Koupili jste si auto. A co dál?

V tuzemských podmínkách je koupě auta stále velkou událostí. V rodině bývá obvykle jedno, dvě, nanejvýš tři auta a než dojde k jejich výměně, využijí se na maximum. Při koupi nového nebo ojetého vozu je však důležité nezapomenout v návalu radosti na některé administrativní náležitosti, bez kterých by vás jízda na novém vozidle mohla přijít zbytečně draho. Pojďme se podívat na to, co všechno je třeba vyřídit.

 

Povinné ručení

Povinné ručení by měla být první věc, kterou budete u nového auta vyřizovat. Už při vyjetí z autobazaru nebo salonu, kde jste auto zakoupili, musí být pojištěné, protože se s ním účastníte silničního provozu. Jako doklad, kterým se prokážete v případě policejní kontroly, poslouží zelená karta. Je však dost možné, že vám ji pojišťovna ještě při převzetí vozidla nestihla doručit, v tom případě vám stejně dobře poslouží smlouva o uzavření povinného smluvního pojištění.

 

Zápis do registru silničních vozidel

Až dalším krokem bude zápis do registru silničních vozidel, nebo i tzv. přihlášení vozidla. V této době byste už měli mít uzavřené povinné ručení, protože při registraci vozidla budete potřebovat také zelenou kartu - opět jako důkaz, že vozidlo je pojištěné.

Pozitivní změnou, která platí od 1. 6. 2017, je možnost přihlásit vozidlo na jakémkoli úřadě s rozšířenou působností. Doposud jste mohli vozidlo přihlásit pouze v místě trvalého bydliště, popřípadě sídla firmy, pokud šlo o právnickou osobu. Tato změna je výrazným zjednodušením celého procesu, zejména pokud vezmeme v úvahu, že zákon ukládá povinnost přihlásit vozidlo do 10 dnů od jeho koupě a nedodržení této lhůty může být potrestáno pokutou až do výše 50 000 korun.

 

Co budete při přihlášení vozidla potřebovat?

 

  • Vyplněný formulář žádosti o zápis vozidla do registru silničních vozidel
  • Doklad o technické způsobilosti vozidla
  • Doklad o technické prohlídce vozidla (pokud jde o ojeté vozidlo)
  • Protokol o evidenční kontrole silničního vozidla (pokud se nejedná o nové vozidlo)
  • Zelenou kartu jako důkaz o uzavřeném povinném ručení

 

V případě, že jste si automobil pořídili v jiném státě, budete potřebovat i potvrzení o zaplacení daně z přidané hodnoty. A jestliže nemáte na území ČR trvalý pobyt, neobejdete se bez dokladu o povolení k pobytu, o udělení azylu na území ČR nebo o délce přechodného pobytu.

Nezapomeňte, že za zápis silničních vozidel budete platit správní poplatek, který půjde do pokladny obce s rozšířenou působností, u které budete zápis vyřizovat. U klasického osobního automobilu jde o částku 800 Kč.

 

Evidenční kontrola

V případě, že jste nekupovali nové vozidlo budete potřebovat protokol o evidenční kontrole. Tu vám provedou na stanici technické kontroly. Princip spočívá v porovnání údajů uvedených v technickém průkazu vozidla se skutečnými hodnotami, které prokáže technická kontrola. Pokud jste kupovali nové vozidlo, při registraci nebudete protokol o evidenční kontrole potřebovat.

 

Havarijní pojištění

Havarijní pojištění nemusíte mít, na rozdíl od povinného smluvního pojištění, uzavřené. Pokud si však kupujete nové auto, je dobrou praxí uzavřít si ho co nejdříve, ideálně společně s povinným smluvním pojištěním. Stát se totiž může leccos, riziko číhá už při vyjíždění na cestu z autosalonu.

Havarijní pojištění se vám hodí jak doma, tak v zahraničí. Pokud se se svým novým autem chystáte do zahraničí, nezapomeňte mít u sebe zmíněnou zelenou kartu, kterou prokážete uzavřené povinné ručení. Havarijní pojištění vám nikdo kontrolovat nebude, přesto je jízda do zahraničí bez něj až příliš velké riziko! Velkým plusem jsou u havarijního pojištění zejména asistenční služby, díky kterým máte pomoc vždy na dosah ruky. Výpočet havarijního pojištění lze provést přímo u nás a zabere jen několik minut.

 

TIP: Online povinné ručení sjednáte rychleji a pohodlněji. U nás navíc máte asistenční služby zdarma.