Cestujte zodpovědně. Kde je na světě nejbezpečněji a kde vám hrozí nebezpečí?

I když to z médií mnohdy nevypadá, Česká republika se na žebříčku světové bezpečnosti nachází poměrně vysoko a svět jako celek se během roku 2017 stal o něco bezpečnějším místem pro život. Které země jsou bezpečné i po setmění a kde byste si měli dávat větší pozor?

Podle statistiky Global Peace Index z roku 2017 se celkem 93 států stalo bezpečnějším místem, naopak 68 zemí si v bezpečnosti pohoršilo. Zlepšení nastalo především v oblasti politického teroru a násilné kriminality. Česká republika se v žebříčku Global Peace Indexu nachází rovnovážně na 6. místě, před sebou má mimo jiné Rakousko a Dánsko a hned za sebou Slovinsko, Kanadu a Švýcarsko.

 

Kde je nejbezpečněji?

1. Island

Nejbezpečnější zemí je od počátku sestavování žebříčku Island. Vedoucí pozici si udržel i v kategoriích Sociální bezpečnost a Bezpečnost a militarizace.

2. Nový Zéland

Nový Zéland se drží na vysokých příčkách i v aktuální statistice, vyrovnává tak skóre dalším zemím z asijsko-pacifické oblasti, které zůstávají na nejnižších příčkách, například Filipíny a Severní Korea. Země navíc zaznamenala posun skóre dále k lepšímu.

3. Portugalsko

Jihozápadní evropská země se stejně jako v předchozím roce umístila na prvních příčkách statistiky, od počátku hodnocení indexu ale zaznamenala výraznější posun než předchozí dvě země. Zlepšila se celkem ve 12 ze 23 GPI indikátorů, především v kategoriích týkajících se importu zbraní a násilných demonstracích, a udělala tak největší pokrok z evropských zemí.

 

Kde se stále bojuje o mír?

1. Sýrie

Jedna ze zemí Blízkého východu stále zmítaná válečnými konflikty zůstává i nadále nejnebezpečnější zemí světa. Ruku v ruce jdou s válečnými konflikty také ekonomické ztráty této země – hodnota násilí se v rámci HDP Sýrie pohybuje na 67,58 procentech.

2. Afghánistán

Afghánistán si v žebříčku pohoršil, umístil se jen těsně před Sýrií, a stále tak zůstává ve skupině pěti nejnebezpečnějších zemí. I zde jsou na vině především pokračující boje.

3. Irák

Pozice Iráku zůstává i v indexu 2017 kvůli dlouhodobých válečným konfliktům stejná. Společně s dalšími čtyřmi zeměmi zůstávajícími na konci žebříčku koncentruje 75 procent všech smrtí způsobených teroristickým útokem.

 

Jak cestovat bezpečně?

Ať už se vydáváte na výlet k sousedům, nebo chcete poznat kulturu blízkovýchodních zemí, je třeba mít bezpečnost vždy na paměti. Je dobré vědět o výsledcích statistik bezpečnosti, ale je také důležité vnímat a dodržovat především kulturní odlišnosti a jejich nepsaná pravidla. Je to totiž obvykle jejich opomíjení, které stojí za nehodami nebo neštěstími, k nimž v cizině dojde.

Zásadní podporou je při vycestování pojištění. Pokud vás nějaké nepříjemnosti na cestách potkají, máte k dispozici česky hovořící asistenci a neocenitelné služby, které vám pomohou a nevydařené zážitky vynahradí. Spočítejte si v naší online kalkulačce, na kolik vás cestovní pojištění vyjde, a sjednejte si jej z pohodlí domova a se slevou.

 

Cestujete často nebo zvyknete odcestovat na delší dobu? V tom případě byste mohli ušetřit na cestovním pojištění zřízením roční cestovní karty. Využijte kalkulačku celoročního cestovního pojištění a zjistěte, kolik by vás roční cestovní karta vyšla.