Alkohol za volantem. Jaký trest vás čeká a jaká je tolerance v ČR a EU?

Jestliže si pohráváte s myšlenkou, že z posezení s přáteli, kde na kterém jste si dali 2 skleničky, odjedete vlastním autem, pak to raději nedělejte. Případné postihy a rizika související s řízením pod vlivem za to určitě nestojí. Jak je to s tolerancí alkoholu v krvi v ČR a jiných státech Evropy?

Zdroj: Canva.com

Řízení pod vlivem alkoholu může mít katastrofální následky

 

Alkohol uvolňuje zábrany a působí jako sedativum. Co to znamená? Váš úsudek nebude po požití alkoholu příliš dobrý, reakční doba se zpomalí a vaše sebevědomí nesmyslně naroste. Tento koktejl dává dohromady nebezpečného řidiče, jehož schopnosti nejsou tak dobré, jak se mohou jevit jemu samému, což může mít katastrofální následky. Od nehody, při které řidič zdemoluje své vlastní auto a ublíží sám sobě, až po ublížení na zdraví či zabití jiné osoby.

 

Sedli jste za volant pod vlivem? Můžete být obviněni z trestného činu

 

Přesto mají řidiči občas pocit, že po jednom půllitru piva a skleničce vína během posezení s přáteli mohou bez problémů usednout za volant.
V České republice ovšem platí nulová tolerance alkoholu. A jestliže vás od řízení pod vlivem neodradí ani tento fakt, pak vězte, že finanční následky případných karambolů za takových okolností ponesete sami. Nezáleží, zda budete jejich viníkem, nebo ne.
Nedalo vám na křižovatce přednost jiné auto? Vaše vina to sice nebyla, al byli jste to vy, kdo nadýchal. Náhrada škody půjde na váš účet, ať máte jakékoli pojištění.

 

Pravidla tolerance alkoholu v ČR

 

V Česku je nulová tolerance alkoholu za volantem Nicméně hodnota do 0,24 promile by teoreticky měla být v pořádku, jelikož se jedná o ochranné pásmo, které se odečítá kvůli případnému zkreslení. Jistotu ale nemáte, takže za volant rozhodně sedejte jen pokud máte hodnotu na 0 promile. K tomuto zjištění vám pomůže například alkohol tester.

 

Odmítnutí dechové zkoušky vás může přijít pěkně draho

 

Když vás zastaví Policie ČR a rozhodne se provést dechovou zkoušku na alkohol, máte možnost ji odmítnout. Nicméně to rozhodně nedoporučujeme. Pokud se totiž odmítnete testu podrobit, může to policie brát jako přiznání viny a vznést proti vám obvinění. Příliš na výběr tedy nemáte.
A co se stane, když budete s testem souhlasit a výsledky budou pozitivní? Pak přijdou tresty za alkohol za volantem (7 trestných bodů, pokuta ve výši 25 000 až 50 000 Kč, zákaz řízení na 1–2 roky) a ještě zaplatíte náklady spojené s odtahem vašeho vozidla.

 

Tresty za řízení pod vlivem alkoholu v roce 2024

 

Zákon rozlišuje množství alkoholu, a tak na tom, kolik nadýcháte, záleží. Od 1. ledna 2024 se navíc změnil počet trestných bodů pro řidiče, hrozí jim také pokuta od 7 do 25 tisíc korun, až 6 trestných bodů při alkoholu v krvi nad 0,3 promile a zákaz řízení na 6 až 18 měsíců.

  • Do 0,3 promile: V tomto případě se jedná o přestupek, hrozí vám pokuta od 2 500 do 20 000 Kč a zákaz řízení na 6 měsíců až jeden rok.
     

  • Od 0,3 do 1 promile: Tento čin se klasifikuje jako přestupek, hrozí vám pokuta od 2 500 do 20 000 Kč, 7 trestných bodů v rámci bodového systému a odebrání řidičského oprávnění za alkohol až na jeden rok.
     

