Zažijte kouzlo Vánoc: Navštivte ty nejkrásnější adventní trhy 2023

Vánoční čas s sebou přináší kouzelnou atmosféru, a právě vánoční trhy jsou tím pravým místem, kde si ji můžete vychutnat naplno. V celé Evropě i ve světě se rozsvěcují tisíce světýlek, třpytí se stovky ozdob a ze stánků se line omamná vůně lákající milovníky Vánoc z každého koutu planety. Které letos navštívíte vy?


Zdroj: Freepik.com

Vánoční nebo adventní trhy se pořádají už stovky let. Jejich kořeny sahají až do středověku, a to na území dnešního Německa, Francie a Rakouska. Vánoční trhy, jak je známe dnes, se podle dochovaných záznamů poprvé konaly v Drážďanech v roce 1434. Původně byly pouze jednodenní a obyvatelé si na nich mohli nakoupit vše potřebné na svátky.

Tradice adventních trhů se časem začala šířit po celé Evropě a později i do jiných částí světa. Dnes jsou neodmyslitelnou součástí svátečního období a bez teplého svařáku z trhu si advent už ani nedokážeme představit. Kromě již zmíněného svařáku a dalších tradičních pochutin na nich pořídíte nejrůznější řemeslné výrobky, ručně vyráběné ozdoby na stromeček nebo třeba hračky pro děti. Nejčastěji se ale navštěvují pro jejich jedinečnou atmosféru plnou světel, hudby a vůní.

 

Kam na vánoční trhy v roce 2023?

V období kolem Vánoc jsou trhy téměř všude kolem. Nějaké budou určitě i v místě vašeho bydliště nebo v sousedním městě. Pokud byste ale chtěli navštívit některé z nejlepších vánočních trhů v Česku či na světě, máme pro vás pár tipů.

 

Vánoční trhy v Česku 2023

 

Vánoční trhy - Praha

 

Foto: Freepik.com

V Praze jsou jedny z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších vánočních trhů v Evropě. Centrem dění je obvykle Staroměstské náměstí s ohromujícím vánočním stromem a množstvím stánků. Ve vzduchu se prolínají vůně svařeného vína, pečených klobás a nejrůznějších koláčů. Kromě jídla a pití tu ale objevíte i množství vánočních dekorací, řemeslných výrobků a dárků. Nádherné historické prostředí Prahy spolu s vánoční výzdobou a hudbou vytváří jedinečnou atmosféru, která přitahuje návštěvníky z celého světa.

Pokud byste se ale chtěli vyhnout davům, zavítejte na některé menší trhy v širším centru Prahy. Moc hezké jsou například na náměstí Míru, náměstí Jiřího z Poděbrad nebo i ve Strašnicích či v Holešovicích. Vánoční atmosféra tu na vás dýchá na každém kroku a zažít Prahu v tomto období by měl aspoň jednou každý milovník zimních svátků.

 

Kdy se konají vánoční trhy v Praze?

 

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí

  • 2. prosinec 2023 - 6. leden 2024

  • denně od 10:00 do 22:00

 

Vánoční trhy - Brno

 

Foto: delveintoeurope.com, David Angel 2011; 1614

V Brně začíná vánoční sezóna trhy na náměstí Svobody a Zelném trhu, které jsou srdcem moravské metropole. Tyto trhy většinou začínají už na konci listopadu a trvají až do Vánoc. Nabízejí autentické moravské speciality a řemeslné výrobky, doprovázené vánoční hudbou a světelnými instalacemi. Atmosféra zde odráží tradičního ducha Moravy a její kultury. Prodejci lákají na několik druhů svařeného vína, medovinu či vánoční perníky.

 

Kdy se konají vánoční trhy v Brně?

 

Vánoční trhy na náměstí Svobody

  • 24. listopad 2023 - 23. prosinec 2023

 

Vánoční trhy - Český Krumlov

 

Foto: ckrumlov.info

V Českém Krumlově se vánoční trhy konají v kouzelném prostředí historického města. Návštěvníci zde mohou obdivovat středověké umění a řemesla, poslouchat živá vystoupení a vychutnávat si místní speciality jako pečené klobásy, linecké cukroví nebo lokální sýry a uzeniny, a to v jedinečném historickém prostředí.

