Evoluční nesoulad: 2. díl – proč nám námaha svědčí

Už vám trhali osmičky? Tato neradostná událost potká několikrát za život mnohé z nás. Ptáte se, kde udělali inženýři chybu, resp. jak mohla taková věc projít přírodním výběrem? Ptáte se dobře, protože mučivá bolest a případný zánět může dotyčného člověka ohrozit na životě, o zhoršení kvality života nemluvě. Proč nám tedy stále rostou tyto nesmyslné zuby, bez kterých by nám bylo mnohem lépe?

Jako první vás asi napadne, že pokud osmičky stále ještě máme, zřejmě v minulosti nemohly způsobovat takové problémy jako dnes, jinak by jemným sítem přírodního výběru neprošly. Takže bychom se zřejmě měli podívat na lebky lovců a sběračů, popř. prvních zemědělců, a zjistit, jak se prořezávaly osmičky jim. A ejhle, vypadá to, že u nich byly problémy s osmičkami naprosto výjimečné a určitě nezpůsobovaly takové potíže, aby vyvážily výhodu plynoucí z několika zubů navíc.

Jak to, že oni problémy neměli a my je máme? Zde dává smysl podívat se, v čem naše problémy spočívají. Podle všeho máme potíže zejména proto, že se nám zuby nevejdou na čelist. To se nám čelist zmenšila? Bingo. Naše čelisti jsou výrazně menší než čelisti našich předků. Proč tomu tak je? Odpověď, jak už tušíte, leží v míře používání. Naši předci museli mnohem víc žvýkat, a pokud kosti od dětství zatěžujete, vyrostou vám mohutnější. A na větší čelisti se osmičky pohodlně vejdou.

Počítám, že vás stejně jako mne napadlo, že cestou domu nakoupíte zásobu žvýkaček pro své děti. To by mohla být dobrá prevence. Ale s jistotou to říct nelze, protože ještě nikdo nezkoumal, zda lidé, kteří od dětství pravidelně žvýkali žvýkačky, problémy s osmičkami nemají, protože jim narostly větší čelisti.

A jak to celé souvisí s běháním? Pokud máte strach, že si během opotřebujete nohy, popř. že by se vaše děti měly víc šetřit, protože jejich kosti ještě nejsou dostatečně vyvinuté, máte jej zbytečně. Naše těla jsou na přiměřenou (tzn. nedřít děti systematickým vytrvalostním tréninkem, ale nechat je, ať si běhají a hrají dle libosti, pokud možno venku) zátěž stavěná a bez ní nerostou a následně nefungují správně. Např. kosti na zátěž odpovídají zesílením a zhoustnutím. Pokud se tedy děti odmalička hýbou, chodí a běhají, narostou jim silnější kosti a je u nich mnohem menší pravděpodobnost, že budou ve stáří trpět osteoporózou, o dalších nemocech plynoucích z nedostatku pohybu ani nemluvě.