Vyrážíte autem na hory? Máme pro vás 8 tipů, jak se důkladně připravit nejen na cestu!

Od vánočních svátků sice uplynula jen krátká doba, ale už tu jsou další prázdniny, tentokrát jarní. Děti i my dospělí se na ně těšíme bez rozdílu, protože je to ideální čas i příležitost k tomu se vydat společně na hory. Letošní zima nám navíc dopřává požehnanou sněhovou nadílku, takže podmínky jsou na sjezdovky ideální, ať už u nás nebo za hranicemi, kde si na své přijde opravdu každý – od těch méně náročných lyžařů až po ty nejnáročnější. A právě za kvalitními zimními zážitky vyráží mnoho z nás rádo autem. Je to praktické a díky vlastnímu dopravnímu prostředku máme i na cílovém místě svobodu pohybu, což se vždy hodí. Níže vám proto přinášíme pár užitečných tipů, jak se na cestu autem na hory, a to nejen o „jarňákách“, co nejlépe připravit, na co si dát pozor a především, jak si ji co nejvíce užít!

 

1.         Zkontrolujte stav své zimní výbavy

A teď máme na mysli především výbavu na sjezdovku. Pokud na horách netrávíte většinu zimy a jara a vyrážíte spíše sporadicky, určitě není od věci před dovolenou zajet s lyžemi a snowboardy do servisu, kde Vám vše zkontrolují a eventuálně dají do pořádku. Nekvalitně seřízené a ošetřené vybavení nedožene ani perfektně upravená sjezdovka a vy si zpátky odvezete v lepším případě poloviční zážitek. V tom horším zlomenou nohu… Kromě seřízení vázání a servisu hran a skluznice si nezapomeňte u dětí nechat zkontrolovat, zda už svoji zimní výbavu „nepřerostly“.

 

2.         „Kam to vlastně jedeme?“

Na internetu jsme prakticky neustále, tak proč si o cílové destinaci nezjistit co nejvíc informací? Pomůže to hlavně při rozhodování, kam po dlouhém dni na dobrou večeři nebo kde je nejbližší a nejvybavenější supermarket – o lékařských pohotovostech pro případ nouze nemluvě. Ale pomoci to může hlavně ještě před tím, než se rozhodnete nějakou destinaci vůbec vybrat. I vybavení typu plaveckého bazénu s vyžitím pro naše ratolesti může v mžiku vyřešit celodenní zábavu při nevlídném počasí. I o počasí byste se ostatně měli informovat dopředu. „Pokud jedete s cestovní kanceláří, můžete se obrátit přímo na ni a dozvíte se veškeré informace k aktuální situaci ve středisku včetně dopravních informací. Většina cestovních kanceláří se snaží poskytovat aktuality na svých webových stránkách, nicméně počasí na horách je velice proměnlivé a situace se mění hodinu od hodiny, nelze tedy zaručit stoprocentní aktuálnost. Aktuální informace o dopravě lze najít i na oficiálních stránkách autoklubů, o lavinovém nebezpečí a množství sněhu ve středisku pak na specializovaných webech,“ radí Simona Fischerová, členka představenstva Asociace cestovní kanceláří ČR.

 

3.         Pojistěte nejen sebe

Na cestovní pojištění – doufejme – dnes myslí asi každý, kdo se vydá za hranice Česka. Zařídit se dá snadno i on-line, myslet je třeba snad jen na dostatečné limity pro léčebné výlohy a odpovědnost za škody. Jsou ale bezesporu i další oblasti, kde se vyplatí „mít pojištěno“: u našich plechových miláčků se vyplatí myslet na komplexní pojištění, ta nejlevnější totiž často kryjí jen část škody a mají vysokou spoluúčast. Právě autonehody v zahraničí můžou přitom dovolenou pekelně zkomplikovat. Třeba odtah auta Vás bez pojištění může vyjít na několik desítek tisíc, a to už s rodinným rozpočtem může zamávat opravdu dost.

„Pokud by došlo k neočekávané situaci a jediným jejím řešením by byl odtah, ceny se při zemi rozhodně nedrží. Z Rakouska je to v průměru za 25 tisíc korun, z Itálie se ale bavíme o částce až 75 tisíc,“ upozorňuje Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.

„Obecně se dá říct, že kdo jezdí častěji a na delší vzdálenosti, měl by si k havarijnímu pojištění pořídit širší rozsah asistenčních služeb. U ČSOB Pojišťovny je to například Nadstandardní pojištění s vyššími limity pro pomoc v nouzi, nebo ještě vyšší varianta, která zajistí odtah poškozeného vozidla z celé Evropy domů,“ dodává Milata.

