Hýčkejte si své ultramaratonce! I oni jsou (někdy) lidi

Možná jste už někdy měli tu smůlu, že jste potkali ultramaratonce při výkonu. Nebo jste nějaký úsek běželi s nimi. Snažíte se být příjemní a milí společníci – a. Ultramaratonec nic. Snažíte se konverzovat, navázat přátelský rozhovor – a zase nic. Jediné, čeho se vám dostane, je zarputilý, zatvrzelý výraz, o němž ještě doma v posteli přemýšlíte, jestli vyjadřoval opovržení, zhnusení nebo jen čiré pohrdání... Ultramaratonci jsou prostě divní lidé.

Jsou to divní lidé, ale úplně jinak divní, než jak se vám zdálo ve chvíli, kdy jste je potkali. No jistě, především běhají na nesmyslně dlouhé vzdálenosti, to ale teď pomiňme. Na startu svých olbřímých distancí jsou samý žert a šprým, srší vtipem na všechny strany a určitě byste o nich tvrdili, že jsou přátelští. Uplyne ale několik desítek kilometrů a všechno se změní. Z mnohomluvného člověka je najednou jedinec nevydávající hlásky – a když, tak jen srdcervoucí steny nadlidského úsilí a vypětí. Ano, je to tou vzdáleností. Dříve nebo později se každý ultramaratonec musí chtě nechtě pohroužit do svého nitra, uzavřít se do sebe, koncentrovat se a soustředit se jen na ten jediný středobod celého svého vesmíru – CÍL. Fyziologicky by se třeba už dávno měl válet v křečích podle cesty, biochemicky už mu měl dávno dojít krevní cukr (a taky došel) a tato skutečnost jej měla už před hodinou zastavit. On ale běží dál. Je to právě tím, že je uzavřen a koncentrován. Vidí cíl a nedbá na logiku nebo zákony fyziky či chemie. Běží dál. Běží dál a potřebuje být soustředěn.

Zvenčí to ovšem vypadá úplně jinak. Nejhorší zkušenosti s ultramaratonci mívá právě jejich doprovod nebo support. Často se dočkají jen velice strohých odpovědí na jakékoli své otázky, absolutně žádných reakcí na své nejvymazlenější vtipy. Zato však krátkých řízných příkazů: Vodu! Tyčku! Polivku! Často pak neřeknou ani díky a už zase kvapí pryč. Pokud máte tu smůlu, že sloužíte zrovna jako doprovod nebo support, nehněvejte se na svého ultramaratonce. Uvidíte, že až dosáhne svého cíle, bude vám zase dobrým a nejlepším kamarádem, zábavným a vtipným, i když třeba trochu sarkastickým. A určitě vám i poděkuje za veškerou prokázanou péči.

Užívejte si jeho lidské stránky. Užívejte si dříve, než zase někam poběží! :D :D