Pomůže vám povinné ručení i v zahraničí?

Chystáte se na dovolenou autem, ale nejste si jisti, co byste dělali, kdyby se vám za hranicemi stala nehoda? Poradíme vám, jak postupovat.

 

Doprava autem na dovolenou je stále oblíbenější

Češi jezdí na dovolenou svým vlastním vozem stále častěji. V zimě vyráží na hory do sousedních Alp nebo Tater. V létě si pohodlně dojedou autem k moři do Chorvatska nebo na italské pláže. Někteří si ale troufnou jet mnohem dál, a tak nejsou výjimkou ani cesty do dalekého Španělska. Cesta je cíl a díky vlastnímu autu můžete pohodlně udělat přestávku kdekoli a projít si místo, které vás právě zaujalo.

 

Země, v kterých platí vaše povinné ručení

Kamenem úrazu ovšem bývá neznalost dopravních pravidel za hranicemi. Například v Itálii se připravte na to, že místní se příliš neobtěžují dávat směrovky při přejíždění z pruhu do pruhu. Takové chování vás může zaskočit a nehoda je na světě. Chrání vás v takovém případě vaše pojištění? Povinné ručení musíte mít sjednané hned, jakmile vyjedete s autem na pozemní komunikaci, už v České republice. K tomuto pojištění obdržíte i zelenou kartu, na které uvidíte seznam zemí, ve kterých vaše povinné ručení platí.

 

Asistenční služba jako první pomoc s jazykovou bariérou

Jakmile zaviníte autonehodu vy, vaše pojišťovna zaplatí škodu na majetku a zdraví druhých osob. V zahraničí může být problém s jazykovou bariérou a na některých místech také s neochotou řešit cokoli s cizincem. Výjimkou není ani nepříliš vstřícný pokus o domluvu ze strany policie. Pokud se nehoda stane, zavolejte ihned na asistenční službu své pojišťovny, kde vám pracovníci poradí další postup. Asistenční služba je již v základním (standardním) balíčku povinného ručení. Ta vám rovněž zařídí tlumočníka a pomoc při jednání s úřady v zahraničí.

 

Co když je auto na odpis?

Nikdy také nepodepisujte v zahraničí nic, čemu stoprocentně nerozumíte. Raději počkejte na pomoc ze strany pracovníků asistenční služby. Pokud je vaše vozidlo po nehodě zcela nepojízdné, pojišťovna vám zařídí odtah vozidla, poskytne vám náhradní vozidlo a v případě potřeby i ubytování a finanční prostředky v zahraničí.