Tepelné ztráty a jak snížit spotřebu energií pomocí rekuperace

Dnes se téměř všechny domácnosti snaží ušetřit na energiích. Pokud patříte mezi ně, pak se vám budou hodit informace o tepelných ztrátách vaší domácnosti. S úsporou energií vám může také pomoci systém rekuperace.

Zdroj: Freepik.com

 

Co přesně znamená tepelná ztráta domu?

 

Jedná se o teplo, které dům ztratí nejčastěji při větrání a dále skrz:
 

  • dveře (cca 15 %), 

  • okna (cca 10 %), 

  • stěny (cca 35 %), 

  • střechu (cca 25 %). 


Celkový výpočet tepelných ztrát se váže k chladu v našich podnebných podmínkách, tedy k −15 °C. Pasivní nebo nízkoenergetické domy mají úniky tepla velmi nízké, někdy nepřesáhnou ani 5 kWh/m2 vytápěné plochy ročně. Staré stavby ale mohou mít únik i 25 kWh/m2 vytápěné plochy ročně. Při důkladném a cíleném zateplení pak mohou ztráty klesnout až na poloviční hodnotu. 

 

Znát hodnotu tepelných ztrát se vám bude hodit nejen v roce 2023

 

Když budete znát tepelnou ztrátu, můžete se bez obav pustit do instalace tepelného čerpadla, podlahového topení nebo třeba elektrického či plynového kotle (budete totiž vědět, jak velký výkon zařízení bude potřeba, aby zvládlo zátěž domácnosti). A také do jasných a promyšlených kroků, které cíleně povedou ke snížení spotřeby energií, jako je např. výměna oken, nová izolace pláště domu atd.

Pojištění majetku od podlahy po střechu

Sjednejte pojištění majetku online a získejte ekologické zvýhodnění a širokou pojistnou ochranu.

Správný výpočet tepelné ztráty domu znamená menší investici

 

Jakmile řešíte vytápění, znalost tepelných ztrát bude pro váš projekt velmi klíčová. Pokud totiž odhad zveličíte, pravděpodobně si pořídíte zdroj vytápění s příliš vysokým výkonem. To je za prvé zbytečné z hlediska pořizovací ceny a za druhé, pokud má zařízení příliš vysoký výkon, nebude fungovat efektivně a hrozí vám i dřívější poruchy. Naopak poddimenzované zařízení vám domácnost nevyhřeje tak, jak byste si přáli, a bude příliš přetížené. 

 

Při výpočtu tepelné ztráty si nastavte zrcadlo

 

Každý stupeň, který budete doma požadovat, vás bude stát víc peněz a ve starších zástavbách s vysokými tepelnými ztrátami to platí dvojnásob. Pokud tedy chcete počítat tepelnou ztrátu, je třeba si upřímně odpovědět na otázku, na kolik stupňů doopravdy topíte v jednotlivých místnostech, protože i to má na výsledek vliv. Máte rádi vytopeno v obývacím pokoji na 23 stupňů? Dobře, není to sice příliš úsporné, ale tak to je a vy musíte s touto hodnotou počítat. 

 

Orientační výpočet tepelných zvládnete i sami

 

Pokud se spokojíte s orientačním výsledkem, můžete si tepelné ztráty domu spočítat sami přes kalkulačku, která je dostupná na tzb-info.cz. Budete k tomu potřebovat některé údaje o nemovitosti, které nejčastěji najdete v projektové dokumentaci. Přesný výsledek vám ale poskytne pouze odborník (energetický specialista). Je dobré se s ním spojit, protože on je tím, kdo vám také navrhne nejefektivnější řešení vytápění nebo úprav pro váš domov.


Co je to rekuperace vzduchu a proč o ní uvažovat?

 

Jedním ze způsobů, jak se dá snížit spotřeba energií a jak částečně vykryjete tepelné ztráty, je rekuperace. Jedná se o zpětné získávání tepla z použitého vzduchu. Pro tento účel se používají tzv. rekuperační jednotky, které odvádějí vydýchaný teplý vzduch přes výměník pryč. Zpět se pak dostává čerstvý vzduch. V prostorách, kde funguje rekuperace, také nebudete mít tendence tolik větrat, protože budete mít neustálý přísun čerstvého, a přitom příjemně teplého vzduchu. 

 

Rekuperace – pro a proti

 

U pasivních nebo nízkoenergetických staveb jsou rekuperační jednotky v podstatě nutností, protože představují jednu z několika nezbytných možností, jak dosáhnout nízké spotřeby energií na vytápění. To ale rozhodně není jediný důvod, proč si rekuperaci pořídit. Význam spočívá i v redukci vlhkosti, a tím pádem nedochází k tvorbě plísní. V rekuperační jednotce jsou také kvalitní filtry, které zachytí pyl nebo prach, který by jinak dráždil alergiky. Její nevýhodou je pak vyšší pořizovací cena. 

 

Cena rekuperace


Základní systém rekuperace do rodinného domu lze pořídit za částku kolem 75 000 Kč (i dráž, samozřejmě). Ale máte možnost požádat si o dotaci. Pořizovací cena je určitě vyšší, na druhou stranu je dobré se zajímat o to, co doma vlastně dýcháte. 
 

Dotace na rekuperaci 
 

Prvotní investice do rekuperační jednotky není nejlevnější. Než se vám navíc začne tato investice vracet v podobě úspor energií, může to trvat i pár let. Samozřejmě vždy záleží na konkrétním domu i finálním řešení. Rekuperace je nicméně jednou z technologií, na kterou můžete čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám. Pořizujete-li řízené větrání s rekuperací do bytu, pak se dotace pohybuje v rozmezí od 25 000 do 35 000 Kč. U rodinných domů je to 100 000 Kč pro centrální a 75 000 Kč pro decentralizovanou jednotku. 
 

V souvislosti s rekuperací můžete narazit ještě na tyto pojmy:
 

Pasivní rekuperace: Tento systém patří mezi levnější a funguje na bázi, kdy vydýchaný a čerstvý vzduch prochází výměníkem, kde vydýchaný vzduch předá část své tepelné energie čerstvému vzduchu.

Aktivní rekuperace: Je mnohem efektivnější, protože než odejdou odpadní plyny ven, předají většinu tepelné energie chladivu, které je stlačeno kompresorem a následně ohřeje čistý a svěží vzduch zvenčí. Rekuperaci si můžete bez obav pořídit i do starého domu, rozhodně to není řešení pouze pro novostavby.

Lokální rekuperace: Jedná se o jednotku, která slouží k odvětrávání jedné místnosti. Pokud potřebujete vyřešit problém v jedné místnosti, kde se například rosí okna, rychle vydýchá vzduch atd., je lokální rekuperace ideálním řešením.

Centralizovaná rekuperace: U centrální rekuperace je použit jeden centrální výměník tepla pro celou budovu nebo část například pro celou chodbu. Vzduch z místností se pak odvádí do tohoto centrálního výměníku tepla.

Decentralizovaná rekuperace: Tento způsob se používá pro jednotlivé místnosti nebo menší budovy, kdy je výměník tepla umístěn v jednotlivých místnostech.