Dostali jste v zahraničí pokutu? Nevěšte hlavu, stát se to může každému

I když pojedete sebeopatrněji a budete si dávat sebevětší pozor, stejně se může stát, že při jízdě porušíte nějaký předpis. Aby k tomu nedošlo, je důležité se před jízdou pečlivě seznámit s pravidly té které země. Jinak totiž můžete dostat pokutu, aniž byste vůbec tušili, že jste něco porušili.

Samozřejmě nesmíte zapomenout ani na povinnou výbavu, protože i ta se může stát od státu lišit. „Už se hodně ví o tom, že například ve Francii mají jako povinnou výbavu řidiče alkotester. Ve Španělsku nebo ve Švýcarsku je zase nařízeno řidičům, kteří mají v řidičském průkazu zapsány povinné brýle, vozit s sebou jedny náhradní,“ uvádí příklad Budina.


Pokud nějaký ten přestupek spácháte, je potřeba hlavně postupovat zodpovědně a s rozvahou. Rozhodně si nemůžete myslet, že se z celé věci vyvlíknete tak, že zkrátka ujedete domů. Dopis s výzvou k zaplacení vám může přijít i ze zahraničí, a pokud pokutu včas nezaplatíte, může se vám to prodražit. Raději tedy vše rovnou vyřiďte a nedělejte si z toho hlavu – stát se to může přece každému.