Co dělat, když se vám nechce: 9 tipů

Můžete být sebevětší nadšenec s vůlí pevnou jako skála, stejně občas přijde den, kdy se vám běhat nechce. Sice víte, že jste si volný den naplánovali až na pozítří, ale dnes máte jednoduše všeho plné zuby a navíc je venku opravdu hnusné počasí. Nejlákavější by bylo natáhnout se na gauč a aspoň na chvíli zavřít oči...

Psychická únava je faktor, se kterým je třeba počítat. Existuje studie, kde zkoumali výkonnost dvou skupin atletů. První skupině dali před výkonem řešit náročný 90-minutový psychologický test, druhá sledovala dokumentární filmy. Jak asi již tušíte, první skupina si v následujícím zátěžovém testu na rotopedu vedla prokazatelně hůře co do výdrže a zároveň vnímala cvičení jako náročnější, než jak tomu bylo u skupiny druhé.

Jak je vidět, vaší železné vůli je třeba k nazutí běžeckých bot trochu pomoci. Jak? Tady je pár tipů:

 

  1. Zkuste se před během nabít energií. Sice padáte na ústa, ale pár oblíbených písniček před odchodem z práce nebo po příchodu domů vám jistě zlepší náladu. Také krátké video s vaším oblíbeným běžcem může při stimulování vůle dobře zafungovat. Např. Anton Krupicka nebo léty prověřená klasika.
  2. Pokles hladiny cukru v krvi vám na vůli nepřidá, proto hodinu před plánovaným výběhem něco malého snězte, např. müsli tyčinku.
  3. Šálek kávy může také pomoci.
  4. Trochu si zacvičte, zvedne se vám tep a ožijete.
  5. Máte-li možnost, zavolejte běhajícímu kamarádovi nebo kamarádce a běžte spolu.
  6. Můžete také zvolit novou trasu běhu, tedy v případě, že vás bude nová varianta lákat – každá změna stereotypu totiž znamená další stres.
  7. Nachystejte si všechny věci v okamžiku, kdy nejste tak unavení, např. den předem. Každá sebemenší překážka podemílá vaši vůli, a když čtvrt hodiny hledáte druhou ponožku, zvyšuje se pravděpodobnost zvolání „A kašlu na to!“, v mnoha slušných i méně slušných variantách.
  8. Ulehčete si to. Jste-li unavení, netýrejte se a dejte si volný běh. Délka i tempo podle chuti.
  9. Berte přemáhání únavy jako integrální součást tréninku. Vzpomeňte si na běžce, kteří běží ultramaratón. Už jsou mnoho hodin na nohou, padají únavou, a přesto běží dál. Netvrdím, že nejsou divní, ale jejich postoj k únavě je inspirující.

Uvedené tipy lze libovolně kombinovat. Hodinu před během si dáte kávu a müsli tyčinku, patnáct minut předem se nabijete hudbou nebo klipem, v klidu se převlečete do připravených věcí, rozhýbete se a s radostí vyběhnete na novou trasu, s kamarádem nebo bez něj, s pocitem, že jste zase o něco silnější. Vsadím se, že po návratu budete rádi, že jste nedali přednost gauči.