Výměna řidičského průkazu 2024: Jak na to a co k tomu potřebujete?

Končí vám každou chvíli platnost řidičského průkazu? Pak vás čeká jeho výměna za nový, za jízdu s propadlým řidičákem vám totiž hrozí vysoká pokuta. Přečtěte si, jak na výměnu řidičského průkazu a co všechno budete potřebovat k žádosti o nový.

Zdroj: Freepik.com

Novinky v řidičských průkazech v roce 2024

 

Od 1. ledna 2024 nemusíte mít při cestách po České republice u sebe řidičák ani technický průkaz. Oba doklady však musí být platné.

Od 1. ledna 2024 také bude platit pouze jeden technický průkaz místo 2. Výměnu můžete udělat při návštěvě úřadu kdykoliv, např. současně s výměnou řidičského průkazu.

 

Propadlý řidičský průkaz

 

Řidičský průkaz (ŘP) má platnost buď 5, nebo 10 let, podle skupiny oprávnění, ke které se vztahuje (platnost 5 let: C1, C1 + E, C, C + E, D1 + E a D + E). Pohlídejte si, kdy vám vyprší platnost dokladu. Pokud totiž budete řídit s propadlým řidičským průkazem, hrozí vám pokuta až do výše 2 500 Kč.

 

Jak na vyřízení řidičáku v roce 2024

 

Řidičské průkazy mají dle zákona platnost 10 let (kromě výše zmíněných výjimek s 5letou platností). Žádost o výměnu řidičského průkazu pak lze podat 3 měsíce před uplynutím této doby. Platnost řidičského průkazu si musí majitel hlídat sám. Žádost je třeba podat osobně. Nový řidičský průkaz budeme mít zhruba do 20 dnů od podání žádosti.

 

Od roku 2018 je výměna řidičáku i žádost o nový doklad mnohem jednodušší – stačí zajít na kterýkoliv obecní úřad s rozšířenou působností a mít s sebou doklad totožnosti. Pro vydání řidičského průkazu po úspěšném absolvování autoškoly musíte předložit ještě doklad o odborné způsobilosti, případně čestné prohlášení, který dostanete v autoškole.

 

Jak dlouho může být propadlý řidičák?

 

Pokud si platnost dokladu neohlídáte, můžete mít propadlý řidičák klidně i několik let. Rozhodně se ale nevyplácí jezdit s propadlým dokladem, při případné kontrole vás to může vyjít draho. Vždy je tak dobré si platnost řidičáku pohlídat a včas ho vyměnit za nový.

 

Propadlý řidičský průkaz - výměna

 

Výměna řidičáku je dnes o něco snadnější. Jak na to?

 

Kde vyměnit řidičský průkaz?

 

Výměna ŘP je možná na kterémkoliv obecním úřadě s rozšířenou působností, není nutné jít na úřad příslušný místu trvalého bydliště. Myslete ale na to, že si nový řidičák budete muset vyzvednout na tom úřadě, kde podáte žádost.

 

Žádost o řidičský průkaz – co s sebou?

 

K žádosti o řidičský průkaz budete potřebovat tyto doklady:

 

  • žádost o výměnu řidičského průkazu – lze ho najít i online, nelze však podat žádost na vytištěném formuláři, je nutné vyplnit oficiální tiskopis, který obdržíte na pracovišti obecního úřadu;
  • platný doklad totožnosti (občanský průkaz či pas);
  • řidičský průkaz, který podléhá výměně.

 

Výhodou je, že již s sebou nepotřebujete mít dokladové fotografie. Doba platnosti nového řidičáku je:

 

  • 10 let pro osobní vozidla,
  • 5 let v případě nákladních vozidel a autobusů.

 

Jak dlouho trvá výměna řidičského průkazu?

 

Doba vydání nového řidičského průkazu je standardně do 20 dnů od podání žádosti, ve zkrácené lhůtě pak do 5 dnů.

 

Kolik stojí výměna řidičského průkazu?

 

Pokud budete žádat o povinnou výměnu řidičského průkazu nejdříve 3 měsíce před koncem jeho platnosti, je vydání nového dokladu osvobozeno od poplatku. V případě, že budete žádat o jeho vydání ve zkrácené lhůtě, bude vám i v případě povinné výměny účtován poplatek 700 Kč. Pokud řidičák měníte z důvodu nových skutečností, nejčastěji při změně jména, kvůli ztrátě či poškození, zaplatíte za něj 200 Kč.

 

Výměna řidičáku online

 

Od června 2021 je možné o výměnu řidičského průkazu požádat také elektronicky přes Portál občana. Do něj se přihlásíte přes bankovní identitu, datovou schránku nebo službu mojeID. V žádosti pak vyplníte potřebné údaje a doložíte dokumenty a aktuální fotografii. Pak už si jen vyberete místo, kde si nový řidičský průkaz vyzvednete.

Od listopadu 2023 můžete o výměnu řidičského průkazu žádat i elektronicky bez nutnosti mít zřízenou datovou schránku.

Povinné ručení bez bolesti!

Nepřeplaťte za své povinné ručení, pojďte k nám! Sjednejte si ho pohodlně a rychle online.

Výměna řidičského průkazu – cizinci

 

Řidiči, kteří mají řidičský průkaz vydaný zemí mimo EU a zároveň mají v Česku povolen trvalý či přechodný pobyt po dobu delší než 1 rok, jsou povinni si podat žádost o výměnu řidičského průkazu za český. Nejpozději tak musejí učinit do 3 měsíců od udělení povolení k pobytu.

Pro občany EU, a tudíž držitele evropského řidičského průkazu tato povinnost neplatí, jelikož jejich doklady jsou platné na celém území EU.