  • Nad 1 promile: Jde o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, uděluje se za něj podmíněný či nepodmíněný trest (1 rok vězení, resp. 3 roky vězení, způsobíte-li jinému ublížení na zdraví, větší škodu na cizím majetku nebo jinou závažnou újmu), 7 trestných bodů, pokuta ve výši 25 000 až 50 000 Kč, zákaz řízení na 1–2 roky.

 

Pokud odmítnete dechovou zkoušku na alkohol, ve správním řízení si koledujete o pokutu od 25 do 70 tisíc korun, zákaz řízení na 18 až 36 měsíců a 6 trestných bodů.

Zdroj: Freepik.com

 

Za jak dlouho vyprchá alkohol?

 

Zbytkový alkohol zůstává v krvi a v dechu ještě dlouho po tom, co dopijete svou poslední skleničku. Právě to se vám může stát při silniční kontrole osudným. Za jak dlouho odbouráte alkohol, záleží na několika faktorech. Svou roli hraje:

  • pohlaví,

  • hmotnost,

  • věk,

  • množství vypitého alkoholu,

  • únava,

  • užívání léků.

Obecně můžeme říct, že alkohol odbourávají hůře ženy, protože jsou lehčí, menší a mají víc tělesného tuku. Každý jedinec má jiný metabolismus a může odbourávat alkohol jinak dlouho. Záleží i na zdánlivých maličkostech: co jste předtím jedli, zda jste vůbec něco jedli, zda jste ředili alkohol dostatkem vody nebo zda užíváte pravidelně nějaké léky. Hlavní roli při odbourávání alkoholu totiž hrají játra. To vše má na zbytkový alkohol v krvi vliv.

 

Za jak dlouho vyprchá pivo?

 

Muž, který váží 85 kg, odbourá velkou desítku asi za 2 hodiny. Oproti tomu žena, která váží 60 kg, bude na odbourání alkoholu ze stejně velké desítky potřebovat asi o 1,5 h víc, tedy necelé 4 hodiny.

 

Za jak dlouho vyprchá víno?

 

Odbourávání dvojky vína bude u muže vážícího 85 kg trvat asi 2,5 hodiny, žena s váhou 60 kg pak bude stejnou sklenici vína odbourávat 4 hodiny.

 

Za jak dlouho vyprchá panák?

 

Co se týče destilátů s obsahem alkoholu 40 %, pak 0,5 dl tvrdého alkoholu bude 85kilový muž odbourávat asi 2 hodiny. Žena o hmotnosti 60 kg bude pro odbourání stejného množství tvrdého alkoholu potřebovat 4 hodiny.
 

 

Tolerance alkoholu v zemích EU v roce 2024

 

Tolerance alkoholu Německo

0,5 ‰

Tolerance alkoholu Francie

0,5 ‰

Tolerance alkoholu Španělsko

0,5 ‰

Tolerance alkoholu Itálie

0,5 ‰

Tolerance alkoholu Rakousko

0,5 ‰

Tolerance alkoholu Polsko

0,2 ‰

Tolerance alkoholu ČR

0,0 ‰

Tolerance alkoholu Maďarsko

0,0 ‰

Tolerance alkoholu Slovensko

0,0 ‰

 

Jak rychle odbourat alkohol?

 

Alkohol se z krve odbourává přirozenou cestou, tzn. procesem oxidace, vylučováním ledvinami a plícemi. Celý proces trvá zhruba od 4 do 12 hodin. Vždy samozřejmě záleží na mnoha faktorech, jako je množství alkoholu, schopnost odbourat alkohol, hmotnost, věk, pohlaví, zkonzumované jídlo, množství vypité vody atd. Alkohol je z dechu cítit zhruba po stejnou dobu, po jakou cirkuluje v krvi, tedy několik hodin po jeho konzumaci. Teoreticky je možné procesu odbourávání trochu pomoci tím, že budete hodně hydratovat organismus čistou vodou a nebo si dáte tučnější jídlo. 

Je důležité si uvědomit, že jízda pod vlivem alkoholu je velmi nebezpečná a může způsobit nehodu se smrtelnými následky. Proto by měl každý dbát na to, aby neřídil vozidlo po konzumaci alkoholických nápojů.