Jak číst značení pneumatik a vybrat ty nejlepší pro své auto?

Na správných pneumatikách záleží. Ovlivňují totiž jízdní vlastnosti vozu a vaši bezpečnost. Co znamenají zkratky, čísla a písmena na gumách? Naučte se orientovat ve značení pneumatik a vybrat díky tomu ty nejvhodnější pro svůj vůz.

 

Zdroj: Canva.com

 

Technické parametry pneumatik aneb Není to jen o designu
 

Je pravda, že kola tak trochu dělají auto. Výběrem designu můžete z auta udělat sporťák nebo originálnější vůz, kterého si každý všimne. Jenomže design by neměl být to hlavní, podle čeho byste měli pneumatiky vybírat. Velikost kol má také zásadní vliv na chování auta. Čím větší kola, tím hezčí auto. Velikost ale také ovlivňuje spotřebu paliva, výkon motoru, chování v extrémnějším počasí a přilnavost k vozovce.

 

Kde zjistit správné rozměry pneumatik?

 

Správnou velikost pneumatik (podle výrobce) najdete ve velkém technickém průkazu. Zpravidla bývají doporučeny dvě velikosti. Čím větší plochou se auto dotýká silnice, tím lepší přilnavost má. Jednoduše řečeno, bude vám lépe sedět v zatáčkách a lépe se vám bude brzdit i zrychlovat. Co si z toho odnést? Vždy se podívejte na doporučení výrobce, nicméně pokud není design váš hlavní parametr, pak vám výbornou službu poskytnou i menší kola s kvalitními pneumatikami. Menší kola se dobře přizpůsobují terénu a méně ucítíte nerovnosti povrchu vozovky. 
 

10 bodů značení pneumatik:

 

  1. Značka výrobce
  2. Označení pneumatiky
  3. Rozměr pneumatiky
  4. Nosnost a rychlostní index
  5. DOT kód
  6. Zvýšená nosnost
  7. Konstrukce pneumatiky
  8. Orientace pro správnou montáž
  9. Síla upevnění pneumatiky
  10. Tlak v pneumatikách

 

Zdroj: Pneumatiky.cz

Přehledný popis pneumatiky

 

Čísla a písmena na pneumatice vám sdělí spoustu užitečných informací, které jsou pro váš výběr opravdu důležité. Podívejme se například na pneumatiky s tímto značením 195/65 R15 91 T zimní. Co z těchto údajů vyčtete?
 


Co znamenají písmena a čísla na pneumatice?

  • 195 – údaj, který vám říká, že pneumatika je 195 mm široká 

  • 65 – boční profil pneumatiky (rozdíl mezi výškou a šířkou pneu; čím menší číslo, tím nižší profil pneumatiky)

  • R – označení radiální konstrukce pneu

  • 15 – průměr ráfku v palcích

  • 91 – index nosnosti pneumatik

  • T – rychlostní index pneumatiky

  • zimní – verze pneumatik dle ročního období

Spočítejte si cenu povinného ručení

Využijte naši kalkulačku povinného ručení pro snadné a rychlé sjednání online.

Jsou lepší širší, nebo užší pneumatiky?

 

Široké pneumatiky obecně vypadají lépe, mají vyšší přilnavost k silnici, nicméně u nich hrozí zvýšené riziko vzniku aquaplaningu . Se širokými pneumatikami se ale také zvyšují nároky na spotřebu paliva, protože mají vyšší valivý odpor. Úzké pneumatiky jsou většinou o něco levnější a v zimě jsou lepší v extrémních podmínkách (například na rozbředlém sněhu), neudělají ale tolik parády. 


Co je to rychlostní index pneumatiky?

 

Jednoduše řečeno se jedná o rychlostní limit pneumatiky, a tedy jakou nejvyšší rychlostí můžete jet autem obutým do konkrétních pneumatik. Rychlostní index vždy najdete uvedený jako písmeno na konci značení pneumatik. Vždy byste měli kupovat takové pneumatiky, které odpovídají rychlostnímu indexu uvedenému v technickém průkazu. 


Jak je to s rychlostním indexem u zimních pneumatik? 

 

Výjimku tvoří zimní pneumatiky, jejichž rychlostní index může být nižší, ale pouze za určité podmínky. Pokud tedy vaše auto může jet například 210 km/h, ale vy se rozhodnete koupit pneumatiky, které zvládnou maximální rychlost 190 km/h, musíte na tuto skutečnost upozornit dodatkovým označením formou nálepky v zorném poli řidiče. 


Tabulka indexu rychlosti

Rychlostní index L–120 km/h
Rychlostní index M–130 km/h
Rychlostní index N–140 km/h
Rychlostní index P–150 km/h
Rychlostní index Q–160 km/h
Rychlostní index R–170 km/h
Rychlostní index S–180 km/h
Rychlostní index T–190 km/h
Rychlostní index U–200 km/h
Rychlostní index H–210 km/h
Rychlostní index V–240 km/h
Rychlostní index W–270 km/h
Rychlostní index Y–300 km/h
Rychlostní index ZR – >240 km/h

 

Pozor na hmotnostní index pneumatik. Vyhnete se potížím na STK

 

Hmotnostní index pneumatik (nebo zátěžový index pneumatik) označuje jejich maximální možnou nosnost. Tento údaj rovněž naleznete v technickém průkazu vozidla. Měli byste se jím bezpodmínečně řídit a při výběru nových pneumatik neexperimentovat. Pokud má jedna pneumatika nosnost například 500 kg, celá sada pak unese 2t auto. Kvůli výběru pneumatik s jiným hmotnostním indexem byste mohli narazit na problém na STK a ohrozit také svou bezpečnost. 

 

Stáří, životnost a kde najdete značení roku výroby pneumatik

 

Stáří pneumatik se na pneumatice označuje jako DOT kód. Pokud najdete označení například DOT 4510, pak to znamená, že pneumatika byla vyrobená ve 45. týdnu roku 2010. Výrobci doporučují používat pneumatiky zhruba 4 roky od doby, kdy jste je začali aktivně využívat. Důležité je i jejich skladování. Zimní i letní pneumatiky byste měli skladovat na suchém a tmavém místě.


Jak tedy co nejlépe vybrat nové pneumatiky?

 

Nejjednodušším způsobem je podívat se do technického průkazu vozidla a vyhledat prodejce pneumatik, který na svých stránkách nabízí filtr. Do něj jednoduše zadáte ty nejdůležitější parametry, které pneumatiky musejí bezpodmínečně splňovat. Následně si pak můžete upravit výsledky hledání například podle ceny.