Vyznejte se v hybridech a zjistěte, proč si jeden pořídit

Automobilky dnes čím dál víc zaměřují pozornost na elektromobily a hybridy. Podle nich se jedná o budoucnost. I mezi zákazníky si tato auta získávají hodně příznivců. Všechny hybridy ale nejsou stejné a možná už se v záplavě termínů začínáte trochu ztrácet. Připravili jsme pro vás článek, který vám pomůže se zorientovat. 

Zdroj: Canva.com

 

Co to je hybrid?
 

Hybrid je kombinací spalovacího motoru a elektromotoru (HEV). To znamená, že tato auta nejezdí výhradně na elektřinu, ale potřebují i palivo. Hybridní auta se pak dále dělí do několika kategorií. Klasické bateriové elektromobily (BEV) jsou poháněny výhradně elektřinou.

 

Jak funguje hybrid?
 

Hybridy můžeme rozlišit podle pohonu na:

Některé typy pohonu jsou vhodnější do města a jiné oceníte spíš v případě, že jezdíte delší vzdálenosti a ve vyšších rychlostech.

 

Paralelní hybrid
 

Většina hybridních aut má paralelní koncepci pohonu. To znamená, že kola auta jsou poháněna buď pomocí spalovacího motoru, elektromotoru, nebo oběma motory zároveň. Zalíbí se vám hlavně při svižné jízdě mimo město, protože právě tehdy naplno využijete potenciál obou motorů. Toto uspořádání je poměrně jednoduché a servisně nenáročné. Jelikož zde hraje prim hlavně spalovací motor, spotřeba nebude zase o tolik nižší než u klasického auta na benzín či naftu.

 

Sériový hybrid
 

O pohon sériového hybridu se stará výhradně elektromotor. Spalovací motor v tomto případě plní funkci výroby elektrické energie, a tím dobíjí baterii. Sériové hybridy jsou jako stvořené na jízdu po městě. Jejich provoz je o mnoho levnější, než je tomu v případě aut se spalovacím motorem, a do servisu musejí zamířit opravdu jen sporadicky.

 

Kombinovaný hybrid
 

Tento druh hybridu je z technického hlediska vůbec nejsložitější, a co se ceny týče, i nejdražší. Hnací nápravu totiž roztáčí spalovací motor i elektromotor.

Pojistěte si své vozidlo na pár kliknutí!

Povinné ručení, havarijko, nebo vše v jednom? Sjednejte si pojištění auta online a vydejte se na cestu bez starostí!

Vyznejte se v hybridech podle míry využití elektřiny
 

Nejčastěji se na silnicích setkáte s tzv. Plug-in hybridy (MHEV). Kromě nich existují také:

Micro hybridy – tyto automobily mají výkonnější autobaterii, která motoru pomáhá především při startování. Nemají ale klasický elektromotor. Micro hybrid funguje spíš tak, že prodlužuje životnost celé pohonné soustavy.

 

Plug-in hybrid (PHEV)
 

Baterie se dobíjí díky rekuperaci brzdné energie. Jednoduše řečeno, jakmile začnete brzdit, energie se nepřeměňuje na tepelnou, ale elektrickou energii, kterou se dobíjí baterie. Navíc ale můžete plug-in hybrid dobíjet i přes dobíjecí stanici. A to buď přes veřejnou rychlodobíjecí stanici, nebo doma ze zásuvky či wallboxu. Plug-iny navíc dokážou ujet i několik desítek kilometrů, aniž by se nastartoval spalovací motor, což poznáte na spotřebě paliva. Velkou výhodou plug-in hybridu tak je, že nemusíte řešit nutnost dojezdu k dobíjecí stanici ani na větších vzdálenostech, ale pokud častěji dobíjíte, šetříte peněženku. Co se týče ceny plug-in hybridů, jedná se o nejdražší auta v kategorii hybridů.

 

Proč chtít hybrid?
 

Hybrid můžete vnímat jako určitý přechod mezi autem se spalovacím motorem směrem k autu poháněnému čistě elektřinou. S hybridem nejste závislí na elektrické zásuvce a na cestách nemusíte hledat dobíjecí stanice. Baterie se dobíjí za jízdy pomocí brzdění. Elektřina na druhou stranu pomáhá s akcelerací vozu, a pokud jedete v nízkých rychlostech, můžete jet dokonce pouze na elektřinu, takže ušetříte palivo a zároveň budete jezdit ekologičtěji.

 

Který hybrid koupit?
 

Češi si oblíbili hlavně vzhled SUV hybridů, jako je například Hyundai Tucson nebo Mazda e-Skyactiv X. Mezi další populární hybridy patří Volkswagen Golf 8, Lexus Hybrid NX, Toyota Yaris (skvělý model hlavně do města), Toyota C-HR Hybrid, Toyota RAV4 Plug-in Hybrid, Škoda Superb iV, Toyota Prius Hybrid a další

 

  • paralelní hybrid,
  • sériový hybrid,
  • kombinovaný hybrid.

 

  • Mild hybridy – prim tu stále hraje spalovací motor, který nepřetržitě pracuje po celou dobu jízdy. Elektromotor v tomto případě pomáhá v situacích, kdy vzniknou vyšší nároky na výkon, například když v zastaveném voze rychle sešlápnete plyn a dále zrychlujete.
  • Full hybridy – baterie u plně hybridních automobilů se dobíjí pomocí rekuperace brzdné energie. Spalovací motor doplňuje elektromotor a navzájem si pomáhají. Výhoda full hybridu se projeví hlavně ve městě, kde můžete díky elektromotoru radikálně snížit spotřebu paliva.