Harmonický domov očima blogerek a bytových designérek: Méně je někdy více

Co je tajemstvím příjemného a pěkného domova? Vyzpovídali jsme 5 blogerek a interiérových designérek a zjistili, díky čemu se doma můžeme cítit lépe, jaké jsou nejčastější chyby při zařizování interiéru i kdy je dobré se obrátit na odborníky. 


1.    Rozhovor s Mámami: To, co nám nejčastěji brání cítit se doma dobře, jsou především věci

 
Míša a Markét z blogu Mámami


Co pro vás znamená harmonický domov?

 

Harmonie podle nás může přijít ve chvíli, kdy víme, co a proč děláme, a dokážeme v dané činnosti nalézt i určitou radost. A o domově to platí určitě. Vnímat domov jako náročný a neustále se opakující výčet činností není nic radostného a harmonii nám to nejspíš nepřinese. Pokud se nám ale podaří vnést do svého života, a tím i do svého domova určitý rytmus a řád, můžeme vytvořit místo, kde se budeme cítit dobře.

 

Zdroj: Unsplash


Jaké jsou podle vás 3 základní kroky, jak jednoduše a zároveň efektivně dosáhnout harmoničtějšího domova?

 

To, co nám nejčastěji brání cítit se doma dobře, jsou především věci. Věci, kterých je často mnohem víc, než potřebujeme, a které tím pádem nemají své místo. Díky tomu vzniká neustálý pocit nepořádku, ve kterém se jen málokdo cítí dobře. Prvním krokem k harmonickému domovu je tedy zbavit se právě těch zbytečných věcí

Dalším krokem je vybudování návyků. Je skvělé si například vytřídit a zorganizovat kuchyňskou spíž. Když ale při vaření nebudete vracet věci zpět na své místo nebo když budete stále nakupovat nadbytečné věci, brzy vznikne znovu stejný chaos. A platí to pro celý domov.

 

Zdroj: Unsplash

A nakonec se pravidelně vracejte k sobě samým a přemýšlejte o tom, jaký domov vlastně chcete a potřebujete tvořit právě teď. Zní to možná jako klišé, ale stále znovu se setkáváme s tím, že lidé i celé roky žijí v domově, který vlastně vůbec není jejich. 

 

Pravidelně se zastavovat a ptát se sami sebe „Opravdu tohle chci a potřebuji?“ a „Zapadá to do stylu naší rodiny a životní situace?“ je naopak začátkem skvělé a dobrodružné cesty k příjemnému domovu.

Zdroj: Unsplash


Na jaké dekorace nedáte dopustit a proč?

 

Jednou z kategorií věcí, které jsme při nákupech v poslední době omezily na úplné minimum, jsou právě dekorace. To ale neznamená, že bychom je neměly rády. Právě naopak. Nejčastěji si ale užíváme ty, které si můžeme přinést domů rovnou z přírody a ve chvíli, kdy doslouží, je do ní zase jednoduše vrátit. 

Zdroj: Unsplash

 

Pak máme každá svých pár oblíbených dekorací v podobě svícnů či drobných světelných řetězů, které používáme pravidelně už roky. Podobně využíváme také povlaky na dekorativní polštáře nebo třeba ubrusy, díky kterým můžeme jednoduše změnit během chvíle celou atmosféru domova. 


Co byste poradily čtenářkám, které nemají na opečovávání domova čas, ale přesto se doma chtějí cítit lépe?

 

To, co nám nejčastěji bere čas, není péče o domov jako takový. Jsou to již zmíněné zbytečné věci, které vlastně musíme neustále někam přenášet, posouvat, uklízet. Pečovat o domov, který přetéká věcmi, to se chce opravdu málokomu

 

„Pokud se tedy chceme doma cítit lépe, určitě není dobrá cesta přikoupit další dekorace, ale v první řadě se zbavit přebytečných věcí.“

Zdroj: Unsplash

Ve chvíli, kdy se uvolní skříně a poličky, stane se zároveň také jedna úžasná věc. Věci najednou mají své místo a plochy, které byly dřív zaskládané, jsou najednou volné. Podlaha se dá lehce setřít. Stejně tak prach, který se usazuje na poličkách nebo třeba na vaně. Díky tomu je každodenní péče o domov nejen daleko rychlejší, ale taky mnohem příjemnější. 

