádlo ani nic jiného.
  • Zkontrolujte utěsnění oken a dveří. Pokud vám někde profukuje, pak kupte těsnicí pásku.
  • Větrejte efektivně. Během větrání by nemělo docházet k přílišnému ochlazení interiérových zdí. Větrejte proto rychle (max. 10 min) a naplno. Během topné sezóny se zcela vyhněte ventilaci.
  • Nastavte termostat na radiátoru správně. Pokud máte termostatické hlavice, pak na nich nastavte stupeň 2–3, který by vám měl v místnosti udržet teplotu kolem 20 stupňů. Na chodbě nebo v ložnici nastavte pouze 2, zajistíte si tam tak teplotu kolem 18 stupňů. Nevypínejte topení, když odcházíte z bytu, a naopak jej nedávejte naplno, když se vrátíte.