Tajuplné Jordánsko, polské pláže i glamping. 10 blogerů radí, co musíte zažít v létě

Nevíte, jak naložit se zbytkem léta? Nezoufejte. Spolu s 10 travel blogery jsme si pro vás připravili kupu inspirace, díky níž se pro vás tohle léto stane nezapomenutelným. Mysleli jsme přitom na milovníky dobrodružství, vína i historie, ale také na rodiny s dětmi.

Na světě je spousta krásných míst, které si zaslouží pozornost. Některá z nich vám však dokážou učarovat tak, že se o ně chcete podělit s celým světem. A přesně to je případ 10 vášnivých cestovatelů, kteří vás dost možná inspirují k tomu, sbalit si kufry, sjednat si cestovní pojištění a oddat se naplno novým zážitkům.

1. Reckonasbavi.cz: Autem do Řecka? Jasně!

 

Vypadá to, že Řecko letos poprvé porazí v zájmu o dovolenou Chorvatsko. Čím dál více lidí totiž zjišťuje, že i do Řecka se dá po dálnici pohodlně dojet autem a že i samotná cesta může být cíl.

A právě blog Reckonasbavi.cz je důkazem, že v Řecku stojí za prozkoumání nejen překrásné ostrovy, ale také rozmanitá pevnina. „Navštivte Řecko autem a zastavte se třeba v termálních pramenech na severu země, obdivujte sladkovodní jezera s hejny pelikánů, navštivte kraj Epirus s kamennými vesnicemi a nejhlubším kaňonem Vikos. Za vidění stojí také kláštery v Meteoře, historické Delfy či Epidauros.“

Zdroj: Unsplash

 

A kam konkrétně v rámci pevniny zavítat?

 

  • Nejbližší nejkrásnější pláže najdete na poloostrově Sithonia na Chalkidiki.
  • Za úchvatnou přírodou a horami vyrazte na poloostrov Pelion.
  • Tyrkysovou barvou moře se pyšní ostrov Lefkada.
  • Za historií, pěknými plážemi i přírodou jeďte na poloostrov Peloponés.

 

Zajímá vás, jak dlouho trvá cesta autem do Řecka, jakou trasu zvolit a na co všechno se připravit? Reckonasbavi.cz vám prostřednictvím cestopisů a užitečných tipů zodpoví všechny vaše otázky a naladí vás na modro-bílou vlnu. Tak ať vás Řecko baví!

2. Rodinacestuje.cz: Poznejte tajuplné Jordánsko

 

Cestovat se dá i s dětmi a je jedno, zda máte jedno, dvě nebo tři. Své o tom ví i pětičlenná rodinka z blogu Rodinacestuje.cz, která s dětmi procestovala Evropu, Asii i kousek Afriky. Hotovým pokladem je podle nich Jordánsko – dá vám ochutnat vše, co od exotické dovolené očekáváte, ale finančně vás nezruinuje. Letenky do této země protkané vůní orientu seženete za pár tisíc korun a pak máte nespočet možností, co nového vidět a zažít.

 

Co konkrétně v Jordánsku podniknout?

 

  • Prozkoumejte starobylé ruiny římských chrámů v Ammánu.
  • Odpočiňte si na hladině Mrtvého moře.
  • Poznejte liduprázdná zákoutí skalních chrámů v Petře.
  • Přenocujte v poušti Wadi Rum obklopeni tichem a hvězdnou oblohou.
  • Povečeřte s beduíny maso pečené v písku.

 

Zdroj: Unsplash

 

A co o Jordánsku říká početná rodinka z blogu Rodinacestuje.cz? „Jordánsko jsme s dětmi projeli od severu až k Rudému moři a naše cestovatelské srdce si rozhodně získalo. Letenky jsou téměř za hubičku, určitě mu dejte šanci i vy.“

3. Amazingplaces.cz: Objevte kouzlo glampingu

 

Jestliže se rádi ubytováváte na zajímavých místech, Amazingplaces.cz jistě dobře znáte. Stojí za ním parta nadšenců, kteří objevují a sdílí tipy na mimořádná místa od romantických chalup, statků, mlýnů až po výjimečné apartmány a hotely.