Domov je jedinečné místo, které odráží to, kým jsme, a byla by opravdu velká škoda, kdyby péče o něj měla být jen dalším nepříjemným úkolem v našich naplněných diářích. 

 

2.    Míša Matanelli o útulném domově a životě v malém městě

Tuhý kořínek – blog Míši Matanelli

 

Co pro vás znamená harmonický domov?

 

Žiju ve starém domě na polosamotě u bývalého zámeckého parku, který připomíná džungli. Harmonický domov pro mě neznamená moderní vybavení, ale namalovaný strom na zdi v jídelně, polštáře na křesle, pohovce i na zemi a v zimě oheň v krbu. A samozřejmě šťastné děti, které se rády postarají o chaos v domě. 

„Možná harmonie znamená lehký chaos a zároveň vědomí, že všechno je v pořádku, když je zdraví?“

Zdroj: Unsplash


Jaké aktuální trendy v bydlení si vás získaly a jaké vás nechávají chladnou? 

 

Automatizovaná domácnost je něco, co mě zajímá. Spíše ale jen proto, že mě zajímá, jak může moderní domácnost vypadat a jaké výhody nebo nevýhody přinášet. Podobně to mám s bioklimatickou pergolou

Všechno jsou to ale věci, které se do 100 let starého domu nehodí, a tak jenom obdivuji funkce a představuji si, jak bych se v tom cítila. Doma máme podlahové topení, které můžu nastavit přes mobil. A také zabezpečení domu. Jo, tohle určitě oceňuji.


Zdroj: Unsplash

Co mám ale fakt ráda, je starý masivní nábytek z druhé ruky. Líbí se mi proces upcyklace a jsem velmi ráda, že se poslední roky mluví tak moc o udržitelnosti. V domácím, firemním, ale i globálním prostředí.

Jaké jsou podle vás největší výhody a nevýhody života v satelitním městečku?

 

V satelitním městečku jsem nežila, ale život na místech, kde je na malém prostoru hodně lidí, kteří si skoro hledí do talířů, jsem zažila. Chybělo mi soukromí, klid na práci. Poslouchala jsem štěkot pejsků, hádky sousedů. 

Nikdy jsem nebyla na takové to „Dobrý den, sousede, tak co je nového?“ a utíkala jsem na samotu.

Co byste poradila čtenářkám, které doma bojují s nedostatkem prostoru? 

 

Kuchyňská linka u mě zabírá prostor až ke stropu a zajišťuje tak dostatek míst pro ukládání věcí, které v kuchyni nepotřebuji denně. Děti mají postele s výsuvným lůžkem, když jim přijde návštěva.

 


3.    Bytová architektka Markéta Killi o trendech a nejčastějších chybách při zařizování bytu

 

Markéta Killi z blogu Urban Interior


Co pro vás znamená harmonický domov?

 

Harmonický domov by měl vycházet primárně z hezkých vztahů v rodině, podpořených zázemím v podobě domova, který je prakticky, funkčně a esteticky koncipován. Domov by měl odpovídat potřebám členů domácnosti a ideálně by měl být rozdělen do funkčních zón. Je důležité, aby měl každý dostatek soukromí, prostoru pro naplnění potřeb a aby rodina jako celek mohla společně fungovat. 


Jaké aktuální trendy v bydlení si vás získaly a jaké vás naopak nechávají chladnou? Proč?

 

V poslední době mě zaujal trend „organický minimalismus“, který pracuje se střídmými tvary, komplikovanými zařizovacími předměty, přírodními materiály a oblými tvary. Díky použití přírodních materiálů, jako je dřevo, ratan, len či kožešiny, se minimalistická strohost utlumí. Vzniká tak jakási vlídná podoba minimalismu, který je často vnímán jako studený a neosobní

Zdroj: Unsplash

Naopak chladnou mě nechávají některé současné trendy, které pracují s betonem a neutrálními barvami, jako je šedá, hnědá, bílá a černá. V takových interiérech často chybí barva a jejich vyznění je neosobní a chladné. 

