Jaké existují skupiny řidičského oprávnění

Dostali jste se již do věku, kdy začínáte přemýšlet o řidičském oprávnění? Pokud ano, možná už víte, jaký typ vozidla chcete řídit, ale nevíte, do jaké skupiny řidičských oprávnění daná kategorie spadá. Pojďme se podívat, co k tomuto tématu říká česká legislativa.

Skupin řidičského oprávnění je hned několik. K těm nejběžnějším patří zejména skupina B, která se vztahuje na osobní automobily a na svém řidičáku ji najde každý. Většinou po absolvování autoškoly pak také rovnou získáte oprávnění skupiny B1 a AM určené pro malé motocykly a vozidla. Kromě toho si ale můžete udělat řidičák na kamion, autobus nebo traktor.

 

Řidičského oprávnění skupiny B

 

Začneme od nejobvyklejšího řidičského oprávnění, která se týká řízení motorových vozidel do 3 500 kg a přepravu nejvýše osmi lidí mimo řidiče, a je označené písmenem B. V rámci tohoto oprávnění můžete navíc za auto zapřáhnout vozík do hmotnosti 750 kg nebo i těžší, ale s tím, že auto s vozíkem neváží víc než 3 500 kg.

 

Oprávnění skupiny B můžete získat od 18 let umožní vám řídit všechna běžná auta a které si můžete rozšířit na BE, což vám umožní připojit vozík těžší než 750 kg s tím, že celá souprava nesmí vážit víc než 7 tun. Od 17 let můžete získat řidičské oprávnění B1, s nímž můžete řídit malá auta a jiná čtyřkolová vozidla s výkonem do 15 kW a hmotnosti 400 kg. Pro srovnání, pověstný Trabant měl výkon 19 kW a hmotnost 615 kg, takže na ten by se oprávnění nevztahovalo.

 

Skupina B+E

Kombinace oprávnění B a E umožňuje vlečení vozidla s hmotností do 3,5 tuny, nebo přívěs rovněž do 3,5 tuny. Podmínkou získání tohoto oprávnění je již platné oprávnění skupiny B.

 

Řidičského oprávnění skupiny A

 

Když máte oprávnění B, můžete jednoduše řídit běžná auta, ale zároveň získáváte i oprávnění A1, tzn. můžete řídit motorku s výkonem do 11 kW a obsahem motoru do 125 ccm (a tříkolku nebo čtyřkolku s výkonem do 15 kW a obsahem motoru do 125 ccm, vážící maximálně 400 kg bez nákladu, od 21 let pak i pro tříkolku s výkonem nad 15 kW). A samozřejmě malé mopedy.

 

Skupina AM

S řidičským oprávněním AM můžete už od 15 let řídit vozidla s konstrukční rychlostí do 45 km/h (často například moped), nebo motocykl s objemem do 50 ccm. Tříkolky jsou pak omezeny objemem motoru do 50 ccm a ostatní motory do výkonu 4 kW.

 

Skupina A1

A1 je oprávnění vztahující se na vozidlo s postranním vozíkem (ale nemusí ho mít), objemem motoru do 125 ccm a výkonem do 11 kW (případně tříkolky nebo čtyřkolky s výkonem do 15 kW). Získat ho můžete už od 16 let.

 

Skupina A2

Oprávnění A2 se již vztahuje na těžší stroje, na které lze řidičák získat až po složení zkoušek a dosažení věku 18 let. Vozidla ve skupině A2 mají výkon motoru maximálně do 35 kW, je zde povolen postranní vozík.

 

 

Řidičského oprávnění skupiny C

 

Nákladní automobily a vůbec vozidla nad 3,5 tuny pak můžete řídit od 21 let s řidičským oprávněním C). V rámci oprávnění C můžete opět vozit maximálně 8 dalších lidí. Abyste mohli táhnout vozík nad 750 Kg, opět potřebujete rozšíření na oprávnění CE.

 

Ve stejném věku můžete začít řídit i těžší vozidla, až do 7,5 tuny, a to s oprávněním C1. Opět nesmíte vézt víc než 8 dalších osob a táhnout vozík nad 750 kg. Pokud potřebujete tahat větší vozík, musíte si rozšířit oprávnění na C1E. Pro oprávnění ze skupiny C musíte mít nejprve oprávnění B.

 

Řidičského oprávnění skupiny D

 

Pokud chcete vozit více než 8 lidí a je vám teprve 21 let, pak je zde pro vás oprávnění D1, které umožňuje vozit až 16 lidí kromě řidiče, ovšem délka autobusu nesmí být větší než 8 metrů. Stejně jako ve skupině C již musíte mít oprávnění B.

 

Od 24 let můžete řídit velký autobus s více než 8 lidmi na palubě, a to s řidičským oprávněním D. Vozík nad 750 kg opět řeší rozšíření na DE.

 

Řidičské oprávnění skupiny T

 

Od 17 let můžete získat oprávnění T, vztahující se na traktory a samojízdné pracovní stroje, a to i s přívěsem. Využijí všichni zemědělci, kteří s těmito stroji pracují.