Kontrolky v autě: Víte, co znamenají?

Rozsvítila se vám v autě nějaká kontrolka a vy nemáte tušení, co znamená? Symboly na palubní desce signalizují nejrůznější informace a problémy s autem. Připravili jsme pro vás přehled nejběžnějších značek na palubní desce v autě a objasníme vám jejich význam.

Kontrolky v autě jsou pro každého řidiče skvělými rádci. Díky nim ví, kdy je potřeba natankovat, kdy vyměnit olej nebo že je něco špatně s motorem, klimatizací či například s airbagy. Pokud ale s řízením začínáte či se ani po letech ve významu kontrolek příliš nevyznáte, může být velmi těžké vyčíst, co se vám vlastně snaží říct.

 

Význam kontrolek v autě

 

Kontrolky na palubní desce jsou různé a mají rozdílné barvy, přičemž každá má jiný význam. Podle barvy a symbolu můžete určit, kde je v autě problém. Co znamenají kontrolky v autě?

  • Zeleně a modře (případně bíle) rozsvícené kontrolky na palubovce značí pouze aktivování některého systému či funkce.
  • Oranžově a žlutě rozsvícené kontrolky už zpravidla značí nějaký problém, kvůli kterému ale není nutné jízdu hned ukončit.
  • Červeně rozsvícené kontrolky oznamují závažnou poruchu auta.

 

Zelené kontrolky v autě

 

Pokud se vám v autě rozsvítí některá kontrolka zeleně, nemusíte panikařit, jde pouze o oznámení, že jste aktivovali některý ze systémů nebo funkcí ve vozidle. Jde například o kontrolky světel v autě, dálkových světel nebo tempomatu. Bez problému tak můžete pokračovat v jízdě.

 

Oranžové kontrolky v autě

 

Oranžové kontrolky už značí, že nastal problém, kterým je nutné se zabývat, ale není zatím tak závažný, aby vyžadoval zastavení vozidla a okamžité řešení. Nicméně i tak byste měli co nejdříve zjistit závadu a odstranit ji. K oranžovým kontrolkám může patřit například kontrolka dešťového a světelného senzoru, hladiny kapaliny v ostřikovačích či také kontrolka ECO režimu.

 

Červené kontrolky v autě

 

Rozsvícení červené kontrolky věnujte největší pozornost, jelikož upozorňuje na závažnou poruchu vozidla, která vyžaduje okamžité řešení. Když se vám rozsvítí červená kontrolka, měli byste zastavit, vypnout motor a případně zavolat asistenční službu nebo servis. Mezi výstražné symboly, které se mohou rozsvítit červeně, patří například kontrolka vybočení z jízdního pruhu, kontrolka motoru, bezpečnostních pásů nebo brzd.

Pojistěte si své vozidlo na pár kliknutí!

Povinné ručení, havarijko, nebo vše v jednom? Sjednejte si pojištění auta online a vydejte se na cestu bez starostí!

Nejběžnější kontrolky v autě a jejich význam

 

Pro lepší orientaci a přehled v ikonách na palubní desce přinášíme následující přehled těch nejběžnějších z nich.

 

Kontrolka brzdového systému

 

Kontrolka brzdového systému značí, že máte zataženou nebo nedostatečně uvolněnou ruční brzdu.

Blikající kontrolka brzdového systému upozorňuje na nízkou hladinu brzdové kapaliny, kterou je potřeba doplnit.

 

Kontrolka EPC

 

Kontrolkou EPC disponují pouze benzínová auta a vždy se krátce rozsvítí při nastartování auta.

Pokud kontrolka bliká nebo svítí i po nastartování, značí to problém s motorem a při jízdě se motor přepne do nouzového režimu. Je na místě návštěva servisu a odstranění závady.

Pokud kontrolka nesvítí vůbec, může to znamenat problém na řídicí jednotce motoru.

 

Kontrolka ABS

 

Kontrolka ABS značí nefunkční protiblokovací systém brzd čili ABS (z angl. anti-lock braking system). Při rozsvícení této kontrolky se doporučuje návštěva servisu, jelikož brzdy auta nefungují tak, jak by měly.

 

Kontrolka žhavení

 

Kontrolka žhavení ve tvaru spirály se nachází pouze v autech s naftovým motorem a problikne nebo se na chvilku rozsvítí vždy před nastartováním.

Pokud se kontrolka nerozsvítí vůbec, bliká při jízdě či dlouho svítí i po nastartování, značí poruchu motoru nebo v systému žhavení a je nutné nechat auto zkontrolovat v servisu.

 

Kontrolka filtru pevných částic

 

Rozsvícená kontrolka filtru pevných částic se vyskytuje v dieslových autech.

Když kontrolka svítí, znamená to, že je filtr zanesený a musíte ho vyčistit. K jeho pročištění stačí i plynulá delší jízda (vyjeďte minimálně na 4 hodiny někam mimo město a udržujte rychlost alespoň 60 km/h) nebo ho nechte vyčistit v servisu.

 

Kontrolka airbagů

 

Kontrolka airbagů značí jejich funkčnost, resp. problém s airbagy. Při otevření auta svítí vždy a zhasne sama po nastartování.

Pokud kontrolka airbagů svítí i po nastartování, může to znamenat, že některý z airbagů chybí. V takovém případě se doporučuje návštěva servisu.

 

Kontrolka oleje

 

Kontrolka tlaku motorového oleje je jedna z nejdůležitějších, jelikož upozorňuje na nízký tlak oleje, což může vést k nenávratnému poškození motoru. Po jejím rozsvícení byste měli ihned zastavit, vypnout motor a počkat, než se olej vrátí zpět do olejové vany. V případě nízké hladiny oleje ho dolijte.

 

Kontrolka tlaku v pneumatikách

 

Kontrolka tlaku v pneumatikách upozorňuje na špatný tlak v pneumatikách nebo v některé z pneumatik. Při rozsvícení této kontrolky stačí, když zkontrolujete nahuštění pneumatik a případně je na nejbližší čerpací stanici dohustíte.

 

Kontrolka ostřikovače

 

Rozsvícenou kontrolku ostřikovače uvidíte v případě, že je nízká hladina kapaliny do ostřikovačů. Problém jednoduše vyřešíte doplněním kapaliny, na jízdu nemá tato kontrolka žádný vliv.

 

Kontrolka světla v autě

 

Kontrolka v podobě žárovky značí, že během jízdy pravděpodobně došlo ke zhasnutí některé žárovky. Může se rozsvítit spolu s piktogramem auta, kde uvidíte místo závady.

Mezi kontrolky světel v autě patří rovněž kontrolka potkávacích světel, obrysových světel, dálkových světel nebo mlhovek. Tyto kontrolky oznamují zapnutí daného typu světel a neznačí tedy žádný problém.

 

Kontrolka paliva

 

Kontrolka paliva má podobu tankovacího panelu a upozorňuje na nízkou hladinu paliva. Problém vyřešíte natankováním paliva do nádrže.