Jak na STK? – vše, co potřebujete vědět

Co je STK?

 

STK je zkratka pro stanici technické kontroly. Tento pojem znají téměř všichni majitelé vozidel, ať už vlastní auto, nebo motorku. Stanice se zaměřují na technické kontroly motorových vozidel, dle zákona totiž musí mít každé vozidlo platné osvědčení o technické způsobilosti. Pracovníci stanice technické kontroly provádějí nejčastěji technické prohlídky silničních vozidel, ale také další kontroly, jako například měření emisí či ověřování tachografů.

Technická prohlídka je povinná ze zákona, a tudíž jí podléhají všechna vozidla, která jsou u nás evidována a mají registrační značku.

Jaké jsou druhy technické kontroly?

 

  • pravidelná technická kontrola
  • opakovaná technická kontrola
  • evidenční kontrola
  • technická prohlídka před registrací vozidla
  • technická kontrola pro způsobilost vozidla
  • technická kontrola ADR

 

Co s sebou na STK?

 

Pokud vás čeká technická kontrola vozidla, připravte si několik dokumentů. Nejčastěji s sebou musíte mít velký techničák. Ne vždy ale bude stačit.

Které dokumenty potřebujete na STK?

 

  • technický průkaz
  • osvědčení o registraci vozidla (malý technický průkaz)
  • osvědčení o emisní kontrole (pokud měření emisí absolvujete poprvé, osvědčení dostanete při kontrole emisí)
  • protokol o měření emisí (pokud je vyžadován)
  • protokol o předchozí kontrole (pokud jste již STK absolvovali)

Sjednejte si havarijní pojištění online

Z povinného ručení vám převedeme všechny bonusy a na nová auta garantujeme cenu po dobu 5 let.

Co je potřeba k evidenční kontrole?

 

Jestliže měníte auto (kupujete, darujete, prodáváte), budete muset absolvovat evidenční kontrolu. Ta se provádí u každého ojetého auta při každé změně majitele, resp. před převodem vlastníka.

Co je potřebné k evidenční kontrole auta?

 

  • technický průkaz (originál)
  • osvědčení o registraci vozidla (malý technický průkaz)

 

Abyste získali protokol o evidenční kontrole, je nutné mít v autě také lékárničku s platným datem expirace.

 

Co je protokol o evidenční kontrole?

 

Protokol o evidenční kontrole je doklad, podle kterého se kontroluje, zda technický stav vozidla odpovídá stavu uvedenému v technickém průkazu. Vydává se na jméno a bydliště přihlašujícího (vlastníka vozidla).

 

Jak dlouho platí evidenční kontrola?

 

Platnost evidenční kontroly 2020 je 30 dnů od vystavení Protokolu o evidenční kontrole.

 

Kam na STK?

 

Technickou kontrolu není nutné provádět v místě bydliště, je tedy jen na vás, kterou stanici zvolíte. Seznam stanic technické kontroly podle krajů najdete na stránkách Ministerstva dopravy ČR.

 

Co se kontroluje při STK?

 

Při technické kontrole se kontroluje hned několik věcí, samotná kontrola se přitom skládá z několika částí.

Jak probíhá STK?

 

  • Identifikace vozidla.
  • Kontrola brzdového systému.
  • Kontrola řízení a geometrie (seřízení předních kol, stav pneumatik).
  • Kontrola stavu vnitřního vybavení vozidla (bezpečnostní pásy, airbagy, povinná výbava, stav tachometru a kontrola km).
  • Kontrola výhledu řidiče.
  • Revize podvozku a jeho částí, stav koroze a stav karoserie.
  • Kontrola světel.
  • Stav motoru a výkon.

 

STK a emise

 

Součástí STK je i měření emisí. To se zpravidla provádí ještě před samotnou kontrolou. Právě kvůli naměřeným hodnotám emisí vozidlo často technickou kontrolou nakonec neprojde. Od roku 2015 už nedostáváte emisní známku, která se lepila na zadní registrační značku, technik pouze provede zápis do velkého technického průkazu.

 

Jak dlouho trvá STK?

