Objemy aneb Kolik toho musím naběhat

Jednou z pošetilých radostí mnoha vytrvalců je střádání naběhaných kilometrů. Každá další várka odběhnutých kilometrů je pečlivě zapsána do běžeckého deníčku s hřejivým pocitem dobře vykonané práce. Nebudu předstírat, že to nedělám také. Občas kvůli tomu vyběhnu i ve dnech, které by měly být zasvěcené odpočinku, abych pak s vášní amatérského účetního zapsal číslo do sešitku. Jenže to je celé špatně.

Spíše než prací by měl být trénink hrou. Víc než počet naběhaných kilometrů by měla běžce zajímat kvalita a rozmanitost. Samozřejmě, bez jistého základu tzv. volných běhů se žádný běžec neobejde. Ale pokud se budete soustředit pouze na hltání kilometrů, pak vás monotónní klusání brzy otráví. Hrajte si s tempem, zařazujte rovinky, kopce, abecedy. Kilometry sledujte jen okrajově.

A jaké je tedy doporučené minimální množství naběhaných kilometrů? U pětky se jako základ uvádí 20 – 25 km týdně, u desítky 25 – 30 km týdně, na půlmaraton budete potřebovat 30 – 40 km a maraton si vyžádá 40 – 50 km týdně. Nepatříte-li mezi elitní běžce, v jejichž tréninku dává každá položka smysl vzhledem k celku a cíli, jímž je obvykle velký závod coby vrchol sezóny, běh můžete doplnit nebo část nahradit např. plaváním nebo jízdou na kole. To je vhodné zejména pro ty běžce, kteří nejsou zvyklí běhat větší množství kilometrů, případně mají nadváhu (nebo jsou prostě vyšší) a zároveň nemají možnost běhat v terénu – vysoká kilometráž na asfaltu by mohla nezdravě zatěžovat jejich pohybový aparát.

Pro ty, kteří si chtějí zaběhnout půlmaraton nebo maraton, pak může být dobrým doplňkem i chůze, protože chodit vydržíte třeba celý den a naučíte se tak snášet dlouhodobou zátěž nohou. Máte-li sedavé zaměstnání, je nutnost naučit se snášet dlouhodobou vertikální polohu ještě vyšší. Kdekoli můžete namísto sezení stát, stůjte.

Ještě dodávám, že ne všechny odběhané kilometry jsou stejně cenné. Intervaly mají tréninkově větší váhu než klus, což pochopíte hned druhý den po takovém tréninku při vstávání z postele. Na závěr shrnuji – neběhejte monotónně, nebojte se jiných sportů a počet kilometrů sledujte jen okrajově.