Zelená karta je bílá. Co to znamená pro řidiče?

Od 1. 7. 2020 se podle evropské dohody států systému zelených karet budou nově vydávat zelené karty na bílém papíře. Už nemusíte čekat, než vám zelená kata dorazí do schránky, klidně si ji vytiskněte doma.

 

„Bílé zelené karty“ zbavily řidiče starostí s čekáním na oficiální zelenou kartu, kterou dostali do schránky. Dnes už ale na nic čekat nemusíte – při dopravní kontrole si vystačíte se zelenou kartou vytištěnou na bílém papíře. Pokud máte ale ve vozidle zatím zelenou kartu, která vám ještě nějakou dobu bude platit, je to v pořádku. Až do června 2021 totiž pojišťovny vydávaly jak bílé, tak i zelené karty, proto policisté budou akceptovat obě varianty, a to až do června 2022.

 

Jak získáte zelenou/bílou kartu od pojišťovny?

 

Od 16. 11. 2020 zelené karty, které slouží jako osvědčení o platném povinném ručení (pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), budeme posílat už jen v bílé variantě, a to jak k novým, tak k již sjednaným pojištěním. Jelikož je dnes už možné si pohodlně vytisknout kartu doma na černobílé tiskárně, zelenou kartu vám zašleme na e-mail, ve kterém najdete instrukce k tisku.

 

Zelená karta online ke stažení

Svou zelenou kartu budete mít kdykoli po ruce i ve své Klientské zóně. Kdybyste ji třeba ztratili, úplně jednoduše si ji stáhnete a vytisknete znovu. Samozřejmě, pokud budete chtít, kartu vám můžeme poslat poštou nebo si ji vyzvednete na pobočce.

Komplexní pojištění vozidla se slevou 20 %

Sjednejte si komplexní pojištění auta online. Limity až do 200 milionů korun a garance vyplacení pořizovací ceny vozidla po dobu 5 let u vozidel do 2 let stáří.

Co je zelená karta a k čemu slouží?

 

Zelená karta je osvědčení o řádném pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, tedy povinném ručení, které musí mít každé vozidlo, se kterým běžně jezdíte. Bez něj se na silnici nesmíte vydat, a to ani na tu zahraniční. Všechny země systému zelených karet, tedy země, ve kterých zelená karta platí jako osvědčení o pojištění, jsou vyjmenované přímo na kartě.

 

Za nezaplacené povinné ručení vám hrozí pokuta od 5 do 40 tisíc korun. A navíc budete muset zaplatit příspěvek do garančního fondu. Výši příspěvku určuje Ministerstvo financí a odvíjí se od typu vozidla. Pro osobní vozidlo se příspěvek pohybuje kolem 30 korun za každý den bez pojištění.

 

Proč osvědčení o pojištění stále říkáme zelená karta?

 

Zeleným kartám se říká zelené už od roku 1949, kdy byl systém zelených karet vyvinut. Začalo se jim tak říkat podle jejich barvy. Dávalo by tedy logiku, abychom teď používali pojem bílá karta. Ale zatím se zelená karta na auto používá i v českých právních normách a pravidlech a zůstane v nich až do nejbližší novelizace. Jaké dostane zelená karta nové jméno, zatím není jasné.

 

Proč došlo k této změně a co můžete do budoucna jako řidiči čekat?

 

Tato změna je prvním krokem ke zjednodušení, a nakonec celkové digitalizaci systému zelených karet. V budoucnu by řidič už nemusel osvědčení o pojištění vůbec mít u sebe, policista by si to ověřil sám v digitální databázi zelených karet.

 

TIP: pokud se právě chystáte si povinné ručení vyřídit, využijte naší kalkulačku povinného ručení pro jednoduché online sjednání