Jaké největší chyby dělají lidé při zařizování interiéru?

 

Pokud se člověk rozhodne zařídit si byt svépomocí, měl by věnovat dostatek času a energie plánování dispozice, položit si základní otázky a až poté řešit zařizování. 

„Poměrně složitou disciplínou je osvětlení bytu, které bych doporučila přenechat odborníkům. Je potřeba adekvátně nasvítit jednotlivé zóny bytu, pracovat s barvou světla, zvážit možnosti stmívání apod.“

 

Zdroj: Unsplash


Máme za sebou dlouhé zimní večery a spoustu času stráveného doma. Co vám pomáhá cítit se doma lépe?

 

Mám ráda prostory, které nejsou zanesené zbytečnostmi a mysl si tak může odpočinout. Má představa dlouhého zimního večera je u jídelního stolu, který je krásně prostřený, v pozadí hraje hudba. Ráda používám vonné svíčky nebo difuzéry, které podpoří příjemný pocit z domova vůní. Například s bergamotem, ten se krásně hodí do zimních dnů. 

Zdroj: Unsplash

V zimních večerech je příjemné sedět u krbu, což nemusí být nedosažitelný sen. Většina z nás si může dopřát krb na biolíh, aniž by potřebovala mít vývod do komína. Tento krb lze v interiéru umístit kamkoliv, v menším provedení třeba i na konferenční stůl. 

 

4.    Architektka Eva Lövenhöferová: Nasávám atmosféru, snažím se vcítit do obyvatel bytu a pochopit, v čem se jim dobře žije

Eva Lövenhöferová z blogu Evalofa

 

Co pro vás znamená harmonický domov?

 

Harmonický domov pro mě znamená hlavně klid, hotovou práci a problémy, které se řeší a neodkládají se. Rodina je zdravá a já mám čas na lidi, které mám ráda. Toť k té lidské stránce.

"Pokud jde o bydlení, je pro mě důležité funkční a promyšlené zařízení bytu s designovými prvky a věcmi na svém místě. Když se rozhlédnu, vidím objekty, které ‚lahodí oku‘.“

Zdroj: Unsplash

 

Co je podle vás základem funkčního, a přesto krásného interiéru?

 

Když začínám pracovat na interiéru klienta, vždycky se dlouze vyptávám na způsob jeho života, zájmy, společenský život. Rozhlížím se, nasávám atmosféru, snažím se vcítit do obyvatel bytu a pochopit, v čem se jim dobře žije. Z toho vzniká základní koncept funkčnosti a krásy, která je hlavně o pochopení klienta a jeho potřeb.


Zdroj: Unsplash

„Je to jako s dárkem. I ten vybíráme podle obdarovávaného, nikoli podle sebe. A mým cílem je zjednodušit lidem život, optimalizovat procesy v bytě a vytvořit pohodové bydlení.“

Na čem lze při rekonstrukci či zařizování bydlení ušetřit a do čeho se naopak vyplatí investovat?

 

Rozhodně se nevyplatí šetřit na dispozici, podlahách a nepohyblivém nábytku, jako jsou úložné prostory a kuchyně. I když plánujeme nové bydlení nebo rekonstrukci, je potřeba pracovat s prostorem jako s celkem. Ušetřit můžeme na částech bytu, které lze snadno vyměnit, tzn. odvézt nebo demontovat.

Jakých chyb se lidé nejčastěji dopouštějí při rekonstrukci bydlení?

Největší chybou je, když člověk nemá připravený celkový koncept a začíná detailem. Pokud někde dlouho bydlím, snadno ztratím nadhled nad využitelností prostoru.

