Jak naučit tělo spalovat tuk

Předem upozorňuji, že se pouštím na tenký led a budu psát o něčem, co jsem sice vyzkoušel, ale nikoli cíleně, takže je možné, že svou zkušenost vidím zpětně poněkud nepřesně, jak už to tak u lidí chodí.

Před lety, když jsem v Mongolsku studoval život pastevců, jsem si nemohl nevšimnout jejich záliby v tuku. Maso, žluklé máslo, jako kámen tvrdé tvarůžky a zejména čaj s tučným mlékem byly potraviny, které držely pastevce na nohou. Štíhlí jako proutek, pomalu pracovali po celý den. Snažil jsem se pracovat s nimi. Ve výšce přes dva tisíce metrů. Zvyklý na pečivo a vůbec na spoustu sacharidů, ploužil jsem se jako mátoha. Ráno slaný čaj s jačím mlékem, přes den slaný čaj s jačím mlékem, v poledne a večer mistička tučné polévky s masem a nudlemi. Za čtrnáct dní jsem ztratil asi pět kilo. Ale postupně jsem si na to zvykl. Neptal jsem se proč, tehdy mne zajímaly jiné věci než jejich stravovací návyky, došlo mi to až po čase.

Pár let nato jsem se toulal po rumunských Karpatech a fascinovalo mne, že jsem vydržel neuvěřitelně dlouho s jedním kusem špeku, který jsem po malých kouscích celé dny žvýkal. Tuk jako skvělé palivo, to je ono. V těle jej máme dost na ohromující výkony. Jenže je těžké se k němu dostat. Nešlo by to nějak stimulovat? Podle části dietologů ano.

Stačí prý ve stravě výrazně omezit sacharidy, tzn. vynechat sladkosti, pečivo, šťávy a podobné na cukry bohaté potraviny, a jíst zeleninu, ořechy, vajíčka, maso, máslo, tučné jogurty a tučné sýry. Po čtrnácti dnech omezeného přísunu sacharidů by se mělo tělo adaptovat a začít ve větší míře spalovat tuky. Doprovodnými příznaky jsou u běžců jistá malátnost – doporučuje se při všech aktivitách zvolnit a pohybovat se na úrovni tepové frekvence dané jednoduchou rovnicí max. tep = 180 – věk. Tuky se totiž nejlépe spalují při výrazně aerobní aktivitě.

Velmi důležitou složkou této, ehm, diety je zmíněný aerobní pohyb, jako je chůze nebo pomalý běh. Jinak vám tento způsob stavování nejspíš moc neprospěje. Mongolští pastevci, kteří přesídlili do měst a ocitli se tak v pohodlí bez nutnosti se celý den hýbat, zároveň však nezměnili způsob stravování, začali tloustnout a umírat na infarkt. Pokud však tvrdě trénujete dlouhodobou vytrvalost, může být intenzivnější spalování tuků krokem správným směrem.