 

Technická kontrola vozidla trvá zhruba 30 minut a měření emisí asi 20 minut. Celkem by kontrola neměla zabrat více než 1 hodinu. Ke kontrole se dostavte včas, vozidlo by mělo být čisté a ve stavu umožňujícím bezpečnou prohlídku a nemělo by být vybaveno žádnými prvky znemožňujícími kontrolu (jako jsou například poklice zakrývající upevnění kol).

 

Jak projít STK bez problémů?

 

Abyste měli jistotu, že kontrolou projdete bez problémů, je vhodné vozidlo ještě před prohlídkou svěřit do rukou odborníka v autoservisu. Mnohé mají prohlídku před STK již v nabídce svých služeb a vědí, na co se zaměřit. Před STK je potřeba zkontrolovat filtr pevných částic, funkčnost světel a stěračů, ověřit homologaci, zjistit stav pneumatik a hloubku vzorku ad.

 

Co dělat, když STK neprojdete?

 

Při kontrole se může stát, že technik zjistí na vozidle závadu a STK neprojdete. Mohou přitom nastat tyto 2 případy:

 

  • Závada nejde odstranit a vozidlo je označeno jako nezpůsobilé k jízdě.
  • Závadu je možné opravitna její opravu máte 30 dnů, poté se na kontrolu vrátíte.

 

STK motocyklu

 

Motorka jakožto motorové vozidlo musí mít také platnou technickou. STK motorky probíhá podobně jako u auta. Platnost osvědčení o technické způsobilosti motorky je 4 roky, u nových motocyklů je možné STK absolvovat až po 6 letech a poté každé 4 roky. Prodloužení platnosti technické kontroly na motorku tak stačí řešit každé 4 roky. Datum platnosti STK je vždy uveden v technickém průkazu.

Při technické kontrole motocyklu se kontroluje totéž co v případě auta, tedy: osvětlení, kola a pneumatiky, řízení a geometrie, výfuk, karoserie, zrcátka a také viditelnost registrační značky. Svou motorku proto před technickou kontrolou důkladně připravte, případně ji svěřte do rukou odborníka.

Za nevyhovující stav motocyklu vám může být udělena pokuta nebo vám může být motocykl odtažen.

 

Co je potřeba k STK motorky?

 

Při STK motocyklu u sebe vždy mějte malý i velký technický průkaz, protokol o evidenční kontrole (pokud je vyžadován), osvědčení o emisní kontrole a protokol o předchozí technické kontrole.

 

Kolik stojí STK?

 

Cena za provedení technické kontroly není pevně stanovena a liší se podle jednotlivých stanic technické kontroly. Nejlepší je se dopředu podívat na webové stránky vybraných stanic, kde najdete i ceník služeb.

 

Platnost STK

 

Platnost STK je 2 roky a přesné datum platnosti najdete v technickém průkazu. Platí, že v případě nového auta, které absolvovalo STK, musíte další kontrolu absolvovat po 4 letech a následně pak každé 2 roky. Mnoho lidí se mylně domnívá, že platnost STK je do konce uvedeného měsíce, to je však omyl. STK platí opravdu přesně na den uvedený ve velkém techničáku. Proto nenechávejte prodloužení platnosti STK na poslední chvíli.

Jestliže jste propásli termín TK, je možné absolvovat technickou kontrolu i po termínu. Ovšem myslete na to, že v danou chvíli už máte propadlou STK a vozidlo byste tudíž neměli uvádět do provozu a na stanici technické kontroly byste jej správně měli nechat odtáhnout.

 

Co dělat, když máte propadlou STK?

 

Propadlá STK může znamenat postih pokutou, v krajních případech odebrání řidičáku. Pokud zjistíte, že vám skončila platnost STK, nechejte své vozidlo odtáhnout na stanici technické kontroly. Mnozí řidiči to risknou a vozidlo na stanici dopraví sami, v tomto případě si však koledují o pokutu.

 

Jízda bez STK – co vám hrozí?

 

Na jízdu bez platné technické kontroly si raději netroufejte, podle zákona je taková jízda zakázána. Pokud vaše vozidlo ohrožuje bezpečnost ostatních účastníků provozu, hrozí vám pokuta až do výše 10 000 Kč a 5 trestných bodů. V krajních případech vám také může být odebrán řidičský průkaz, a to na 6 až 12 měsíců. Jestliže vaše vozidlo nemá platnou STK, ale nikoho neohrožuje, počítejte s pokutou do výše 2 000 Kč.