„Je dobré mít nadhled, člověka, který už pár bytů nebo domů viděl. Také je důležité optimalizovat úložné prostory a množství věcí, které doma skladujeme.“

 

5.    Interiérová designérka Dita Staňková: V harmonickém domově byste se neměli zbytečně stresovat

Dita Staňková z blogu Živý interiér

 

Co pro vás znamená harmonický domov?

 

Harmonický domov je „něco ve vzduchu“, kvůli čemu se doma cítím v pohodě. Důležitější, než jak to doma vypadá, je podle mě, jak se k sobě lidi chovají. Harmonický domov vytváří tím, že se na sebe usmívají, mluví spolu, pomáhají si, respektují se.

V harmonickém domově byste se neměli zbytečně stresovat, ale naopak se přirozeně pohybovat, do ničeho nenarážet a mít „všechno po ruce“. Věci by měly mít svoje logické místo. Praktičtější je méně větších úložných prostor, ideálně šatna, v menším bytě prostorná šatní skříň, v kuchyni spíž nebo potravinová skříň, technická místnost nebo komora.

Zdroj: Unsplash

 
V konečném důsledku je takový prostor nejen funkční, ale vypadá čistě, vzdušně a lépe se v něm udržuje viditelný pořádek.

 

Jakou roli hrají v domově barvy a osvětlení?

 

V harmonickém domově panuje příjemná atmosféra a právě tu pomáhají vytvářet barvy a osvětlení. Například žlutý nebo červený akcent může povzbudit chuť k jídlu, tyrkysová podporuje kreativitu, zelená napomáhá regeneraci.

Se špatně řešeným osvětlením se setkávám často, protože elektroinstalace jsou většinou hotové dřív, než je naplánován prostor. V místnosti jsou pak obvykle nevhodně umístěná centrální světla nebo je třeba příliš světla v místě, kde chcete relaxovat.

 

Co je základem funkčního, a přesto krásného interiéru?

 

V první řadě je třeba prostor dobře poznat. Nejen šířku a délku, ale také jeho výšku a světelné podmínky. Když dispozice nevyhovuje, schovám si nenosné příčky, abych prostor vnímala v širších souvislostech, a hledám funkční uspořádání, které bude splňovat ergonomická pravidla a doporučení. 

Základem „krásného interiéru“ je co nejlépe poznat a pochopit klienty, pro které interiér navrhuji. Zjistit, co se jim líbí, jaká mají přání a potřeby ohledně bydlení.

 

Jak jednoduše zkrášlit interiér, aniž by se v něm musely dělat nějaké velké zásahy či změny?

 

Někdy stačí pořádně uklidit 😊, zbavit se zbytečností a vyměnit nebo renovovat zastaralé věci. Existují například renovační fólie s 3D povrchem v různých dekorech nebo barvy, jimiž se dá přetřít obklad. Důležité je nejdříve vymyslet koncept a podle něho dál ladit a „dozdobit“ celek. V mých interiérech nemůžou chybět živé květiny.

Zdroj: Unsplash


V čem vidíte největší přínos interiérového designéra? 

 

Největší přínos designéra vidím v tom, že pomůže vymyslet koncept – sjednocující myšlenku daného projektu. Můžou to být barvy, tvary, struktury, konkrétní kusy nábytku, ale také emoce. Setkávám se s tím, že někteří klienti vůbec nevědí, co chtějí, a neumí říct, co se jim líbí. V lepším případě aspoň vědí, co se jim nelíbí. 

„Pak designér přebírá tak trochu roli psychologa a otázkami se snaží klienta navést, nad čím se má vůbec zamyslet, aby zjistil, co potřebuje, co mu dělá radost a co se mu líbí. Přání klienta pak zhmotní a dá jim konkrétní podobu v návrhu a ve vizualizaci.“

Pak jsou takoví, kteří vědí, co se jim líbí, ale neumí si představit, jak to zrealizovat v daném prostoru. Designér jim dokáže poradit a představy vizualizovat.

Praktickým přínosem pro všechny je přehled designéra o trhu. Aby mohl svoji práci dělat, musí sledovat trendy, mít přehled o materiálech, výrobcích a různých vychytávkách