 

4.         Připravte auto, včetně povinné výbavy

Přípravu auta rozhodně nepodceňte. Vždyť takhle náročnou cestu s vámi váš lakovaný přítel často neabsolvuje, jak je rok dlouhý. Řešit problémy s autem během dovolené nechce asi nikdo a je zbytečné si tím pokazit celý rodinný výlet. Bohužel se stále mnoho lidí drží pravidla, že do servisu se jezdí s autem jenom, když se něco pokazí. Ale jezdit do servisu preventivně se rozhodně vyplatí víc. Stejně jako každá jiná prevence. Určitě si nezapomeňte svůj vůz na cestu také vybavit škrabkou, košťátkem a podobnými vychytávkami, na které často zapomeneme a pak sníh odhrnujeme rukama, protože nic jiného nemáme. Hodit se vám budou i sněhové řetězy, někde jsou dokonce povinné, a pokud chcete cestovat komfortně, tak si na střechu pořiďte rakev. „Klientům koupi rakve rozhodně doporučujeme a i jim nabízíme nejrůznější slevy u partnerů, protože cestování i v tom nejprostornějším autě, když je zaplněné zavazadly a ještě lyžemi, není úplně nejpohodlnější. Navíc díky rakvi šetříte i interiér vozu. Rakev můžete využít i na převoz nejrůznějšího sezónního vybavení v průběhu celého roku a investice do ní se vám vrátí,“ říká Jitka Jechová z českého zastoupení Toyoty. A v neposlední řadě je tu také povinná výbava auta. Vzpomenete si ještě, co má vůbec obsahovat? Ať už si odpovíte pozitivně či negativně, rozhodně doporučujeme si ji zkontrolovat. Když už u toho budete – a pokud vyrážíte za hranice – přesvědčte se, že ve voze máte všechno, co je potřeba v zemích, které budete byť jen projíždět. Víte třeba, že v Rakousku nesmíte používat on-board kameru a lékárničku musíte mít zabalenou v obalu, aby se do ní nedostaly nečistoty?

 

5.         Nebojte se aplikací, které Vás na místo dostanou rychleji

Asi jen málo z nás má telefon, kterému by se nedalo říkat smartphone. Mnozí asi také tuší o existenci různých aplikací, které varují před dopravními nehodami a dalšími komplikacemi na cestě, kterou máte před sebou. Pokud jste je ještě nevyzkoušeli nebo o nich ani netušíte, dejte jim šanci – třeba aplikace Waze je v Evropě velice populární a díky zrušeným roamingovým poplatkům je použitelná prakticky kdekoli. Pomoci dokážou i obyčejné Google Maps. Ty je však lepší brát s rezervou nebo je často a otravně aktualizovat. A pokud na cestách radši fungujete „offline“ a nechcete se v horách spoléhat na data, postahujte si doma třeba offline verzi aplikace Sygic a do ní veškeré potřebné mapy zemí, kterými budete na své cestě projíždět.

 

6.         Zábava pro děti …

Šťastný je ten rodič, jehož dítě vydrží v autě několik hodin v klidu. Ti nešťastnější, tedy většina z nás, si musí připravit plán, jak děti dostatečně zabavit a nedat jim na zlobení příliš velký prostor. Potěší už jenom správně zabalené jídlo – sladkosti vyřeší všechno – nebo připravené a dobře zorganizované věci, které děti budou mít hned po ruce. Pastelky, bloky, obrázkové časopisy. A určitě není pochyb, že s tabletem si každé dítě vydrží hrát dlouhé hodiny!

 


7.         … a zábava pro rodiče

Myslete taky trochu na sebe! Koneckonců, dovolená začíná už cestou. Vzpomeňte si, kdy naposledy jste si třeba poslechli svoji oblíbenou desku? Pár hodin v autě je dobrá příležitost oprášit oblíbené „fláky“, na které jindy není čas. Pokud je nemáte fyzicky, nevadí. Existuje spousta hudebních služeb, které mají opravdu hodně obsáhlé katalogy. Opět si stačí jenom stáhnout aplikaci, případně založit účet, a své nejoblíbenější songy pak můžete buď hledat sami, nebo si nechat zahrát jeden z tisíce připravených seznamů, který se trefí do vašeho hudebního vkusu. Z těch nejrozšířenějších můžete zkusit například aplikaci Spotify nebo SoundCloud.

 

8.         Nezapomeňte si to užít!

I když toho může před cestou být hodně a nikdo jiný na to za vás myslet nebude, nezapomeňte na to nejdůležitější: užít si dovolenou a příjemně strávené chvilky pohromadě s rodinou. Práce si ještě užijete dost, takže není důvod, proč se stresovat malichernostmi. Nastavte si out of office, odpojte se ze sociálních sítí a čerpejte atmosféru pohodové dovolené, to za Vás totiž taky nikdo nezařídí! Ať jste po svém návratu zase plni sil!