Mapa koronaviru: Jak virus postupoval světem?

Nemoc COVID-19 se stala novodobou hrozbou pro drtivou většinu států světa. Kde koronavirus postupoval nejrychleji a ve kterém státě si vyžádal nejvíce životů? Přinášíme přehled zemí s popisem průběhu nákazy a vládních omezení.

Co je koronavirus?

Koronaviry jsou skupinou virů způsobujících infekční respirační onemocnění. Onemocnění COVID-19, které momentálně sužuje svět, způsobuje koronavirus SARS-CoV-2. Je blízce příbuzný smrtelnějšímu viru způsobujícímu nemoc SARS.

Příznaky koronaviru

Hlavní příznaky nákazou COVID-19 se projevují zvýšenou teplotou, dušností a kašlem. Občas se objevují chřipkové příznaky, jako je bolest hlavy, kloubů, malátnost, zvracení a průjem. Nemoc napadá zejména plíce. U většiny pacientů má onemocnění lehčí průběh, u lidí s chronickým onemocněním dýchací soustavy však hrozí vážné komplikace.

 

Jak se chránit před koronavirem?

Základním bodem ochrany před koronavirem je dodržovat zvýšená hygienická opatření a používat ochranné prostředky. Často si umývejte ruce, nevystavujte se nebezpečí blízkým kontaktem s ostatními osobami a noste na obličeji respirátor nebo roušku. Do obchodů a MHD si nasaďte rukavice a pokud nemáte přístup k vodě, používejte na ruce dezinfekční gel. Snažte se neopouštět svůj domov, a i v něm dodržujte zvýšenou hygienu (dezinfekce povrchů, častější úklid, pečlivá hygiena při přípravě jídla apod.).

 

Koronavirus: Mapa výskytu

Zdroj: https://ourworldindata.org/

 

 

Koronavirus v Evropě

V Evropě se čísla pomalu šplhají k milionu nakažených (nyní více než 977 000 osob) a onemocnění si zatím vyžádalo životy 84 600 Evropanů. Bližší informace k jednotlivým zemím najdete níže.

 

Koronavirus – Česká republika

Datum prvního výskytu: 1. 3. 2020

Celkový počet nakažených: 6 300 +

Počet nakažených na 1 milion obyvatel: 590

Celkový počet úmrtí: 165 +

Celkový počet uzdravených: 830 +

 

V Česku se objevila první mírná omezení v letecké přepravě již na konci ledna 2020. Od konce února pak čím dál více narůstaly obavy obyvatelstva i vlády, zejména kvůli prudkému šíření viru v Itálii. První případy nákazy se v České republice objevily 1. března. V následujících dvou týdnech pak byla přijata mimořádná opatření – kromě vyhlášení nouzového stavu jde zejména o uzavření hranic, škol a většiny obchodů a restaurací, povinnost nosit na veřejnosti roušku a zákaz volného pohybu osob. S ustupujícím počtem případů pak vláda míní v blízké budoucnosti restrikce uvolňovat. Zde najdete aktuální informace o koronaviru v ČR.

 

Koronavirus – Slovensko

Datum prvního výskytu: 6. 3. 2020

Celkový počet nakažených: 860 +

Počet nakažených na 1 milion obyvatel: 158

Celkový počet úmrtí: 6 +

Celkový počet uzdravených: 151 +

 

Již v únoru začali celníci na slovenských hranicích provádět silniční kontroly za účelem snížení rizika infekce místních obyvatel. Na Slovensko se nákaza COVID-19 dostala přenosem z Itálie na začátku března. Od 12. března pak platí v zemi výjimečný stav – zastavení letecké přepravy z a do Itálie a omezení návštěv ve veřejných institucích. Později přibylo i nařízení omezení volného pohybu osob. První pacienti se uzdravili za necelé tři týdny.

 

Vývoj potvrzených případů COVID-19 ve vybraných evropských státech

Zdroj: https://ourworldindata.org/

 

Koronavirus – Itálie

Datum prvního výskytu: 31. 1. 2020

Celkový počet nakažených: 165 000 +

Počet nakažených na 1 milion obyvatel: 2 732

Celkový počet úmrtí: 21 600 +

Celkový počet uzdravených: 38 000 +

 

Itálie bojuje s koronavirem již od konce ledna. O tři týdny později se nákaza objevila v Lombardii a začala se odtud velmi rychle šířit. Itálie je koronavirem nepostiženější zemí v Evropě – do poloviny března měla nejvyšší počet obětí ze všech států (později Itálii „překonaly“ Spojené státy americké). Od 10. března je celá země v karanténě, má uzavřené hranice, obchody i školy. Italové mají také omezený volný pohyb na veřejnosti.

