Zabezpečení vozidla: Ochraňte své auto před krádeží

Krádeže a vykrádání aut jsou v Česku bohužel pořád realitou. Opatrnost je proto na místě a pojištění auta proti krádeži vám stačit nebude. Jak zabezpečit auto, abyste co možná nejvíc eliminovali možnost, že se vám do něj někdo vkrade?

 

I přesto, že se kriminalita v Česku snižuje a policie eviduje také méně krádeží vozidel, je jich pořád celkem dost. Do listopadu 2020 bylo odcizeno 2 343 vozidel. Rok předtím to bylo zhruba o 700 více, tedy 3 033. A nepočítáme auta, ze kterých byly jen odcizené věci. Dostat se do vozidla bez zabezpečení proti krádeži pro šikovné zloděje není zase tak těžké a do jejich hledáčku se může dostat jakékoliv vozidlo. Jak ochránit své auto před krádeží?

 

Auto není trezor

 

V první řadě je potřeba si uvědomit, že auto opravdu není trezor. Nenechávejte v něm tedy žádné cenné věci, dokumenty, peníze ani elektroniku. A už vůbec ne pohozené na zadním sedadle, kde jsou všem na očích a pro zloděje jsou lákadlem. V ideálním případě nenechávejte věci ani v kufru auta, pokud to není opravdu nezbytné.

 

Možnosti zabezpečení auta

 

Dnes existuje hned několik možností, jak zabezpečit auto proti krádeži. K nejčastějším možnostem zabezpečení vozidla patří:

 

  • alarm,
  • mechanické zabezpečení auta,
  • GPS vyhledávání,
  • bezpečnostní systémy.

 

 

Alarm

Alarm je jedním z nejrozšířenějších způsobů zabezpečení, a to už několik let. Hodí se ale spíše pro auta, která jsou zaparkovaná na ulici a jsou levnější. Jako takové nezabrání dostat se do auta, ale nepříjemný zvuk může zloděje, zejména toho nezkušeného, odradit. Jejich výhodou je zejména nízká cena, ovšem levnější typy mohou spustit i falešný alarm.

 

Mechanické zabezpečení auta

Mechanické zabezpečení auta má tu výhodu, že jednotlivé prvky jsou relativně levné a řadu zlodějů dokážou spolehlivě odradit. K možnostem mechanického zabezpečení patří například:

 

  • Zámek volantu – najdete ho v téměř každém hobby marketu s automobilovým zbožím a třeba i na benzínce. Zámek volantu a páka na volant jsou ale na dnešní poměry celkem zbytečné – staré auto nikdo krást nebude, a i v těch novějších je možné zámek páky jednoduše rozlomit, vypáčit, nebo demontovat.
  • Zámek řadicí páky – je pro zloděje složitější, aby se ho zbavili, ovšem i pro řidiče může být neustálé zamykání a odemykání zámku velmi otravné a pozornost časem otupí natolik, že zámek přestanete používat. Na trhu najdete například závorový zámek řazení (systém založený na blokování mechanismu řadicí páky vyjímatelným trnem), kompaktní zámek řazení (ovládá se zámkovým mechanismem).
  • Imobilizér – funguje na principu rozpojení obvodů, aby auto nemohlo nastartovat. Většinou jde o přerušení hned několika okruhů, například ovládání cívky startéru, palivového čerpadla a vstřikovací jednotky. Ovládání imobilizéru může být dáno dálkovým ovladačem, ale také může být přímo v klíči od auta. Nevýhodou je, že vykradení auta nijak nezabrání.

 

 

GPS vyhledávání

GPS alarmy fungují na principu zabudovaných čidel v autě. Běžně bývají v interiéru, hlídají dveře, či pokles napětí. Když se tak pokusí někdo násilně otevřít dveře, systém pošle signál řidiči na mobil a o krádeži víte okamžitě. Díky GPS signálu je pak možné auto sledovat a lokalizovat.

Výhodou je, že auto máte neustále pod kontrolou, ale na druhou stranu mohou být opravdu sofistikované systémy drahé.

 

Bezpečnostní systémy

Bezpečnostní systém je nejčastěji napojen na bezpečnostní agenturu či službu. Pokud tedy dojde ke vloupání, signál dorazí právě do agentury a ta se o všechno postará. Dle typu signálu může na místo vyrazit motorizovaná jednotka, která spolupracuje s policií.

 

Bezpečnostní systém vám umožní mít neustálou kontrolu nad autem a pravidelně odesílá GPS signál. Do auta se instaluje tak, aby ani sám majitel nevěděl, kde je. Na výběr máte aktivní a pasivní systém.

 

  • Aktivní systém zabezpečení vozidla – okamžitá signalizace narušení a vysílání nouzového signálu.
  • Pasivní zabezpečení vozidla – po odcizení auta na centrálu zavoláte vy a až poté se rozjede koloběh pátrání.

 

Takovéto zabezpečení bývá ale velmi nákladné, a to jak na samotnou montáž, tak i následný servis.

 

Jak vybrat správný systém zabezpečení auta?

 

Všechno se odvíjí od vašich finančních možností. Ty nejjednodušší mechanické zámky jsou mnohem levnější než sofistikovaný bezpečnostní systém. Na druhou stranu nebudou tak účinné. Ideální je kombinace například GPS alarmu s levnějším bezpečnostním systémem, nebo mechanickým zabezpečením. A nezapomínejte ani na dobré pojištění auta – pro jeho výpočet využijte naši kalkulačku pojištění vozidel.