A těm z vás, kteří chtějí prožít netradiční dovolenou, aniž by překročili hranice naší krásné země, doporučují: „Určitě vyzkoušejte glamping. Jde o moderní způsob kempování, kterému propadli už tisíce lidí nejen v Česku. Netradiční ubytování vám umožní nocovat v srdci přírody, aniž byste museli slevovat ze svých nároků. Pár dnů nebo třeba celý týden tak můžete strávit v luxusních domečkách mezi korunami stromů nebo v plovoucím příbytku na hladině rybníka.

Zdroj: Unsplash

 

V nabídce Amazing Places najdete už přes 60 kurátorsky vybraných míst v Česku, na Slovensku i v Rakousku. Nechte se pohltit nekonečnou inspirací a naplánujte svá další dobrodružství.

4. Superzazitky.cz: Načerpejte klid v Novohradských horách

 

Někdo sbírá věci, někdo zážitky. Pokud patříte do té první skupiny, inspirujte se autory blogu Superzazitky.cz, kteří pro vás mapují zážitkové restaurace v Praze nebo nejlepší wellness pobyty pro dva. A kam byste se podle nich určitě měli vydat u nás v Česku?

„Jestliže máte rádi destinace, které nejsou přeplněné turisty, a toužíte po klidu v přírodě, zalíbí se vám Novohradsko. Síť turistických tras a cyklotras vás zavede například do Terezčina údolí s vodopádem nebo na rozhlednu Kraví hora. A odradit vás nemusí ani horké počasí – zchladit se totiž můžete v hlubokých lesích Novohradských hor, všudypřítomných rybnících či nedalekých pískovnách.“

Zdroj: Unsplash

5. Chorvatsko-manie.cz: Na ostrov Brač za nejkrásnější pláží Chorvatska

 

A pokud přece jen dáváte přednost klasice a cesta autem do Řecka vám přijde dlouhá, ponořte se do magazínu Chorvatsko-manie.cz a načerpejte tu pravou jadranskou atmosféru. Chorvatsko je oblíbené nejen pro svou dostupnost autem, ale také pro své křišťálově čisté moře a pěkné pláže.

„Na ostrově Brač leží ‚prý‘ nejkrásnější pláž z celého Chorvatska, jmenuje se Zlatý mys (Zlatni rat) a nachází se v Bolu. Každý, kdo uvidí její fotku, tak se sem chce alespoň podívat, pokud se nemůže vykoupat. Pláž je nejkrásnější na jaře nebo na podzim, kdy je zde málo turistů. Stín zajišťuje borovicový les, který přechází do drobných oblázků a jemného písku až do moře. Proslulý tvar špice výběžku ovlivňuje vítr a mořské proudy, podle toho je zatočená buď doprava, nebo doleva. Protože zde bývají velké vlny, je Zlatý mys vyhledávaným rájem windsurfařů,“ vysvětlují autoři v jednom z článků.

Zdroj: Unsplash

6. Vlknacestach.cz: Dejte šanci polským plážím

 

Mají 4 děti a víkendy trávené po nákupních centrech a zahrádkách restaurací vyměnili za výlety a cestování. Rodinka z blogu Vlknacestach.cz zkrátka inspiruje, jak si život užít a nejen přežít, aniž byste museli vyhrát v loterii nebo zdědit tučný obnos peněz. A kam radí vyrazit s dětmi k moři, když ne do Chorvatska?

„Já bych doporučila rodinám s dětmi, aby vyrazily k moři do Polska. Konkrétně třeba do Sopot. Polsko je blízko, dá se tam jet pohodlně autem i vlakem, lidé i ceny jsou příjemné a domluvit se tam dá rukama nohama česky. Navíc v okolí Sopot jsou nejen krásné pláže, ale i množství dalšího vyžití v nedalekém Gdaňsku nebo Gdyni. Nachází se tam zábavní parky, aquaparky, muzea, zoo i mořské akvárium.“

 

Zdroj: Unsplash

7. Cestujemepoperu.cz: Za nejkrásnějšími treky do Peru

 

Zuzka je milovnicí přírody, džungle, Peru a své česko-peruánské holčičky Rozárky. Prostřednictvím svého blogu Cestujemepoperu.cz se snaží lidem ukázat všechny krásy této země – opravdově, syrově a bez pozlátek. Podle Zuzky je totiž Peru plné kontrastů, úžasné přírody a hlavně veselých a pohostinných lidí.

