Zažijte skvělou dovolenou i v Čechách. Vydejte se na Lipno

Chtěli jste k moři, ale když jste promysleli všechny možné komplikace a omezení související s koronavirem, rozhodli jste se zůstat doma? Dobrou zprávou je, že i doma si můžete užít vodní radovánky. Jihočeská nádrž Lipno s délkou 42 km a šířkou až 5 km je největší vodní plochou v České republice. Přehrada leží ve výšce 725 m n. m. – rána zde mohou být i v nejparnějším létě chladná a voda vás parádně osvěží.

 

Vodní sporty na Lipně

Od otevření hranic se Západem prošla původně pouze částečně přístupná pohraniční oblast bouřlivým rozvojem. Dřívější poloviční divočina se změnila v turistické centrum, kde si milovníci vodních sportů přijdou na své. Mnozí si vystačí koupáním v čisté vodě přehrady napájené Vltavou ze šumavských hvozdů. Půjčit si však můžete kánoe nebo kajaky, provozuje se zde jachting, jízdy na katamaránech, windsurfing, kiteboarding, vodní lyžování či paddleboarding. Když fouká, mohou se na hladině vytvořit až dva metry vysoké vlny. Pod výpustí přehrady je ideální místo pro vodní slalom a rafting.

 

Šumava: Cyklistický ráj

Cyklisté naleznou v okolí přehrady, která je bránou Šumavy, nepřeberné množství cyklostezek. Hustá síť asfaltek (nazývaných signálky) byla kdysi vybudována pro rychlý přesun pohraničníků. Dnes tvoří z okolí Lipna a Šumavy ráj cyklistů. I když se vám některé kopce mohou zdát nekonečné, nadšení sportovci si je nemohou vynachválit.

 

Výlety v okolí Lipna nad Vltavou

Rodiny s dětmi mohou navštívit například Stezku korunami stromů na kopci Kramolín, známému spíš coby středisko zimních sportů. Po celé délce Lipna také funguje sezónní lodní doprava, v zimě Lipno obvykle zamrzá (je zde nejdelší bruslařská dráha na světě v délce 11 km). V létě tu však můžete k výletu využít linkovou nebo okružní plavbu. Plavba z Lipna nad Vltavou do Frymburku trvá zhruba 30 minut. Největší z lodí, Adalbert Stifter, uveze 250 lidí. Pokud chcete jen na druhý břeh, můžete využít několika přívozů. Po Lipně se zvládnete dopravovat také sami, nejčastěji na lodích poháněných silou paží nebo větrem. Povolené jsou však i motorové čluny do výkonu 10 kW.

 

Na výlet vlakem z Lipna do rakouského Lince

Velice zajímavý může být i výlet po kolejích. Jsou zde dokonce dvě tratě – první, z Rybníku do Lipna nad Vltavou, končí přímo pod přehradou. S jedním přestupem se dostanete do Českých Budějovic nebo do Lince v Rakousku. Druhá cesta z Českých Budějovice do Černého Kříže vás dopraví přímo do srdce Šumavy.

 

Pojištění si uzavřete i na tuzemské cesty

Lipno je ideálním místem jak pro aktivní sportovce, tak pro rodiny, a ani dva týdny dovolené vám neumožní využít všechny aktivity. Pokud máte obavu z krkolomných vodních sportů, pak vám doporučujeme sjednat si cestovní pojištění pro tuzemsko, které vás za drobnou částku zbaví řady starostí. Obsahuje mimo pojištění proti krádeži a úrazového pojištění například také pojištění za škody na zdraví a majetku, což se hodí třeba v případě, kdy do někoho nechtěně vrazíte a způsobíte mu úraz.