Na co nezapomenout před odjezdem na dovolenou

Odjezd na dovolenou neznamená jenom pečlivě zabalené kufry. Stejnou péči, jakou věnujete balení a plánování dovolené, byste měli věnovat i kvalitnímu zabezpečení svého domova.

 

Buďte připraveni na vše

Možná budete před odjezdem trpět cestovní horečkou a v myšlenkách už se uvidíte na sluncem zalité pláži, ale ochranu svého domova rozhodně nepodceňujte. Zatímco budete odpočívat na dovolené a těšit se z nových zážitků, doma se mezitím může stát spousta věcí, které vás při příjezdu rozhodně nepotěší. Zkontrolujte si před odjezdem seznam úkolů, na které byste rozhodně před dovolenou neměli zapomenout.

 

Seznam věcí, které ochrání váš domov, zatímco budete na cestách

 

  • Vypojte všechny spotřebiče. Ušetříte tak nejenom energii, ale také předejdete případnému zkratu spotřebiče. Zabráníte tak například požáru, který by vám skvělé zážitky z dovolené zcela jistě zkazil nejpozději po návratu. Vypojte proto všechny spotřebiče.
  •  Zavřete hlavní přívod vody. Hasiči často vyjíždějí k vodovodním haváriím do prázdných bytů, jejichž majitelé jsou na dovolené. Stačí závada na přívodní hadici k pračce nebo na vodovodní baterii a po dovolené vás může čekat vysoušení promáčeného bytu. Uzavřením přívodu vody tomuto riziku předejdete.  
  • Dejte si pozor, abyste zbytečně nepřilákali pozornost zlodějů. Klasickými chybami jsou zcela zatažené závěsy či rolety, prádlo, které se 14 dní suší na balkoně, nebo třeba přeplněná schránka. V ideálním případě požádejte někoho z blízkých nebo souseda, kterému důvěřujete, aby vám poštu ze schránky vybíral.
  • Nenechávejte doma otevřená okna. Opět si tak koledujete o to, že se dostanete do hledáčku zloděje. Zabráníte tak i průvanu, který by mohl přijít s náhlou změnou počasí nebo vytopení domácnosti během silných bouřek.
  • Doma neukládejte ani větší obnos peněz. Uložte peníze do banky nebo je schovejte do trezoru. Zloději mají na krádež velmi málo času a pravděpodobně se nebudou do zakódovaného nebo zamčeného trezoru dlouho dobývat.
  • Pokud patříte mezi milovníky květin, nezapomeňte někoho požádat, aby vám je chodil zalévat. Vyhnete se tak tomu, že doma po dovolené najdete v květináčích dobře usušené seno.
  • Nemáte-li nikoho, komu byste svěřili náhradní klíče od vašeho bytu nebo zanechali kontakt pro případ nouze, nechte svoje telefonní číslo nalepené na lednici. V případě, že by se něco stalo a dostali se k vám do bytu hasiči, snadno vás kontaktují.
  • Dávejte si pozor, co a s kým sdílíte na sociálních sítích. Zkontrolujte si, kdo může vaše příspěvky vidět. Veřejné účty jsou obzvlášť nebezpečné. Jakmile začnete sdílet fotky z dovolené a informace o poloze s cizími lidmi nebo povrchními známými, vystavujete se riziku vykradení bytu. Zloději půjdou na jistotu.

 

Jak se zachovat, když po návratu zjistíte, že došlo ke krádeži nebo nehodě?

Někdy zkrátka nepomůže ani prevence a po návratu z dovolené doma objevíte napáchané škody. Pokud máte pojištění domácnosti, můžete být v klidu. Likvidace škod probíhá v průměru do 5 dní a pojištění se vztahuje i na věci uskladněné ve sklepě. Pokud by vaše domácnost byla v důsledku škody neobyvatelná, pojišťovna vám uhradí i náklady spojené s náhradním ubytováním