„Pokud se řadíte k ‚letním Grinchům‘ (tedy nemáte horké léto příliš v oblibě) nebo milujete horské treky, je pro vás ideální vyrazit do Peru. Na pobřeží je jihoamerická zima – příjemných 15–20 °C a na horách období sucha. To znamená, že si užijete nádherné výhledy za slunečného počasí a všechny odstíny modré barvy horských jezer. V Peru jsou totiž jedny z nejkrásnějších treků světa jako Alpamayo nebo Huayhuash. Na Machu Picchu se dostanete například po starobylé stezce Inků – Inca trailem nebo horským trekem Salkantay. A ve slunečném počasí navíc vynikne i dechberoucí Duhová hora Vinicunca.“

 

Zdroj: Unsplash

8. Objevimesvet.cz: Kochejte se přírodou na Vorarlbersku

 

Cestovali rádi a pak se jim narodily děti. Ale Jana a Tom Hájkovi se nechtěli smířit s tím, že by kvůli dětem museli zůstávat doma. Záhy si potvrdili, že s dětmi se dá nejen cestovat, ale že děti dávají cestování zcela nový rozměr. A tak o tom začali psát blog Objevimesvet.cz s cílem motivovat a podpořit další rodiče v cestování s dětmi. Podívali se na Bali, Srí Lanku i na Zanzibar, na vrchol svého cestovatelského žebříčku ovšem řadí neznámá místa v Česku a dále Rakousko.

Konkrétně nedají dopustit na oblast Vorarlberska, kde strávili několik týdnů. Kdyby měli vypíchnout jedno konkrétní místo, tak to bude Bregenzský les, který se pro ně stal srdeční záležitostí.

Zdroj: Unsplash

„Vorarlbersko je prostě úžasnou kombinací nádherné přírody, přátelských lidí, také úžasného jídla a jedinečné architektury v krajině. Přitom to není taková ta rakouská klasika s muškáty ve všech oknech. Lidé z Vorarlberska si potrpí na jednoduchost, kvalitu a krásu,“ vyzdvihuje pár na svém blogu.

9. Ostrov-inspirace.cz: Ochutnejte vína na Mělnicku

 

Chybí vám cestovatelská inspirace? Pak ji dost možná znovu najdete na blogu jménem Ostrov-inspirace.cz v rubrice cestování. Dočtete se v ní, kam vyrazit za dobrodružstvím, jaké atrakce vyzkoušet v Dubaji nebo kam v zimě za teplem. Nebudeme však předbíhat, léto je v plném proudu, a tak autoři doporučují vyrazit raději za vínem.

Zdroj: Unsplash

Česko je plné pozoruhodných vinařských oblastí, a tak není divu, že zájem o vinařskou turistiku prudce stoupá. Jestliže pocházíte ze středních nebo severních Čech, pak navíc za lahodným nápojem vůbec nemusíte až na Moravu. Skvělá vína se totiž vyrábějí i v Mělníku. Královské město leží na soutoku Labe a Vltavy, které po tisíciletí budovaly ráz krajiny se svahy jako stvořenými pro pěstování révy. Vinné sklepy se zde nacházejí přímo na zámku a jejich prohlídku můžete spojit rovnou s ochutnávkou. Tamní vinobraní, které se koná každý rok v září, může přitom s klidem konkurovat těm moravským.

10. Kdyjet.cz: Skrytý poklad jménem Andalusie

 

Nejlepší hotely v ČR, nejlepší místa na potápění v Evropě i nejhezčí zoo. Na cestovatelském magazínu Kdyjet.cz nenajdete jen užitečné žebříčky těch nejlepších míst, ale také tipy, kam vyrazit na dovolenou podle ročního období.

Zdroj: Unsplash

Teď v létě s nadšením vybízí k návštěvě Andalusie. „Pobřeží Andalusie je podle nás skrytý a nedoceněný poklad nejjižnější části Španělska. Nabízí totiž vše, co od letní dovolené očekáváte. Najdete zde jedny z nejkrásnějších písečných pláží v Evropě, pulzující letovisko Marbella i malé vesničky s bílými domky, kde se skryjete, pokud chcete odpočívat. Za nás v redakci KdyJet.cz je pobřeží Costa del Sol výjimečné i svým vnitrozemím, kde se nachází věhlasná města Sevilla a Granada. No a taky si Andalusii dokážete užít za zlomek ceny toho, co byste jinak dali ve Francii nebo v jižní Itálii."