Zánět achilovky

Pán Bůh s námi a zlé pryč, řeknete si při čtení titulku tohoto článku v případě, že jste zdraví. Pokud jste si však zánět „achilovky“ uhnali, zřejmě hledáte jakýkoli návod, který urychlí vaše uzdravení. Nuže, předkládám vám, co jsem sám nalezl a co mi přišlo jako nejdůvěryhodnější návod k uzdravení.

Předem musím napsat, že způsobů léčby je mnoho, a pokud se ze zranění vylížete, je pak těžko říct, co vám vlastně zabralo, zda klid, snížení kilometráže, masáže, protahování, ledování atd., podle toho, co jste všechno vyzkoušeli. Na níže uvedených doporučeních se však shodují lékaři a běžci, ovšem samozřejmě ne všichni, takže na závěr přidám odkaz na zdroj informací, kde naleznete i komentáře běžců, kteří se metodou řídili a neuspěli.

Achillova šlacha je nejsilnější šlachou v lidském těle a spojuje lýtkový sval s patou. A při běhu dostává zabrat, síla působící na tuto šlachu při odrazu se může rovnat až trojnásobku hmotnosti vašeho těla. Proto je její zranění tak časté, a to zejména při tréninku rychlosti a kopců. Postihuje zejména běžce s došlapem na přední část nohy.

Zánět Achillovy šlachy se ze dvou třetin týká středu šlachy výše nad patou, zbývající třetina zánětů se týká oblasti těsně nad úponem k patní kosti. Druhý případ je nepříjemnější a hůře se léčí. Zdálo by se, že samotný zánět je tím hlavním problémem, nicméně skutečnou příčinou je poškození kolagenových vláken v samotné šlaše.

Původně se lékaři domnívali, že zánět je způsoben pronací, rozsahem pohybu kotníku nebo silou lýtkového svalu, a jakmile bude odstraněna příčina, achilovka se uzdraví. Bohužel tomu tak nebylo a „achilovka“ se nehojila tak rychle, jak se předpokládalo. Problém je v kolagenových vláknech. Při hojení jsou totiž nová vlákna přidávána neorganizovaně, jedno přes druhé, nikoli rovnoběžně a uspořádaně jako vlákna ve zdravé šlaše. Pokud takovou šlachu protahujete, připomíná to tahání za oba konce zauzlovaného provazu, což obvykle nevede k ničemu dobrému.

Hlavním cílem by mělo být léčení poraněné šlachy. Cvičením, které vykazuje nejlepší výsledky, je „eccentric heel drop“ neboli spouštění se na patu. U zánětu ve střední části „achilovky“ se můžete pomalu spouštět na jedné noze až pod úroveň místa, na kterém špičkou stojíte, tzn. lze takto cvičit na schůdku. Pozor, zpět nahoru si pomůžete druhou nohou a tu postiženou z tohoto pohybu vynecháte, cvik spočívá ve spouštění se dolů. U zánětů těsně nad patou se spouštějte pouze na úroveň podložky, necvičte tedy na schůdku, ale přímo na zemi. Doporučuje se třikrát patnáct „spuštění“ dvakrát denně, po dobu dvanácti týdnů.

Smyslem cvičení je řízené poškození Achillovy šlachy, spočívající v odstranění kolagenových vláken, která neleží ve správném směru. Mírná bolest tedy nevadí, pouze kdyby byla bolest opravdu veliká, je třeba se cvičením skončit. Léčbu můžete podpořit ponořováním nohy střídavě na pět minut do horké a na pět minut do studené vody, prospěšná je i masáž lýtek masážním válcem, nedoporučuje se však brát protizánětlivé léky, protože cílem je přirozené zahojení zranění. Další doporučení najdete zde, na YouTube si pak můžete najít přesnou podobu „eccentric heel drop“ cviků, stačí zadat do vyhledávání výrazy „Achilles tendonitis“ nebo „Insertional Achilles tendonitis“, popř. „eccentric heel drop“.

Ze své zkušenosti mohu říct, že zásadní je výrazně snížit kilometráž a běhat pomalu, klidně o obden, a to tak, abyste cítili, že se zranění s každým dnem zlepšuje. Bohužel, jak si můžete přečíst v komentářích k článku, který najdete na výše uvedeném odkazu, ne každý měl to štěstí, že mu výše popsané cvičení zabralo. Pak je třeba hledat dál nebo změnit víc věcí včetně stravy, běžné obuvi atd., dokud se nepodaří najít způsob, jak se zánětu zbavit.