Jak zrušit povinné ručení – průvodce krok za krokem

Platíte za povinné ručení příliš? Nebo už vám nevyhovuje to stávající a potřebujete ho zrušit? Ať už je váš důvod jakýkoliv, měli byste vědět, kdy je na ukončení povinného ručení nejlepší doba, abyste se vyhnuli pokutám.


Zdroj: Freepik.com

Kdy vypovědět pojistnou smlouvu?


Výpověď pojistné smlouvy můžete podat:


  • do dvou měsíců od sjednání,
  • na konci pojistného období, které je obvykle na jeden rok. V této situaci musí být výpověď zaslána nejpozději 6 týdnů před koncem pojistného období.

Samozřejmě je nutné zrušit povinné ručení v případech, kdy vozidlo prodáváte, a tedy se mění vlastník, kdy je vozidlo vyřazeno z evidence, bylo odcizeno nebo jste nezaplatili pojistné (pojistka se zruší automaticky).


Zrušení povinného ručení při změně podmínek pojišťovny


Je tu také možnost zrušení bez sankcí tehdy, když vaše pojišťovna zdražila a vy tuto změnu neakceptujete. Ovšem vypovědět smlouvu v tomto případě můžete pouze do jednoho měsíce od chvíle, kdy jste byli o změně informováni. Pojištění vám bude ukončeno ke konci pojistného období.


Ukončení povinného ručení ke konci pojistného období


Úplně nejlepší je počkat na konec pojistného období. V takové situaci totiž můžete pojištění zrušit bez jakýchkoliv sankcí a z jakýchkoliv důvodů. Pojistná smlouva se vypovídá k datu výročí smlouvy, což je den sjednání. Musíte si ale pohlídat, abyste výpověď pojišťovně doručili minimálně 6 týdnů před tímto výročím.


Zrušení povinného ručení z důvodu prodeje vozidla


Ve chvíli, kdy přepíšete vozidlo na nového vlastníka, byste měli pojišťovně zaslat písemnou výpověď i s kopií velkého techničáku. V něm je změna zaznamenána ke konkrétnímu datu. K výpovědi v případě změny majitele vozidla připojte i kopii kupní smlouvy. Pojištění bude následně ukončeno ke dni nahlášení změny.


Ukončení povinného ručení z důvodu vyřazení z evidence


Bez sankcí můžete povinné ručení zrušit i tehdy, když vozidlo vyřadíte z evidence. Jednoduše pojišťovně zašlete výpověď a přiložíte kopii velkého techničáku, kde je záznam o vyřazení vozidla.



Jak podat výpověď povinného ručení?


Výpověď by měla být písemná, dnes však mnoho pojišťoven nabízí možnost podat výpověď online přímo na jejich stránkách, ovšem můžete k tomu potřebovat elektronický podpis. Výpověď by měla obsahovat:


  • číslo pojistné smlouvy,
  • jméno nebo obchodní název pojistníka a jeho oficiální adresu/sídlo,
  • případnou korespondenční adresu,
  • důvod výpovědi,
  • informace o vozidle (druh, značka, model, VIN kód, registrační značka),
  • datum a podpis pojistníka.

Formulář pro výpověď povinného ručení lze nalézt na internetu ve standardní podobě, avšak je také možné ji formulovat vlastními slovy. Žádost by měla být zaslána doporučeně do sídla pojišťovny nebo na adresu určenou pro příjem zásilek. Zrušit smlouvu můžete i na pobočce pojišťovny, kde s vámi pracovník výpověď sepíše, nebo prostřednictvím datové schránky, a to v případě, že pojišťovna tento způsob komunikace akceptuje.


Sjednejte si nové povinné ručení


Po zrušení starého povinného ručení je důležité ihned sjednat nové pojištění (pokud máte auto, se kterým aktivně jezdíte), aby nedošlo k přerušení krytí. Pokud to neuděláte, hrozí vám pokuta za nepředložení zelené karty při policejní kontrole.

Spočítejte si cenu povinného ručení

Využijte naši kalkulačku povinného ručení pro snadné a rychlé sjednání online.