Zelená karta mění svou barvu na bílou!

Možná už jste o tom slyšeli, možná ne, ale od 1. 7. 2020 se podle evropské dohody států systému zelených karet budou nově vydávat zelené karty na bílém papíře. Co to pro Vás znamená? 

„Bílé zelené karty“ pro Vás neznamenají starosti navíc. Jen se připravte na to, že po tolika letech už nebudete při silniční kontrole předávat kartu na zeleném papíře, ale na obyčejném bílém. Pokud máte ale ve vozidle zatím tu zelenou variantu, která vám ještě nějakou dobu bude platit, je to v pořádku. Až do června 2021 totiž můžou pojišťovny vydávat jak bílé, tak i zelené karty, proto policisté budou akceptovat obě barvy až do června 2022.

 

Jak vám budeme kartu posílat?

Od 16. 11. 2020 vám karty, které slouží jako osvědčení o platném pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, budeme posílat už jen v bílé variantě, a to jak k novým, tak k již sjednaným pojištěním. Jelikož je dnes už možné si pohodlně vytisknout kartu doma na černobílé tiskárně, očekávejte své karty od nás e-mailem, ve kterém najdete instrukce k tisku. Svou zelenou kartu budete mít kdykoli po ruce i ve své Klientské zóně. Kdybyste ji třeba ztratili, úplně jednoduše si ji vytisknete z Klientské zóny znovu. Samozřejmě pokud budete chtít, kartu vám můžeme poslat poštou nebo si ji vyzvednete na pobočce.

 

Připomeňme si, k čemu vlastně Zelená karta slouží

Zelená karta je osvědčení o řádném pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, které musí mít každé vozidlo, se kterým běžně jezdíte. Bez něj se na silnici nesmíte vydat, a to ani na tu zahraniční. Všechny země systému zelených karet, tedy země, ve kterých zelená karta platí jako osvědčení o pojištění, jsou vyjmenované přímo na kartě.

 

Proč osvědčení o pojištění stále říkáme zelená karta?

Zeleným kartám se říká zelené už od roku 1949, kdy byl systém zelených karet vyvinut. Začalo se jim tak říkat podle jejich barvy. Dávalo by tedy logiku, abychom teď používali pojem bílá karta. Ale zatím se zelená karta používá i v českých právních normách a pravidlech a zůstane tam až do nejbližší novelizace. Jaké dostane zelená karta nové jméno, zatím není jasné.

 

Proč došlo k této změně a co můžete do budoucna jako řidiči čekat?

Tato změna je prvním krokem ke zjednodušení a nakonec celkové digitalizaci systému zelených karet. V budoucnu by řidič už nemusel osvědčení o pojištění vůbec mít u sebe, policista by si to ověřil sám v digitální databázi zelených karet.