 

Kdy se konají vánoční trhy v Českém Krumlově?

 

  • 1. prosince 2023 - 1. ledna 2024

  • pátek až neděle od 10:00 do 19:00, pondělí až čtvrtek od 11:00 do 18:00

 

Vánoční trhy - Karlovy Vary

 

Foto: © Magistrát města Karlovy Vary

V Karlových Varech se vánoční trhy konají v působivých kulisách lázeňského města. Nabízejí kombinaci tradičních vánočních pochoutek a řemeslných výrobků s atmosférou světově proslulých lázní. Když už vás omrzí trhy a stánky, projděte se svátečně osvětlenými a vyzdobenými ulicemi nebo využijte lázeňských služeb a dopřejte si trochu lenošení a oddechu.

 

Kdy se konají vánoční trhy v Karlových Varech?

 

  • 2. prosinec 2023 - 26. prosinec 2023

 

Nejhezčí vánoční trhy v Evropě

V Evropě se konají jedny z těch nejhezčích vánočních trhů. Historická centra měst, nádherná architektura i různorodé tradice – to vše tvoří dokonalou atmosféru adventu. Zajeďte si na svařák do Bratislavy, na punč do Drážďan nebo na grog do Kodaně.

 

Vánoční trhy - Bratislava

 

Foto: Shutterstock.com, Copyright © 2017 Rasto SK/Shutterstock

V Bratislavě se konají kouzelné vánoční trhy, které přitahují návštěvníky svou pohodovou atmosférou a tradičními slovenskými specialitami. Trhy se obvykle rozkládají na Hlavním náměstí a Hviezdoslavově náměstí, kde si můžete pochutnat na slovenské klobáse, lokších, trdelníku nebo medovině. Zatímco si budete vychutnávat laskominy, porozhlédněte se kolem sebe a pokochejte se světelnou výzdobou a zaposlouchejte se do vánoční hudby.

 

Kdy se konají vánoční trhy v Bratislavě?

 

  • 23. listopad - 23. prosinec 2023

 

Vánoční trhy - Vídeň

 

Foto: Shutterstock.com, Copyright © 2017 Muellek/Shutterstock

Vánočním trhům v Rakousku kralují ty největší, které se konají ve Vídni. Vídeňské vánoční trhy jsou synonymem pro tradiční vánoční atmosféru. Historické ulice a náměstí této rakouské metropole ožívají světelnými instalacemi, zvukem koled a vůní pražených mandlí. Jednotlivé stánky nabízejí tradiční rakouské řemeslné výrobky, hračky a samozřejmě různé druhy vánočních ozdob. Nezapomenutelným zážitkem je procházka mezi těmito stánky s horkým svařákem v ruce.

 

Kdy se konají vánoční trhy ve Vídni?

 

Vánoční trhy na náměstí Rathausplatz

  • 10. listopad - 26. prosinec 2023

  • denně od 10:00 do 18:30

 

Vánoční vesnička u zámku Belveder

  • 17. listopad - 26. prosinec 2023

  • pondělí až pátek od 11:00 do 21:00, sobota, neděle a svátky od 10:00 do 21:00

 

Vánoční trhy - Salzburg

 

Foto: christkindlmarkt.co.at, Salzburg

Vánoční trhy v Salzburgu jsou proslulé svou idylickou atmosférou. Rakušané umějí vytvořit pravé vánoční kouzlo, které je cítit na každém kroku. Návštěvníci zde najdou desítky stánků s jídlem, originálními výrobky a mohou si užít i krásné adventní koncerty.

 

Kdy se konají vánoční trhy v Salzburgu?

 

  • 23. listopad 2023 - 1. leden 2024

  • pondělí až čtvrtek od 10:00 do 20:30, pátek od 10:00 do 21:00, sobota od 9:00 do 21:00, neděle od 9:00 do 20:30

 

Vánoční trhy - Linec

 

Foto: iStock.com

Ten, kdo miluje linecké cukroví, nesmí vynechat advent v Linci, hlavním městě Horních Rakous. Tamní trhy jsou známé především svým pečivem, včetně právě tradičního lineckého cukroví. Kromě toho ale nabízejí také rozmanitou škálu vánočních dekorací a dárků. Linecké trhy představují ideální místo pro prožití vánoční atmosféry, ochutnání místních specialit a nakupování vánočních dárků.

