Bolest při běhu a běžecká zranění

Nebudu zde psát o tom, že trénink někdy bolí, ale o zraněních, která si sem tam svým běháním způsobíte. Vynechám úrazy, tam je to jasné, pokud máte podvrtnutý kotník a nejste zrovna Scott Jurek běžící Western States 100, pak jednoduše přestanete běhat a kotník vyléčíte.

Řeč bude o natažených a natržených svalech, bolestech kloubů a šlach apod. Za zhruba 26 let pravidelného tréninku včetně vrcholového jsem si ověřil jednu věc. Nemá cenu nic lámat přes koleno, prostě si při zranění dejte týden dva pohov a pak začněte lehkým klusem. Já vím, je to těžké, po třech dnech už se to nedá vydržet. Ovšem to nejhorší, co se dá udělat (a co jsem pravidelně sám dělal), je vyběhnout co nejdřív a navzdory signálům, že zranění není zdaleka vyléčené, za to vzít a dát si pořádně do těla. Samozřejmě, za chvíli se nedoléčené zranění ozve, další běh znemožní a jste zpátky ve výchozím bodě.

Obvykle jsem tento cyklus několikrát zopakoval, než jsem pochopil, že to prostě potřebuje klid. Když vás něco trochu bolí na začátku běhu, ale bolest postupně zmizí, s největší pravděpodobností to žádné zranění není. Na druhé straně, pokud se bolest stupňuje a nemizí, je dobrou radou zastavit a další běh vypustit, dokud se zraněné místo neuzdraví.

Ono ani nemá smysl znechutit si běh neustálým přemáháním bolesti. Je lépe si jít zaplavat nebo vytáhnout kolo. Zranění často souvisí s přetrénováním, špatným držením těla a stylem. U přetrénování je to jednoduché, dopřávejte si dostatek regenerace, nepřebíjejte jeden trénink druhým. Pokud si dáte ve středu tvrdší trénink, dejte si ve čtvrtek jen lehký klus a v pátek buď úplné volno, nebo znovu lehký klus. V sobotu budete pravděpodobně dost odpočatí na další tvrdý trénink. Odpočinek je klíčový pro růst výkonnosti.

Ještě dodávám, že s věkem se doba regenerace prodlužuje. Špatné držení těla můžete zlepšit posilováním břicha a zad, které je pro běh naprosto klíčové. Styl můžete vylepšit zařazováním běžeckých abeced, což jsou jednoduchá odrazová cvičení, nebo během naboso, které vám srovná došlap. Na závěr shrnuji: zraníte-li se, využijte toho k odpočinku nebo k jiným aktivitám. Nejsou výjimkou případy, kdy sportovec, který byl delší dobu zraněný a musel proto odpočívat, předvedl v další sezóně životní formu.