Kontrola tachometru 2024: Jak poznat stočený tachometr?

Počet najetých kilometrů hraje velmi důležitou roli zejména při koupi nebo prodeji vozidla. Kontrola tachometru je tak vždy na místě, protože jeho stav dokáže pěkně zamávat s cenou. Jak na kontrolu tachometru a na co si dát pozor, abyste nepřišli zkrátka?

Foto: Unsplash.com

Jak poznat stočený tachometr?

 

I když je to nezákonné, pořád se najdou „experti“, kteří kvůli tomu, aby auto prodali za vyšší cenu, stočí na tachometru najeté kilometry. S tím se můžete setkat, nejen když budete kupovat auto od soukromé osoby, ale bohužel někdy i v profesionálních bazarech. Jde také o častou neřest vozidel ze zahraničí. 

V dnešní době je případů stáčení tachometru méně také díky zákonu o provozu na pozemních komunikacích, podle něhož za takovouto manipulaci hrozí pokuta ve výši až 500 tisíc korun. Pozor si přitom musí dát nejen ten, kdo s tachometrem manipuloval, ale i ten, kdo si auto koupil. Jelikož poté při technické kontrole velmi rychle zjistí reálný počet najetých kilometrů a nemusí kontrolou projít.

Kontrolu stavu tachometru proto nepodceňujte, a pokud se sami v autech příliš nevyznáte, je dobré mít při koupi po ruce odborníka. Pouhým okem totiž stočený tachometr nepoznáte. Jak tedy na kontrolu stavu tachometru?

Pojistěte si své vozidlo na pár kliknutí!

Povinné ručení, havarijko, nebo vše v jednom? Sjednejte si pojištění auta online a vydejte se na cestu bez starostí!

Kontrola tachometru 2024 podle VIN

 

Stav tachometru je možné zkontrolovat podle VIN kódu vozidla. Ten najdete ve velkém či malém technickém průkazu nebo také v kupní smlouvě a na zelené kartě. Nachází se i na samotném vozidle, nejčastěji pod čelním sklem, na typovém štítku pod A nebo B sloupkem, v motorovém prostoru či pod koberečkem spolujezdce. Avšak u každého vozu může být umístění jiné, aby bylo komplikovanější kód zfalšovat.

Až získáte VIN kód, zadejte ho do příslušné kolonky na portálu kontrolatachometru.cz, který spravuje Ministerstvo dopravy. Informace vám dále poskytne také systém Autotracer od společnosti Cebia, díky kterému můžete zkontrolovat nejen stav tachometru, ale také servisní historii a to, zda vůz není kradený nebo v leasingu.

Existuje několik dalších možností, jak lze podle VIN kódu ověřit informace o vozidle. Patří k nim například i web sdružení na ochranu vlastníků automobilů SOVA, kde je seznam vozidel, u nichž je podezření na manipulaci s tachometrem. Na webu musíte zadat VIN kód a také značku a model vozidla a současný stav tachometru.

 

Kontrola tachometru – Německo

 

Pokud kupujete vůz ze zahraničí, nejpravděpodobněji se bude jednat o auto z Německa. I v tomto případě o něm můžete zjistit informace pomocí VIN kódu. Jelikož v Německu se VIN kód považuje za osobní údaj, neexistuje proto veřejně dostupná databáze vozidel, kde je možné si prověřit jejich historii. Informace o ojetých vozidlech z Německa, potažmo Evropy sbírá česká společnost Cebia zmíněná výše.
 

Kontrola tachometru podle fyzické prohlídky

 

Jestliže se vám nezdá počet najetých kilometrů uvedený na tachometru a nemáte po ruce odborníka, prohlédněte si fyzický stav vozidla. Zaměřte se na opotřebovanost interiéru. Mnohé prozradí zejména volant, pedály a řadicí páka. Zkontrolujte i exteriér a dívejte se po odlišném odstínu laku nebo viditelně vyměněných dílech. To vám může napovědět, že něco nemusí být úplně v pořádku, avšak nelze na to spoléhat. Vyšší opotřebení některých součástí auta nemusí hned znamenat, že je stočený tachometr. Nejlepší je proto projít celkovou historii vozidla dle VIN kódu.
 

Při dovozu auta ze zahraničí vždy chtějte servisní knížku. Tu by mělo mít každé vozidlo. Vedou se v ní záznamy o servisní historii vozu. Nebojte se servisy, které jsou v ní uvedeny, kontaktovat a ověřit si, zda u nich auto skutečně bylo.