Dovolená v Česku

Dovolená v Česku

Tipy na místa v Čechách, kam můžete vyrazit na výlet i na delší dovolenou.

Pálava: Krajinou našich dávných předků

Nad okolní rovinatou krajinou ční vápencové Pavlovské vrchy, známé jako Pálava, které odpradávna lákaly k osídlení. Jejich úpatí jsou posetá vinicemi, v létě prosluněná a porostlá teplomilnou květenou. Nedaleké Dolní Věstonice prosluly svými pravěkými nalezišti a dokládají, že lidé toto místo obývali od dávnověku. Ačkoli nejvyšší vrch Děvín dosahuje jen 549 m n. m., tyčí se výrazně nad okolní krajinou a vidět je odtud do daleka. To si uvědomovali i ve středověku, a tak tu naleznete rovnou dva hrady. Starší Děvičky nebo také Dívčí Hrady či Maidenburg jsou zříceninou gotického hradu, prvně zmiňovaného v roce 1222. Mladší hrad je známý jako Sirotčí nebo také Růžový hrádek a vznikl v polovině 13. století.

Pokračovat ve čtení

Dovolená na Moravě: Toulky za vínem a antickými bohy

Představa horkého léta a putování krásnou krajinou, kde se můžete každou chvíli zastavit na sklenku vynikajícího bílého vína, se jeví přitažlivá téměř každému. Pokud láká i vás, navštivte Lednicko-valtický areál v okrese Břeclav nedaleko rakouských hranic. Během 18. a 19. století byla tato oblast přetvořena rodem Lichtenštejnů do podoby přírodního parku. Lichtenštejnové neváhali utratit obrovské částky a obdivuhodný výsledek jejich úsilí je dnes zapsán na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Pokračovat ve čtení

Zažijte skvělou dovolenou i v Čechách. Vydejte se na Lipno

Chtěli jste k moři, ale když jste promysleli všechny možné komplikace a omezení související s koronavirem, rozhodli jste se zůstat doma? Dobrou zprávou je, že i doma si můžete užít vodní radovánky. Jihočeská nádrž Lipno s délkou 42 km a šířkou až 5 km je největší vodní plochou v České republice. Přehrada leží ve výšce 725 m n. m. – rána zde mohou být i v nejparnějším létě chladná a voda vás parádně osvěží.

Pokračovat ve čtení

Léto v Krkonoších: Výstup na Sněžku i stezky v korunách stromů

Máte rádi hory a chystáte se strávit dovolenou v Čechách? Nejvyšší vrcholky, které vám tuzemsko nabídne, najdete v Krkonoších. Ve srovnání s Alpami možná nevypadají tak majestátně, ale nelze jim upřít, že umí předvést i vysokohorské počasí. Životu nebezpečné jsou zejména v zimě. I v létě však dovedou nepřipraveným turistům, zlákaným krásným počasím v údolí, připravit perné chvilky. Větrovka by tedy v batohu neměla chybět ani během letních výstupů. Vždyť kdo by si v Krkonoších nevzpomněl na tragický osud Hanče a Vrbaty?

Pokračovat ve čtení