Pálava: Krajinou našich dávných předků

Nad okolní rovinatou krajinou ční vápencové Pavlovské vrchy, známé jako Pálava, které odpradávna lákaly k osídlení. Jejich úpatí jsou posetá vinicemi, v létě prosluněná a porostlá teplomilnou květenou. Nedaleké Dolní Věstonice prosluly svými pravěkými nalezišti a dokládají, že lidé toto místo obývali od dávnověku. Ačkoli nejvyšší vrch Děvín dosahuje jen 549 m n. m., tyčí se výrazně nad okolní krajinou a vidět je odtud do daleka. To si uvědomovali i ve středověku, a tak tu naleznete rovnou dva hrady. Starší Děvičky nebo také Dívčí Hrady či Maidenburg jsou zříceninou gotického hradu, prvně zmiňovaného v roce 1222. Mladší hrad je známý jako Sirotčí nebo také Růžový hrádek a vznikl v polovině 13. století.

 

Krásy Mikulova: Svatý kopeček i židovská čtvrť

Samotnou Pálavu z Pavlova do Mikulova pohodlně přejdete po červené značce za jediný den, je to zhruba 12 km. Během výletu jistě stihnete ochutnat místní bílé víno, prohlédnout si oba hrady, a ještě se porozhlédnout po historickém centru Mikulova. Aktivní turisté mohou vyšlapat křížovou cestou na Svatý kopeček, odkud si prohlédnou celé město shora. V Mikulově také naleznete stopy židovského osídlení. Z původního židovského ghetta s 317 domy zbylo jen 40 staveb, barokní synagoga a velký židovský hřbitov s několika tisíci náhrobky. V 16. století zde působil i slavný Jehuda rabi Löw, známý zejména díky pověsti o Golemovi. Zdejší židovská obec, tak jako mnoho jiných, nepřežila druhou světovou válku. Po její ukončení už nebyla nikdy obnovena.

 

Přírodní zajímavosti Pálavy

Naleznete zde stepní stráně, dubové háje i lužní lesy. Co se květeny týká, jedná se o nejbohatší oblast u nás, roste tu až čtvrtina všech v ČR přirozeně se vyskytujících rostlinných druhů. Ze stromů tu nejčastěji rostou dub zimní, javor babyka, habr, jeřáb břek, jasan a lípa srdčitá. Z keřů je častý dřín, svída krvavá, brslen a ptačí zob. Na jaře jsou vrchy pokryté nesčetnými květy mochny, tařinky a tařice, které barevně doplňují modrofialové kosatce. Louky plné osinatých kavylů doplňují malé rozchodníky a statné náprstníky.

Žijí tu slanomilné zvířecí druhy, které se vyskytují na slaniscích, jež zde zůstala po dávných mořích. Najdete tu i teplomilné druhy, pro které je Pálava nejsevernější oblastí jejich výskytu – např. kudlanku nábožnou nebo ještěrku zelenou. Na zdejších významných netopýřích sídlištích se vyskytuje vzácný vrápenec malý, netopýr velký, netopýr brvitý a netopýr řasnatý. Svými netopýřími obyvateli proslula zejména jeskyně Turold ve stejnojmenné rezervaci severně od Mikulova.

 

S pojištěním se strachovat nemusíte

Pálava sousedí na východě s Lednicko-valtickým areálem, odkud si sem můžete udělat jednodenní výlet. Pojedete-li na výlet s dětmi a obáváte se jejich neposednosti a touhy vylézt na každou skalku, doporučujeme uzavřít cestovní pojištění online, které vás za drobnou částku zbaví řady starostí. Ochrání vás při krádeži či úrazu a jeho součástí je i pojištění za škody na zdraví a majetku. To se vám vyplatí, pokud do někoho například nechtěně vrazíte. Užijte si dovolenou bez starostí a kryjte se vhodným pojištěním.