Co je to VO2 max?

Pokud již nějakou dobu běháte, asi jste narazili na pojem VO2 max. Pokud nevíte, co přesně uvedený výraz znamená a jak ovlivňuje vaší výkonnost, čtěte dál. Z výrazu samotného je zřejmé, že nějak souvisí s maximální spotřebou kyslíku. A protože se VO2 max měří, měla by nějak odrážet vytrvalostní schopnosti daného běžce. Ale jak?

Hodnota VO2 max vyjadřuje, kolik kyslíku je tělo běžce schopné zpracovat během určitého výkonu. Zpracovat znamená nadechnout, potom přes plíce krví dopravit ke svalům a v nich využít. Vyjadřuje se buď absolutně (mililitry kyslíku za minutu na celé tělo) nebo – kvůli možnosti srovnání, protože běžci mají různou hmotnost – se přepočítává na kilogram tělesné hmotnosti (mililitry kyslíku za minutu na 1 kg).

U netrénovaného člověka mívá VO2 max hodnotu 45 – 50 ml kyslíku za minutu na 1 kilogram. Absolutní číslo VO2 max by tedy u 80-ti kilového muže bylo cca 4 l kyslíku za minutu (cca desetinásobek oproti klidovému stavu). Špičkoví vytrvalci se tréninkem dostávají na hodnoty kolem 70 ml kyslíku za minutu na kilogram hmotnosti. Jistě vás napadlo, že i srovnání přepočtené na kilogram hmotnosti může váznout – svalnatý veslař vážící skoro dvojnásobek toho, co maratónský běžec, dosáhne nižších hodnot VO2 max na 1 kilogram, ale neznamená to, že by jeho výkonnost byla nižší. Proto se navíc používají speciální přepočtové tabulky. Co se nejvyšších naměřených hodnot týká, mezi rekordmany patří např. norský běžkař Bjorn Daehlie s 96 ml kyslíku za minutu na kg.

Pokud srovnáváte pouze běžce a nemusíte proto používat přepočítávací tabulky, stejně to neznamená, že vyšší VO2 max znamená automaticky lepší výsledek na závodech. Záleží na technice běhu – pokud běháte ekonomicky úsporně (máte skvělou techniku), nemáte takovou spotřebu kyslíku, a i s menší VO2 max tak dosáhnete lepšího výsledku.

A jak je to s vlivem tréninku na VO2 max? Pokud začnete běhat, bude se jeho hodnota poměrně rychle zvyšovat. Po půl roce pravidelného vytrvalostního tréninku se zvýší o cca 20 %. Zvětší se počet mitochondrií, zhoustne síť kapilár, které dopravují kyslík k buňkám, a také srdce zvětší svůj objem. Poté se zlepšování zarazí a budete muset přijít s novým způsobem tréninku, např. s intervalovým tréninkem (viz článek o intervalech zde na blogu).

Pokud tedy chcete sledovat, jak se zlepšují vaše vytrvalostní schopnosti, měření VO2 max vám dobře poslouží. Ale i když se měřit nebudete, můžete využít poznatků získaných měřením druhých – např. začleněním již zmíněného intervalového tréninku, který se pro zlepšení VO2 max ukázal jako jeden z nejúčinnějších.