 

Kdy se konají vánoční trhy v Linci?

 

  • 18. listopad - 24. prosinec 2023

 

Cestování kamkoliv bez obav

Cestovní pojištění pro jednotlivce, rodinu, sportovce i vaše mazlíčky. Sjednejte si ho online a užívejte si své dobrodružství v klidu!

Vánoční trhy - Budapešť

 

Foto: Shutterstock.com, Copyright © 2016 Calin Stan/Shutterstock

TBudapešť kombinuje kouzlo adventních trhů s relaxací v termálních lázních. Trhy v této maďarské metropoli jsou známé svým autentickým charakterem a širokou nabídkou tradičních maďarských výrobků. Nejenže si zde pochutnáte na lokálních specialitách, jako jsou pečené kaštany nebo božské langoše, ale také zažijete unikátní atmosféru města, které se v zimních měsících mění v pohádkovou říši.

 

Kdy se konají vánoční trhy v Budapešti?

 

  • 18. listopad - 31. prosinec 2023

  • čtvrtek až neděle od 10:00 do 21:00, pátek až sobota od 10:00 do 22:00

 

Vánoční trhy - Drážďany

 

Foto: Shutterstock.com, German National Tourist Board, © Sylvio Dittrich

Když se řekne „vánoční trhy v Německu“, tak asi každého napadnou Drážďany. Právě ty jsou totiž domovem jedněch z nejpopulárnějších vánočních trhů v Německu. Město se pyšní několika trhy, které nabízejí rozmanitý vánoční program – od koncertů až po bruslení či večerní plavby po Labi. Atmosféra drážďanských trhů je naprosto kouzelná a zaručuje nezapomenutelné zážitky.

 

Kdy se konají vánoční trhy v Drážďanech?

 

  • 29. listopad - 24. prosinec 2023

  • denně od 10:00 do 21:00

 

Vánoční trhy - Norimberk

 

Foto: iStock.com

Norimberské vánoční trhy patří mezi nejhezčí v Německu a zároveň jsou jedny z nejstarších v zemi. Více než 180 stánků nabízí perníky, pražené mandle, německé klobásy a další pochoutky. Vynechat nesmíte ani scénická vystoupení, která symbolizují začátek adventní sezóny. A nechybí ani zábavný program pro děti, jehož součástí je i řada workshopů týkajících se tradičních řemesel.

 

Kdy se konají vánoční trhy v Norimberku?

 

  • 1. prosinec - 24. prosinec 2023

  • denně od 10:00 do 21:00

 

Vánoční trhy - Berlín

 

Foto: Freepik.com

Berlín hostí hned několik vánočních trhů, které jsou roztroušeny po celém městě a nabízejí bohatou škálu tradičních německých jídel a řemeslných výrobků. Mezi nejoblíbenější patří Gendarmenmarkt, známý svým uměleckým a řemeslným zbožím a atmosférou, která odráží kouzlo německých Vánoc. Nebo navštivte historický vánoční trh ve Friedrichshainu, kde najdete ručně ovládané kolotoče a středověká jídla. Trh u zámku Charlottenburg se zase pyšní tím, že patří mezi ty opravdu nejkrásnější ve městě.

 

Kdy se konají vánoční trhy v Berlíně?

 

  • 27. listopad - 31. prosinec 2023

  • denně od 11:00 do 21:00

 

Vánoční trhy - Regensburg

 

Foto: iStock.com

Regensburgské vánoční trhy jsou známé svou historickou atmosférou a nabídkou tradičních německých vánočních specialit a unikátních řemeslných výrobků. Tyto trhy jsou ideálním místem pro ty, kteří hledají autentické vánoční zboží a chtějí si vychutnat pravou německou vánoční atmosféru.

 

Kdy se konají vánoční trhy v Regensburgu?

 

  • 27. listopad - 23. prosinec 2023

  • středa až neděle od 10:00 do 20:00, čtvrtek až sobota od 10:00 do 21:00

 

Vánoční trhy - Paříž

 

Foto: thetourguy.com

V Paříži, srdci Francie, se konají různé vánoční trhy, které se rozkládají po celém městě. Od Champs-Élysées po Montmartre nabízejí pařížské trhy širokou škálu francouzských gurmánských výrobků a unikátních dárků. Projděte se těmi u Eiffelovy věže s nejrůznějšími drobnostmi. U katedrály Notre-Dame zase najdete řemeslné výrobky nebo šperky, a když zavítáte do Jardin des Tuileries, svezte se na vyhlídkovém kole. Všechny pařížské vánoční trhy mají svůj jedinečný charakter a najdete zde unikátní dárky i umělecké produkty.

