Běžecká abeceda

Chcete zlepšit svůj běžecký styl a odraz? Pak určitě zařaďte do tréninku běžeckou abecedu. Jestli si pod tímto názvem představujete nějaké triviální cvičení, máte v zásadě pravdu. Jedná se o různé odrazy a poskoky, které se nejčastěji používají k rozcvičení před náročným tréninkem.

Tato cvičení lze použít i jako samostatný trénink, přičemž cílem je rozvíjet sílu odrazu, posílit lýtka a kotníky a v neposlední řadě zlepšit běžecký styl. Obsah abecedy je u každého trenéra trochu jiný, obvykle se však jedná o lifting, skipping, zakopávání, poskočný klus a odrazy z nohy na nohu. Někdo zařazuje předkopávání a koleso, které je ovšem náročnější na správné provedení.

Jak se daná cvičení provádí? Podívejte se na toto názorné video na YouTube. Pokud chcete zařadit abecedu do tréninku, pak je dobré se nejprve pár kilometrů rozklusat a prohřát svaly, rozcvičit se, dát si pár rychlejších rovinek a pak teprve přejít k uvedeným odrazům.

Důležitější než intenzita je technické provedení. Nervěte to, hrajte si. Jakmile se naučíte cvičení provádět technicky, můžete podle libosti zvýšit intenzitu. Doporučuji však opatrnost, zejména pokud s podobným cvičením teprve začínáte, přeci jen se jedná o odrazy a riziko svalového zranění je výrazně vyšší než u běhu.

Pro běžeckou abecedu vám postačí dvacet až třicet metrů rovného povrchu. Pokud máte poblíž hřiště nebo stadion, můžete jít tam. Asfalt pro svou tvrdost není v tomto případě ideální, ale nemáte-li jinou možnost, tak postačí.