Léto v Krkonoších: Výstup na Sněžku i stezky v korunách stromů

Máte rádi hory a chystáte se strávit dovolenou v Čechách? Nejvyšší vrcholky, které vám tuzemsko nabídne, najdete v Krkonoších. Ve srovnání s Alpami možná nevypadají tak majestátně, ale nelze jim upřít, že umí předvést i vysokohorské počasí. Životu nebezpečné jsou zejména v zimě. I v létě však dovedou nepřipraveným turistům, zlákaným krásným počasím v údolí, připravit perné chvilky. Větrovka by tedy v batohu neměla chybět ani během letních výstupů. Vždyť kdo by si v Krkonoších nevzpomněl na tragický osud Hanče a Vrbaty?

 

Vyhněte se hlavním cestám

Letní výletníky do našich nejvyšších hor může trápit víc než nečekané změny počasí počet návštěvníků. Přeplněné stezky, čekání na vyhlídkách, narvané chaty nabízející občerstvení – navíc leckdy za výrazně vyšší ceny, než které by odpovídaly nadmořské výšce a blízkosti Špindlerova Mlýna. Pokud nechcete stoupat na Sněžku husím pochodem s vyhlídkou na pozadí cizího turisty, vězte, že ač jsou krkonošské hřebeny relativně malé, celé Krkonoše nejsou. Vydáte-li se po některém ze hřebenů směrem k jihu, ztratíte sice výšku, ale užijete si více samoty a krásných lesů. Tímto severojižním směrem vás provede např. Bucharova cesta, značená červenou značkou a vedoucí od pramenů Labe přes Medvědín, Horní Mísečky, Černou skálu, Zadní a Přední Žalý a Benecko až do Jilemnice.

 

Stezkou k pivovaru Paroháč nebo na Luční boudu

Turistických tras, po nichž si můžete naplánovat cestu podle svého uvážení a kondice, je v Krkonoších bezpočet. Stejně tak najdete po trasách mnoho příležitostí k občerstvení. Příjemná je například velká chata s restaurací na Dvoračkách, kde jídlo i pití dostanete za přijatelné ceny. Na Luční boudě, kde stála prostá turistická noclehárna, mají nyní dokonce vlastní pivovar Paroháč a pivní lázně. Zmíněné Dvoračky nebo Luční bouda jsou ideálním výchozím bodem pro návštěvu těch nejzajímavějších (ale také nejfrekventovanějších) míst hřebenů Krkonoš. Těmi jsou zejména Sněžka a Obří důl, Prameny Labe a Cesta česko-polského přátelství, Sněžné jámy a vodopády Labský i Pančavský. Posledně jmenovaný láká turisty na české prvenství – je to nejvyšší vodopád u nás.

 

Krkonošská stezka korunami stromů

Na úpatí Černé hory u Janských Lázní byla vybudována Stezka korunami stromů, kde si můžete prohlédnout stromy a jejich obyvatele od kořenů až ke korunám. A nedaleko odtud se nachází i nová Vřetenovčí Hravá naučná stezka, kterou najdete na hřebenové cestě z Janských Lázní do Svobody nad Úpou. Stezka je zaměřena na místního endemita, tj. tvora, který se vyskytuje jen v Krkonoších, a tím je vřetenovka krkonošská.

 

Pojištění pro klidnou dovolenou v Česku

Krkonoše jsou sice bez náročných výstupů, ale když zaprší (což se na hřebenech děje často a znenadání), kamenité stezky mohou pěkně klouzat. Proto se vám na dovolené bude hodit úrazové pojištění, které je součástí cestovního pojištění pro tuzemsko. To navíc obsahuje pojištění proti krádeži i pojištění za škody na zdraví a majetku – to využijete třeba, pokud do někoho nechtěně vrazíte a způsobíte mu úraz. Za pár korun tak budete mít dovolenou bez zbytečných starostí.