Zvolit správnou obuv není žádná sranda!

Často se stává, že mi někdo klade otázku „Jaké boty jsou na běhání nejlepší?“ a čeká jasnou a stručnou odpověď. A ještě častěji se stává, že se jí ode mne nedočká. Ne že by to jako nešlo, můžete vypálit jakoukoli světovou značku a v zásadě neuděláte chybu, protože se v okolí vždycky najde někdo, kdo zrovna s tou konkrétní značkou bude mít dobré zkušenosti a bude s vámi vřele souhlasit. Ale kdyby ono to bylo tak jednoduché...

Když na to půjdeme od podlahy, tak třeba už jen stavba chodidla, stav příčné a podélné klenby významně rozhoduje o tom, jaké boty byste měli na běhání nosit, co by vám mělo sedět. Vůbec raději nebudeme zabíhat do takových podrobností, jako je tělesná váha dotyčného váhavce a její vztah k celkové tělesné stavbě, potažmo výšce. Pokud je ten někdo při těle a od běhu si slibuje hubnutí, určitě mu budou v odborných prodejnách doporučovat hodně odpruženou obuv – „To aby tolik netrpěly klouby.“ Kdo ale četl Born to run, ví, že výzkumy ukázaly, že odpružená obuv poskytuje druhotný ráz prostupující celým kinetickým řetězcem vyšší než běh naboso. A sám jsem hovořil s několika začínajícími běžci s nadváhou, kteří si zakoupili dle doporučení velmi měkčenou obuv a následně pro bolesti kyčlí nebo kolen, případně obojího s během zase rychle skončili. Pohybový aparát musí být zkrátka na běžeckou zátěž připraven. Ale to jsem trochu odbočil od těch bot.

Takže: záleží také, co s nimi chcete dělat a kde. Běhat po poli, po horách, mix, výhradně po zpevněných cestách...? Dnes najdete boty na všechno. Troufnu si ale tvrdit, že pokud chcete zatím vybírat jen jedny, nejdůležitější jsou dobré silniční. S dobrými silničními pak často vidíte běhat ty největší borce (nebo hazardéry?) i vyloženě trailové nebo horské závody.

Občas narazím i na otázku, zda se ta bota prošlápne. Radím: Neřešte to! Pokud bota při první zkoušce jakkoli nesedí, nespoléhejte na to, že se prošlápne, roztáhne, přizpůsobí. Vyberte si rovnou něco, co vám nekompromisně sedí a je 100% komfortní. Dnes je výběr téměř nekonečný a svou botu si jistě každý najde. Nebojte se zkoušet, přemýšlet, hloubat. Vezměte v potaz i šířku svého chodidla a myslete na to, že se noha nemá přizpůsobovat botě, ale bota noze. (Raději nezkoušejte porovnávat své bosé chodidlo s půdorysem bot. Mohli byste být velmi frustrovaní. Ve skutečnosti dnes skoro žádné boty nerespektují přirozený tvar našeho chodidla.) A to, že by měla být běžecká bota minimálně o půl čísla větší, aby palce nikdy nenarážely do přední části boty, už dnes asi ví opravdu každý.

Aspektů výběru dobrých běžeckých bot je tolik, že by to mohlo vydat na dvoudílná skripta. A ano, jsou značky trochu horší a značky trochu lepší. Ale i ty lepší občas vyrobí pěkné škrpály vhodné leda do vitrínky a i těm horším se občas vydaří nevídaná maratonka. Svět běžecké obuvi zkrátka není jednoduchý. Jak se už značně otřepaně říká, je to alchymie. Ale jestli chcete opravdu jasnou, krátkou a stručnou odpověď na svou otázku, které boty jsou na běhání nejlepší, pak říkám – rozhodně červené!