Malebné Třeboňsko láká na koupání i cyklovýlety

Hledáte místo pro aktivní rodinnou dovolenou? Třeboňská rovinatá krajina plná rybníků, luk a lesů s vinoucími se silnicemi a polními cestami nabízí nenáročné cyklistické výlety. Zde naleznete tipy pro vaše ubytování. I prcek na dětském kole zde snadno ujede nevídané vzdálenosti. Zdejší kopce snadno vyjedete i se zapřáhnutým vozíkem s menšími dětmi.

 

Pro dospělé pivovar, pro děti muzeum strašidel


Na Třeboňsku vás uvítají příjemné hospůdky nabízející rybí speciality, vyhlášené jsou místní kapří hranolky. Začnete-li svou cestu přímo v Třeboni, navštivte areál pivovaru Regent, kde můžete kromě rybích specialit ochutnat také vynikající kvasnicový ležák. Cela řada restaurací je i na náměstí, kde se často konají různé trhy. Nachází se tu i vstup na věž, z níž získáte široký rozhled po celém kraji. V rozsáhlém zámeckém areálu naleznete atrakce i pro své ratolesti, např. povedené muzeum vodníků a jiných strašidel.

 

Osvěžení v jihočeských jezerech


Místní rybníky sice vypadají malebně, často jsou však plné bahna a sinic a ke koupání příliš nelákají. Přesto se na Třeboňsku vykoupou i ti, jejichž kůže je na špinavou vodu nadmíru citlivá. Čistou vodu najdete v okolí Majdaleny a Suchdola. V jezerech, která tu vznikla po vytěženém písku, je však mnohdy koupání zakázáno, proto buďte vybíraví a případně se přeptejte místních.

 

Lodí až k Rožmberku


Třeboňskem můžete projet také na lodi. Nasednete-li u Pilaře nedaleko Majdaleny na loď, do Staré Hlíny to zvládnete za jediný den. Dále uvidíte největší český rybník Rožmberk, který Lužnice napájí. Cestování lodí skýtá příležitost prohlédnout si zblízka lužní lesy a mokřady a setkat se s pestrým počtem druhů vodního ptactva. Nezapomeňte repelent, protože lužní lesy jsou kromě opeřenců bohaté i na komáry. Na rozvodí, kde je část vody z Lužnice vedena do tzv. Nové řeky, umělého kanálu spojujícího Lužnici s Nežárkou, se dokonce můžete rozhodnout:
 

  • budete pokračovat Starou řekou, tj. Lužnicí,
  • nebo se vydáte rovnějším korytem umělého kanálu do Nežárky, která se opět vlévá do Lužnice ve Veselí nad Lužnicí. Tato cesta však vydá na vícedenní výlet.
     

Milovníci historie ocení místní hrady a zámky


Chcete-li střídat pobyt v přírodě s prohlídkou měst, 25 km od Třeboně směrem na jihozápad se nacházejí České Budějovice. Stejně daleko na severovýchod pak leží Jindřichův Hradec s velikým hradem, někdejším sídlem kdysi nejmocnějšího českého šlechtického rodu Vítkovců. Na zhruba 400 let vymřelý rod Vítkovců narazíte v jižních Čechách často, patřila jim i Třeboň. Dalšími sídly tzv. Pánů z růže byly hrady Rožmberk, Český Krumlov, Stráž nad Nežárkou a Sezimovou Ústí.

 

Cestovní pojištění se hodí i na tuzemské dovolené


Pokud máte obavu z dovolenkových sportů, pak vám doporučujeme sjednat si tuzemské cestovní pojištění, které vás za drobnou částku zbaví řady starostí. Jeho součástí je pojištění proti krádeži a úrazové pojištění, které je potřebné zejména při aktivních dovolených. K výpočtu poslouží kalkulačka cestovního pojištění. Nenechte se zaskočit a užijte si dovolenou v klidu.