Dovolená na Moravě: Toulky za vínem a antickými bohy

Představa horkého léta a putování krásnou krajinou, kde se můžete každou chvíli zastavit na sklenku vynikajícího bílého vína, se jeví přitažlivá téměř každému. Pokud láká i vás, navštivte Lednicko-valtický areál v okrese Břeclav nedaleko rakouských hranic. Během 18. a 19. století byla tato oblast přetvořena rodem Lichtenštejnů do podoby přírodního parku. Lichtenštejnové neváhali utratit obrovské částky a obdivuhodný výsledek jejich úsilí je dnes zapsán na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

 

Zámek Lednice – jeden z největších evropských parků

Začnete-li své putování touto líbeznou krajinou v Lednici, nezapomeňte navštívit zámek a přilehlý park. Zámek získal svou současnou podobu během přestavby v 19. století, kdy byla v oblibě tudorovská gotika. Bohatě zdobený zvenčí i zevnitř stojí za zevrubnou prohlídku. Přiléhá k němu skleník, postavený v polovině 19. století, v němž můžete spatřit nejvzácnější skleníkovou rostlinu u nás, asi 400 let starý cykas Encephalartos altensteinii. V rozsáhlém parku obklopujícím zámek rostou i další raritní dřeviny. Najdete zde i několik zajímavých staveb, zejména maurský Minaret z roku 1798 a Janův hrad, což je pseudogotická napodobenina hradní zříceniny.

 

Z Lednice do Valtic pěšky nebo na kole

Valtický zámek, přestavěný na začátku 18. století do barokní podoby, byl po dlouhá staletí sídlem rodu Lichtenštejnů. V roce 2014 byla celá řada objektů zámku rekonstruována a celý areál zámku určitě stojí za návštěvu.

Putujete-li pěšky nebo na kole z Lednice do Valtic nebo naopak, můžete se zastavit a vykoupat v Mlýnském rybníku. Příhodné místo ke koupání je nedaleko empírového zámečku Appolónův chrám, který skutečně vypadá jako z antiky. Jen o dalších pár set metrů dál se nachází slavný kemp Appollo, kde se můžete ubytovat ve vlastním stanu nebo si pronajmout dřevěnou chatku a zažít nefalšovanou retro atmosféru.

 

Za vínem až do Mikulova

Na Lednicko-valtický areál přímo navazuje Pálava, kam můžete z Lednice pohodlně dojet na kole i dojít pěšky (do Pavlova je to 14 km). Pokud byste ale cestou chtěli ochutnávat výborná místní vína, raději nechte bicykl doma – za zmínku stojí hlavně malebné sklípky v Bulharech. Při troše plánování si navíc můžete cestu zkrátit vlakem nebo autobusem.

Z Lednice je také možné vydat se na opačnou stranu, přes lužní lesy lemující řeku Dyji, směrem do Břeclavi. Právě na této trase se nachází zmíněná umělá zřícenina Janova hradu. Půjdete-li z Valtic do Břeclavi nebo naopak, cestou narazíte na Dianin chrám, což je klasicistní zámeček z počátku 19. století. Trasa z Lednice do Mikulova měří jen 18 km a cestou si můžete prohlédnou rekonstruované prvorepublikové opevnění a v Sedleci navštívit zoo. U rybníka Nesyt jsou postavené dvě ornitologické pozorovatelny, z nichž můžete sledovat vodní ptactvo, které zdejší rybníky obývá v mnoha druzích.

 

Drobné i větší karamboly vyřeší pojištění

Máte-li obavy z ovíněných chodců či cyklistů, doporučujeme sjednánítuzemského cestovního pojištění, které vás za drobnou částku zbaví řady starostí. Na jeho výpočet lze využít kalkulačku cestovního pojištěníJeho obsahem je mimo úrazového pojištění například pojištění proti krádeži či pojištění za škody na zdraví a majetku. To za vás uhradí újmu cizí osobě v případě nechtěného sražení, nesmí v něm však hrát roli alkohol.