 

Kdy se konají vánoční trhy v Paříži?

 

  • prosinec 2023 - 2. leden 2024

 

Vánoční trhy - Štrasburk

 

Foto: Freepik.com

Štrasburk, který se pyšní titulem "hlavní město Vánoc", nabízí trhy, které jsou jako z pohádky. Stánky dokonale zapadají mezi tradiční hrázděné domy a nabízejí tradiční německé i francouzské pochoutky, včetně známého perníku a palačinek. Samozřejmostí je i světelná výzdoba – Štrasburk patří k jedněm z nejvíce osvětlených měst v Evropě s nádherně vyzdobenými ulicemi, domy, okny a balkony. A užít si můžete i vánoční kluziště na náměstí Place Kléber, brusle si snadno půjčíte rovnou na místě.

 

Kdy se konají vánoční trhy ve Štrasburku?

 

  • 11. listopad - 31. prosinec 2023

 

Vánoční trhy - Krakov

 

Foto: © CK České Kormidlo

Vánoční trhy v Polsku zastupují zejména ty v Krakově. Náměstí Rynek Główny hostí adventní trhy, které jsou skvělým příkladem polské vánoční tradice. Stánky zde nabízejí broušené sklo, vánoční ozdoby, vlněné a dřevěné výrobky a mnoho dalšího. Atmosféru dokreslují koledy, lidové tance a betlémy, to vše v doprovodu vůně pražených kaštanů a svařáku.

 

Kdy se konají vánoční trhy v Krakově?

 

  • 25. listopad 2023 - 2. leden 2024

  • denně od 10:00 do 20:00

 

Klidný výlet na vánoční trhy s ČSOB Pojišťovnou!

Nezapomínejte na to, že i při jednodenním výletu do zahraničí byste si měli sjednat cestovní pojištění.

Zjistěte, které cestovní pojištění je pro vás to pravé.

Chci sjednat

Vánoční trhy ve světě

Pokud letos plánujete strávit advent mimo Evropu, navštivte například New York, kde se sváteční sezóna zahajuje rozsvícením vánočního stromu u Rockefellerova centra. Nebo vás spíš láká vyhlídka na luxusní Dubaj s poněkud teplejším podnebím?

 

Vánoční trhy - New York

 

Foto: Freepik.com

V New Yorku, konkrétně v Bryant Parku, najdete trhy, které byly jmenovány nejlepším vánočním trhem na světě pro rok 2023. S více než 180 stánky a obrovským kluzištěm ve stínu Empire State Building tyto trhy přinášejí jedinečnou kombinaci městského ruchu a vánoční pohody. Pro milovníky vintage a bleších trhů jsou tu vánoční trhy Grand Holiday Bazaar v Upper West Side.

 

Vánoční trhy - Tokio

 

Foto: iStock.com

Vánoční trhy v Tokiu jsou známé svou jedinečnou směsí japonských a západních tradic. Zvláštní pozornost je věnována osvětlení a dekoracím, které jsou v Japonsku obzvláště populární. Na vánočních trzích v Tokiu je to zejména o jídle a pití. Najdete zde vše od mezinárodních specialit až po místní japonské delikatesy. Vánoční atmosféra je zde doplněna různými kulturními a zábavnými programy.

 

Vánoční trhy - Dubaj

 

Foto: Flickr.com

Vánoční trhy v Dubaji vás okouzlí svým luxusním prostředím a spojením tradičních vánočních prvků se září moderního města. I když Vánoce nejsou v této části světa tradičním svátkem, Dubaj se přizpůsobil mezinárodní klientele a najdete tu proto vánoční trhy se širokým výběrem mezinárodních i místních výrobků od dekorací po gurmánské speciality. Často na dubajských vánočních trzích najdete i luxusní stánky, živou hudbu, světelné show, a dokonce i zóny s umělým sněhem pro děti.