Dálniční známka Slovensko

Pokud máte platné povinné ručení tak vám nic nebrání v cestě na dovolenou nebo služební cestu. Před každou cestou je dobré si zjistit základní informace o dálniční síti u našich nejbližších sousedů. Chystáte se na Slovensko? Pokud pojedete vlastním autem, s největší pravděpodobností se nevyhnete zpoplatněným dálnicím a rychlostním silnicím. Slovensko jich sice nemá mnoho, přesto vaši cestu do obvyklých destinací značně zrychlí.

 

Cena dálniční známky Slovensko 2020

 

Ohledně doby platnosti, můžete si koupit dálniční známku buď na:

 

  • deset dní

  • měsíc

  • celý rok

 

Za desetidenní známku zaplatíte 10 EUR, měsíční vás vyjde na 14 EUR a roční pak na 50 EUR. To platí pro vozidla do hmotnosti 3,5 t a přívěsy kategorií O1 a O2. Za vozidla nad 3,5 t platíte jiným způsobem, a to pomocí mýtného systému emyto.sk a elektronické palubní jednotky. Jedete-li na motorce, neplatíte nic.

 

Dálniční známka Slovensko online 

 

Dálniční známka pro vozidla do 3,5 t je výhradně elektronická. Po jejím zakoupení se SPZ vašeho vozidla dostane do centrální evidence, a tak nemusíte nic lepit na okno, ani instalovat palubní jednotku. Elektronickou známku můžete zakoupit v předstihu na:

 

  • internetu (eznamka.sk)
  • pomocí mobilního telefonu
  • popř. na obvyklých místech jako jsou benzínové stanice, hraniční přechody, vybrané pošty a autoservisy, ÚAMK – Žlutý anděl či pobočky Cash Point.
  • místech označených nápisem eznamka

 

Po zaplacení na internetu dostanete doklad o zaplacení ve formě PDF. Ten si můžete vytisknout a vzít s sebou, je to však s největší pravděpodobností přehnaná opatrnost, protože vaše vozidlo je po zaplacení v registru, kam případná kontrola snadno nahlédne. Koupíte-li si dálniční známku s roční platností, platí stejně jako česká známka až do 31. ledna následujícího roku.

 

Dálnice Slovensko

 

Tyto úseky jsou zpoplatněné dálniční známkou (platí pro vozidla do 3,5 t a vozidla do 3,5 t s přívěsem kategorií O1 a O2):

 

D1 Bratislava, Vajnory - Hrič. Podhradie (173 km)
D1 Dubná Skala - Turany (17 km)
D1 Ivachnová - Prešov, Západ (143 km)
D1 Prešov, Petrovany - Budimír (20 km)
D2 Brodské (SK/CZ) - Bratislava, Lamač (55 km)
D2 Bratislava, Jarovce - Čunovo (SK/HU) (9 km)
D3 Hričovské Podhradie - Žilina, Brodno (13 km)
D3 Skalité - Svrčinovec (15 km)
D4 Jarovce (SK/AT) - Bratislava, Jarovce (2 km)
R1 Trnava - Ban. Bystrica, Kremnička (158 km)
R1A Nitra, Západ - Nitra, Kynek (2 km)
R2 Lovčica, Trubín - Žiar nad Hronom (5 km)
R2 Zvolen, Západ - Zvolen, Centrum (3 km)
R2 Zvolen, Východ - Kriváň (18 km)
R4 Košice, Juh - Milhosť (SK/HU) (14 km)
R6 Púchov, Juh - Dolné Kočkovce (1 km)

 

Slovensko snížilo pokuty za jízdu bez dálniční známky pro vozidla do 3,5 t z 300 EUR na 150 EUR. Pokud se vám stane, že vjedete na dálnici bez dálniční známky a projedete mýtnou bránou, můžete se vyhnout pokutě tak, že si ještě téhož dne koupíte na internetu dálniční známku – to platí ale pouze pro automatický systém, který sleduje den zakoupení dálniční známky, přesný čas zakoupení však neřeší. Pokud vás zaregistruje jedno ze šesti vozidel NDS, které se po dálnicích pohybují, nebo vás zastaví policie, pokutě se nevyhnete. Přesto ji můžete snížit, a to tak, že zaplatíte-li ji do 15 dnů, snižuje se na 100 EUR.