Registrace vozidla 2024: Jak na přihlášení auta?

Pokud jste koupili nové auto, jakožto jeho novému majiteli vám vzniká povinnost ho přihlásit do registru vozidel. Přihlášení vozidla může proběhnout na kterémkoliv odboru dopravy obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Co všechno k tomu budete potřebovat a kolik vás bude registrace vozidla stát?

Foto: Freepik.com

 

Přihlášení nového vozidla


Jak na registraci nového vozidla? Před samotnou registrací si sjednejte povinné ručení, nejlépe přímo při koupi. Nikdy nevíte, co se může stát při odjezdu, a je lepší být připraven na vše. Navíc povinné ručení je ze zákona povinné pojištění auta.

 

Od 1. března 2024 se již k novému vozu se nevystavuje čistopis velkého technického průkazu. Velký technický průkaz nahrazuje Prohlášení o shodě, tzv. COC list. Spolu s dalšími dokumenty ho pak budete předkládat na úřadě při přihlašování vozidla.

 

Registrace nového vozidla – formulář


Formulář pro registraci vozidla je jednotný, ať už jde o nové, nebo ojeté vozidlo. Vzor najdete na stránkách Ministerstva dopravy nebo i přímo na úřadě, kde budete provádět registraci.

 

Co je potřeba k registraci nového vozidla?


K první registraci vozidla budete potřebovat:
 

Povinné ručení s 20% slevou

Sjednejte si povinné ručení snadno a rychle z pohodlí domova

Přihlášení ojetého vozidla


Při koupi ojetého auta je nutné přepsat auto na nového majitele. Nově se již nemusí odhlašovat a následně přihlašovat, ale rovnou se přepíše na nového majitele. Kupující si pak musí v první řadě sjednat povinné ručení, aby získal zelenou kartu.

 

Registrace vozidla musí proběhnout do 10 dní od koupě, jinak vám hrozí pokuta až 50 000 Kč.

 

Co je potřeba k registraci ojetého vozidla?


K registraci ojetého vozidla budete potřebovat:
 

  • zelenou kartu k povinnému ručení,
  • malý a velký technický průkaz,
  • osvědčení o technické kontrole,
  • žádost o registraci vozidla.

 

Od března 2024 už nemusíte předkládat protokol o evidenční kontrole, ten si úředník dohledá sám v systému.

 

Kde probíhá přihlášení auta?


Registrace vozidel probíhá na registru silničních vozidel na dopravním oddělení obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Není nutné navštívit úřad v místě vašeho trvalého bydliště, registraci vyřídíte na kterémkoliv úřadě.

 

Jak dlouho trvá přihlášení vozidla?


Registrace vozidla, případně přepis vozidla na nového majitele, trvá jen několik málo minut. Nemusíte se tedy bát, že strávíte několik dní čekáním. Důležité je dodržet lhůtu pro přihlášení vozidla – 10 dní od podpisu kupní smlouvy. V opačném případě vám hrozí pokuta až do výše 50 000 Kč.

 

Co je potřeba k registraci vozidla?


V případě registrace nového i ojetého auta budete potřebovat mít sjednáno povinné ručení. U ojetého auta je vhodné, aby přepis a úkony s ním spojené prováděli najednou prodávající i kupující, případně zplnomocněná osoba. K registraci nového vozu pak budete potřebovat také plnou moc prodávajícího.

 

Plná moc k registraci vozidla


Plná moc k přihlášení vozidla musí obsahovat údaje o zmocněnci a zmocniteli, specifikaci úkonů, na které se plná moc váže, údaje o vozidle, datum a místo vyhotovení a podpisy obou stran. Plnou moc musíte také vždy úředně ověřit, buď na poště, nebo u notáře.

 

Plná moc k přihlášení vozidla bude platit až do vykonání daného úkonu, nestanovíte-li jinak. Pokud se ale rozhodnete vymezit platnost plné moci časovým obdobím, dejte si pozor, aby nevypršela ještě před samotným provedením úkonu nebo v průběhu vyřizování registrace (např. když vám budou chybět dokumenty a budete se kvůli nim muset na úřad vrátit další den, kdy už ale nebudete mít platnou plnou moc). Zbytečně by vám to způsobilo potíže.

