I hodný pes se může leknout. Jak se chránit, pokud pes kousne

Pes je u Čechů nejoblíbenějším domácím mazlíčkem, čtyřnohého člena rodiny má zhruba 40 % domácností. A nebojíme se je brát všude s sebou – doprovází nás za kamarády na výlet, na jídlo do restaurace a v poslední době čím dál tím častěji také do kanceláře. Ani hodný a cvičený pes ale nemusí být vždy předvídatelný, odpovědnost za něj však vždy nese jeho majitel.

Není ojedinělé, že pes na procházce někoho pokouše ani ne tak proto, že je agresivní, jako spíše proto, že se lekne nebo se brání. Mnohdy se stane, že způsobí nehodu, protože nečekaně vyběhne nebo se zastaví. Pokud pes pokouše jiného psa, má jeho majitel vždy zodpovědnost za jeho chování a náklady za jeho léčbu jsou na něm. Pokud zraní člověka, nejde pouze o zaplacení ošetření a léčby, ale také o kompenzaci případného ušlého zisku a dalších výdajů.

Pro majitele psů je tak ideální ochranou nejen důsledná výchova a socializace psa, ale také pojištění odpovědnosti, které ochrání nejen před nečekaným chováním psů, ale i nešikovným jednáním dětí či nás samých. Zřiďte si u nás pojištění odpovědnosti online a ušetříte 10 % z ceny.

 

V čem spočívá odpovědnost majitele psa?

 

  • Majitel by měl nového psa řádně vycvičit a socializovat – jak mezi ostatními psy, tak mezi lidmi.
  • Majitel psa musí vždy zvíře adekvátně zabezpečit – držet ho na vodítku na veřejných prostranstvích, která to vyžadují, v případě agresivity jej zajistit náhubkem nebo jinými ochrannými prostředky. Majitel by měl důsledně oplotit pozemek, na kterém se pes pohybuje a jasně označit prostor, že se tam pes nachází.
  • Majitel by měl také vždy adekvátně vyhodnotit situaci, nesvěřovat například zvíře do cizích rukou, pokud si jeho chováním není jistý, předvídat možná rizika a předcházet tak škodám na zdraví, na majetku i na životním prostředí.

 

V mnoha rodinách se péče o domácí zvíře dělí mezi členy rodiny. Děti tak často venčí psa například po příchodu ze školy, když jsou rodiče ještě v práci. V takovém případě je třeba nebrat starost o psa na lehkou váhu, nekupovat ho jen jako roztomilý dárek pod stromeček, ale uvědomit si také, že pokud se dítě neblíží plnoletosti, zodpovědnost za chování psa, kterého dítě venčí, nesou stále rodiče.