Tajemství keňských běžců

Britský novinář a spisovatel Adharanand Finn se vypravil do Keni, aby zjistil, v čem vězí ona téměř naprostá dominance keňských běžců na vytrvalostních tratích. Mimochodem, jakkoli jeho jméno působí exoticky, je to rodilý Londýňan, jehož rodiče v šedesátých letech patřili k hnutí hippies a, jak píše sám autor, „následovali třináctiletého indického guru jménem Maharadži, nechali se unášet mírem a láskou všude kolem a mě pojmenovali Adharanand. V sanskrtu to znamená Věčné požehnání.“ Nuže, tento novinář a běžecký nadšenec s osobákem na desítku kolem 36 minut, odjel s manželkou a třemi dětmi do Keni, kde trénoval s těmi nejlepšími běžci světa.

Celou svou cestu popsal v knize „Běhání s Keňany.“ Tato poutavě a s příslovečným anglickým suchým humorem napsaná kniha stojí za přečtení. V čem podle Finna vězí běžecký úspěch keňských běžců? Není to jedna konkrétní věc, nýbrž výsledek souhry několika faktorů (nejsou seřazeny dle důležitosti).

  1. Keňané jsou od dětství velice aktivní, děti někdy chodí či běhají několik kilometrů do školy.
  2. Mnoho Keňanů je chudých, a jejich motivace uspět je proto veliká.
  3. Běh je národním sportem, každý, kdo může, běhá. Za vzory jsou bráni vítězové běhů.
  4. Jedí zdravěji.
  5. Od raného dětství přirozeně zlepšují svůj styl během naboso. Odmalička se učí došlapovat zlehka a při dopadu a odrazu ztrácet minimum energie.
  6. Trénují na měkkém povrchu, díky tomu mají méně zranění.
  7. Odmalička žijí ve vysoké nadmořské výšce, což má velký vliv na hospodaření s kyslíkem.
  8. Jsou štíhlí a lehcí, váží kolem šedesáti kil.
  9. Odpočívají. Hodně spí a kromě běhu nedělají nic.

V čem se můžete nechat Keňany inspirovat? S dětstvím už asi nic moc neuděláte, chudí s největší pravděpodobností také nejste, běhání je u nás populární, ale do národního sportu má daleko. Žijeme zhruba ve třech stech metrech nadmořské výšky. Co se lehkosti a štíhlosti týká, v tom mají Češi obecně velkou rezervu, na druhou stranu pokud bych doma navrhl, že se při svých 194 cm výšky hodlám dostat na 70 kg váhy, narazím na tvrdý odpor manželky. V jejích sexuálních fantaziích se muži s postavou keňských běžců nevyskytují. Hodně spát se vám podaří nejspíš jen na dovolené.

Co  tedy zbývá? Tři položky, kde něco dělat můžete. Zaprvé, jíst zdravěji. Bohužel názorů na to, co je a co naopak není zdravé, je celá řada a občas si protiřečí. Druhou položkou je běhání po měkkém povrchu. A třetí je běžecký styl. Poslední dvě položky spolu souvisí a budu se jim věnovat v příštím článku.