 

Postup přihlášení vozidla


Auto můžete přihlásit buď osobně, nebo někomu udělíte plnou moc k přihlášení vozidla. Vyplněný formulář pro registraci nového auta, ke kterému doložíte technický průkaz, pak přinesete na dopravní odbor. Rovněž je nutné mít u sebe originál dokumentu, který prokazuje řádné nabytí vozu (zpravidla jde o kupní smlouvu), plnou moc prodávajícího a samozřejmě zelenou kartu k platnému povinnému ručení.

 

Na úřadě se odevzdá registrační značka a přiloží se osvědčení o registraci vozidla, tedy velký technický průkaz, ve kterém je také číslo osvědčení o registraci vozidla.

 

Elektronická registrace vozidla


Žádost o přihlášení vozidla do registru je možné podat také elektronicky. Při zadání VIN kódu si navíc můžete rezervovat i registrační značku, a to až měsíc dopředu.

 

Registrace vozidla – cena


Správní poplatek za registraci vozidla je 800 Kč. Dalších zhruba 400 Kč zaplatíte za evidenční kontrolu. Vydání registrační značky pak stojí 500 Kč a doručena vám bude do 15 dní od podání žádosti o přihlášení vozidla. Za značku na přání zaplatíte 10 000 Kč.

 

Je nutné také počítat s dalšími poplatky, jako je například poplatek za ověření plné moci.

 

V případě ojetého vozidla, které nesplňuje emisní normu alespoň Euro 3, budete platit ekologickou daň. Ta se platí pouze jednou na jedno auto, takže pokud je v technickém průkazu zapsána jako zaplacená, platit ji nemusíte. V opačném případě je cena ekologické daně v závislosti na emisní normě následující:
 

  • Euro 0 - 10 000 Kč
  • Euro 1 - 5 000 Kč
  • Euro 2 - 3 000 Kč

Komplexní pojištění vozidel

Komplexní pojištění vozidla je ideálním řešením. Ochrání vás před finančními následky vámi zaviněné nehody a zároveň pokryje veškeré náklady na opravu vašeho vozidla.

Ať už nabouráte, nebo ne. Za ten klid to určitě stojí.

Chci pojistit své auto

Přihláška k registraci vozidla

 

Přihláška k registraci vozidla – vzor 2024


Žádost o zápis vozidla do registru obsahuje údaje o vlastníkovi a provozovateli vozidla, technický popis auta i účel jeho využití.

 

Formulář pro přihlášení vozidla najdete také na stránkách Ministerstva dopravy, stačí jej vytisknout a vyplnit. Vyplnit ho ale můžete i přímo na úřadě.

 

Přihlášení vozidla ze zahraničí 2024


Přihlášení vozidla ze zahraničí není nic složitého. Liší se pouze v tom, že před samotnou registrací v ČR je nutné auto převézt na naše území. Pokud to plánujete udělat po silnici, budete potřebovat dočasné povinné ručení a převozní značky. Jestliže budete auto převážet na vleku, nemusíte řešit pojištění ani značky.

 

Pro registraci vozidla ze zahraničí pak budete muset projít i technickou kontrolou, resp. pokud je auto ze zemí EU, Švýcarska, Norska, Lichtenštejnska nebo Islandu, stačí vám evidenční kontrola. Pokud budete auto dovážet ze zemí mimo EU, nevyhnete se kompletní dovozové technické kontrole.

 

Přihlášení vozidla ze zahraničí – cena


Cena přihlášení auta ze zahraničí se může lišit v závislosti na tom, jak ho plánujete přivézt na území Česka – při převozu po silnici zaplatíte za převozní značky kolem 3 000 až 6 000 Kč. Za evidenční kontrolu po dovezení auta k nám pak zaplatíte zhruba 1 000 Kč.

 

Přihlášení vozidla z dovozu a přihlášení vozidla z Německa


Registrace vozidla z dovozu se řídí pravidly pro přihlášení auta ze zahraničí.

 

Jak dlouho trvá přihlášení vozidla z dovozu?


Úřad má na vyřízení vaší žádosti zpravidla 30 dní.