Dny spálených jsou tu! Dejte si pozor na nejčastější nesnáze při dovolené

angle-left null Dny spálených jsou tu! Dejte si pozor na nejčastější nesnáze při dovolené

Dny spálených jsou tu! Dejte si pozor na nejčastější nesnáze při dovolené

Dovolenou si chce každý užít a nepříjemnosti, jakými mohou být nemoci, úrazy, anebo třeba krádeže dokladů, si nechce pravděpodobně nikdo připouštět. Obliba exotických dovolených stoupá, opatrnost cestovatelů ale podle zkušeností pojišťoven klesá. Z toho důvodu vzrostl počet hospitalizací a s tím spojených repatriací zpět do České republiky. „Přestože se sjednání cestovního pojištění může zdát jako nadbytečná položka na dovolenkovém seznamu, je to malá cena ve srovnání s možnými finančními ztrátami a nepříjemnostmi, které vám vzniknou v případě, že se na vaší cestě něco pokazí,“ varuje produktová manažerka cestovního pojištění ČSOB Pojišťovny Ivana Nekvindová.

Chcete cestovat? Pojistěte se

Inflace se „podepsala“ i na cenách ošetření. Návštěva lékaře v dovolenkové destinaci se tak kvůli bolestem uší, dehydrataci, úrazu v zábavním parku, v horším případě třeba zlomenině, může vyšplhat klidně až do desítek tisíc korun. V případě hospitalizace v nemocnici už se jedná o částky statisíců a vyšších. „Pokud se zraním například při horské turistice a je třeba zásah helikoptéry, případně po hospitalizaci a převoz zpět do České republiky, tak pak mohou být náklady i ke čtvrt milionu korun,“ vypočítává Ivana Nekvindová.

Sjednat si vhodnou ochranu v podobě cestovního pojištění by se proto mělo stát alfou a omegou každého cestovatele.
Cena tohoto produktu se odvíjí od výše zvoleného pojistného plnění, zvolených rizik i případných doplňkových připojištění. Při jeho sjednání myslete nejen na své vlastní zdraví a ochranu, ale také na situace, při nichž se může zranit někdo jiný. „Jako takovou zajímavost, že ne vždy se může jednat jen o zdraví klienta, ale i jeho okolí, může být případ, kdy náš pojištěný byl na atrakci v aquaparku, která ho vyhodila mimo dráhu a on při dopadu zalehl jiného člověka. Klientovi se nic nestalo, nicméně poškozený po něm požadoval odškodné. V rámci asistenčních služeb jsme však celou situaci vyřešili ke spokojenosti obou stran,” uvádí příklad z praxe Ivana Nekvindová.

Nejčastější dovolenkové nesnáze

Úraz – pád na kole, uklouznutí u bazénu
Hospitalizace – těžší úrazy, zlomeniny, vážnější nemoci
Faraonova pomsta – nevolnosti, zažívací potíže, průjmy, otravy z jídel
Ostatní zdravotní komplikace – alergie, úžeh, úpal
Specifické – šlápnutí na ježka, žahnutí medúzou
Ztráta zavazadel – odcizení, odeslání jinam
Problémy s vozem
– nehody, poruchy, policejní kontroly
Stornopoplatky – přerušení zájezdu, zrušení letu
Krádež – dokladů, peněz, dokumentů

Já cestovní pojištění nepotřebuji aneb nejčastější mýty o cestovním pojištění

Fakt, že vám na zahraniční dovolené stačí ochrana v podobě vaší kartičky pojištěnce, je jeden z mýtů, s nimiž se můžete setkat. Stejně tak jeden z důvodů, proč se v případě úrazu v zahraničí může z dovolené stát opravdová noční můra. Nejasností týkající se cestovního pojištění je však mnohem více.

• Cestovní pojištění? Vyhozené peníze!
    Mnoho lidí si myslí, že ho nikdy nebudou potřebovat, tak proč si ho kupovat? Zejména proto, že vám může poskytnout finanční jistotu v případě neočekávaných událostí, jako je zrušení cesty, ztráta zavazadel, nehoda s vypůjčeným autem nebo naléhavé zdravotní potíže. Tyto události mohou být nákladné a v případě absence pojistného krytí mohou způsobit velké finanční problémy.
    „Osobně bych bez něho nevyjel. Zažil jsem případy, kdy turista, který zaplatil deset tisíc za zájezd, litoval pár desetikorun za pojištění, následky pak byly finančně pro klienta devastují, třeba zlomená noha ve Francii, nebo zranění po srážce autem tamtéž,“ říká cestovní průvodce Milan Kulhánek.

• Vyplatí se jen pro zahraniční cesty
    Myslíte si, že když budete cestovat v rámci České republiky, cestovní pojištění nepotřebujete? Omyl. Cestovní pojištění může být stejně důležité pro tuzemské cesty jako pro ty zahraniční.

• Pokud je let zpožděn nebo zrušen, letecká společnost mě odškodní
    Toto tvrzení neplatí vždy. Letecké společnosti nejsou vždy povinny odškodnit cestující za zpoždění nebo zrušení letu. Pokud tak učiní, může být výše odškodnění omezená. Cestovní pojištění naproti tomu může poskytnout krytí v některém z těchto případů. Může vám také uhradit dodatečné výdaje, jako je ubytování a strava.
    Takovou situaci je nejprve nutné řešit s aerolinkami, následně s pojišťovnou.

• Cestovní pojištění je nejužitečnější pro milovníky extrémních sportů
    Pravdou je, že naprostá většina pojistných událostí z cestovního pojištění pochází z „menších“ léčebných výloh, ze zpoždění či zrušení cesty, ztráty zavazadel nebo se týkají potíží s automobilem. Extrémní sporty (potápění, horolezectví, bungee jumping, seskoky padákem atd.) jsou tzv. rizikové aktivity, na které se vztahuje speciální připojištění.
    Cestovní pojištění by se mělo stát součástí každé dovolené. Tedy i té ryze odpočinkové.

• Cestovní pojištění je vyžadováno pouze ve vybraných zemích
    Častou mylnou představou o cestovním pojištění je, že ho potřebujete pouze v případě, že je povinné v zemi, kterou navštěvujete. Je pravda, že některé země ho mohou vyžadovat jako podmínku vstupu do země. Bez ohledu na tento vstupní požadavek může cestovní pojištění nabídnout užitečné krytí a je proto důležité si ho před jakoukoliv cestou zřídit, bez ohledu na zemi, kterou chcete navštívit. K nepředvídaným událostem může dojít kdykoli a kdekoli.

• Cestovní pojištění pokryje všechny dovolenkové problémy
    Není tomu tak. Necháte-li například na pláži bez dozoru své doklady a osobní věci, pojišťovna vám v tomto případě nepomůže. Vždy je potřeba důkladně si přečíst podmínky cestovního pojištění. Jednotlivé nabídky se mohou lišit, pokud jde o rozsah krytí, limity, výluky a plnění.

Za ČSOB Pojišťovnu na závěr Ivana Nekvidnová dodává: „Pojištění klientovi sice náklady související s pojistnou událostí pokryje, ale pamatujme, že nikdo nejsme supermani a polovina úspěchu a radosti začíná u nás samotných. Buďme proto obezřetní k sobě i okolí, ať nám nenadálá situace nezkazí dovolenou, na kterou se dlouho těšíme.”