Jak zabezpečit byt proti zlodějům

Ačkoli počet vloupání do bytů každým rokem klesá, jedná se stále o tisíce případů ročně (konkrétně 6000 v roce 2018). Nejprve zmíníme pravidlo pěti minut. Jde o to, že pokud zloděj za tuto dobu nepřekoná překážky na cestě do bytu, obvykle to vzdá. Proto je třeba co nejvíce zvýšit odolnost bytu proti vloupání a byt zabezpečit.

 

Zabezpečení dveří

Podle policejních statistik se většina vloupání odehraje přes vchodové dveře. Těm je tedy při zabezpečení bytu třeba věnovat zvláštní pozornost. Jaké máme vlastně bezpečnostní třídy dveří? Třídy 1 a 2 jsou vhodné k zabezpečení objektů, kde se nic cenného nenachází, pro zloděje s jednoduchým nářadím nejsou tyto dveře velkým problémem. Třída 3 odolá příležitostným zlodějům s páčidly a dalším nářadím. Do této třídy spadá většina dveří u nových bytů, které současně splňují protipožární normu. Čtvrtá třída je určena k zabezpečení objektů, kde hrozí útok zkušených a dobře vybavených zlodějů. Pátá a šestá třída se u nás neprodává, tyto dveře se podobají dveřím k trezoru.

Zámek musí být stejně odolný jako dveře. Samozřejmou součástí bezpečných dveří je proto bezpečnostní vložka, která jednak chrání před vloupáním, jednak si k ní nikdo nemůže přidělat klíče bez bezpečnostní karty kování. Bezpečnostní vložka musí být ovšem mladší než dvacet let, po uplynutí této doby omezení týkající se duplikátů klíčů končí. Myslete na to, že dostane-li se zloděj do vašeho bytu bez evidentního překonání překážky, pojišťovna vám nevyplatí nic.

 

Zabezpečení balkonových dveří a oken

Dalším obvyklým místem, kudy se zloděj dostává do bytu, jsou balkónové dveře a okna. Pokud nechcete instalovat bytelné a dobře upevněné mříže, vhodnou variantou pro vás může být bezbarvá, 0,3 mm silná bezpečnostní fólie, která nezmění vzhled okna, ale účinně brání před prohozením předmětu (kvůli otevření klikou) nebo rozbití. Zloděj může být také překvapen, že se okno po jeho útoku nevysypalo a zůstalo pevně v rámu.

 

Sjednejte si pojištění domácnosti

Klidné spaní vám kromě bezpečnostních prvků zajistí také pojištění domácnosti, které si můžete sjednat na míru podle ceny věcí ve vašem bytě. Např. pojištění od ČSOB Pojišťovny má v základní variantě i otevření zabouchnutých dveří a servis domácích spotřebičů.

 

Co dělat po vykradení bytu?

A co dělat, pokud vás již vykradli? V prvé řadě s ničím nehýbejte a zavolejte policii. Ihned zablokujte odcizené kreditky a ohlaste krádež odcizených dokladů, aby si na ně nemohl vzít zloděj půjčku. Poté si vše vyfotografujte, včetně místa vniknutí, vytvořte seznam odcizených věcí (musíte doložit, že jste vlastníci, proto je dobré mít vybavení bytu předem vyfotografované) a s tímto seznamem, protokolem od policie a fotodokumentací kontaktujte pojišťovnu. Ta by měla během tří měsíců dokončit vlastní šetření a poté do patnácti dnů vyplatit finanční plnění.