 

Koronavirus – Rakousko

Datum prvního výskytu: 25. 2. 2020

Celkový počet nakažených: 14 300 +

Počet nakažených na 1 milion obyvatel: 1 596

Celkový počet úmrtí: 390 +

Celkový počet uzdravených: 8 000 +

 

V Rakousku se první nákazy objevily na konci února – následně se koronavirus rozšířil do všech jeho spolkových zemí. Vláda zde mimo jiné zakázala hromadné akce, uzavřela školy a omezila vstup Italů do země. Nákaza se zřejmě masivně rozšířila z tyrolského lyžařského střediska Ischgl, odkud si ji odvezlo i několik turistů z Německa a skandinávských zemí. Místo se tak stalo nebezpečným epicentrem nákazy, kvůli kterému se nemoc rozšířila i do dalších států.

 

Koronavirus – Německo

Datum prvního výskytu: 28. 1. 2020

Celkový počet nakažených: 134 700 +

Počet nakažených na 1 milion obyvatel: 1 608

Celkový počet úmrtí: 3 800 +

Celkový počet uzdravených: 77 000 +

 

První případ nákazy COVID-19 se v Německu objevil na konci ledna nedaleko Mnichova. Nemoc zasáhla všechny spolkové země, nepostiženější jsou regiony na jihu a západě země. Vysoký počet nakažených řadí Německo k nejhůře zasaženým evropským zemím (spolu s Itálií a Španělskem). Vzhledem k vysokému počtu obyvatel je však při přepočítání výskytu nakažených pacientů na milion obyvatel až na 29. místě světového žebříčku. Navrátilci z postižených sousedních zemí zde musí absolvovat karanténu a na veřejnosti se mohou lidé scházet pouze ve dvojicích.

 

Koronavirus – Polsko

Datum prvního výskytu: 4. 3. 2020

Celkový počet nakažených: 7 580 +

Počet nakažených na 1 milion obyvatel: 200

Celkový počet úmrtí: 285 +

Celkový počet uzdravených: 770 +

 

První polský pacient si nemoc přivezl z Německa, ti další pak z Itálie a Velké Británie. Aby se nákaza nešířila, zavedlo Polsko na hranicích s ČR sanitární kontroly. Vláda také zrušila hromadné akce a do 11. dubna omezila volný pohyb osob, žáci zase měli uzavřené školy. Platným nařízením zůstává povinná 14denní karanténa pro osoby vracející se ze zahraničí.

 

Koronavirus – Francie

Datum prvního výskytu: 25. 1. 2020

Celkový počet nakažených: 147 860 +

Počet nakažených na 1 milion obyvatel: 2 265

Celkový počet úmrtí: 17 160 +

Celkový počet uzdravených: 30 950 +

 

Koronavirus se v Evropě začal šířit právě z území Francie. Vláda tu zrušila všechna hromadná shromáždění na veřejnosti, uzavřela školy, vybrané obchody a restaurace a nařídila omezit vycházení mimo domov. Při pohybu na veřejnosti u sebe musí mít obyvatelé potvrzený formulář, roušky ale povinné nejsou. Někteří vyčítají státu, že nezavedl přísnější restrikce – během začátku epidemie například proběhly komunální volby se standardním postupem hlasování. Druhé kolo však již neproběhlo z obav šíření koronaviru. Francouzi jsou obecně také mnohem méně disciplinovaní než Češi a doporučení a nařízení vlády často porušují.

 

Koronavirus – Španělsko

Datum prvního výskytu: 31. 1. 2020

Celkový počet nakažených: 180 650 +

Počet nakažených na 1 milion obyvatel: 3 864

Celkový počet úmrtí: 18 800 +

Celkový počet uzdravených: 70 850 +

 

Španělsko se s nákazou potýká nejhůře z celé Evropy. Vysoký počet nakažených podnítil vládu k mimořádným opatřením – uzavření hranic, škol, obchodů a restaurací, striktní omezení volného pohybu obyvatel a zastavení provozu existenciálně nepotřebných odvětví ekonomiky. Zákaz vycházení hlídá stát individuálně pomocí mobilních dat. Stav nouze bude v zemi trvat minimálně do 26. dubna. Nejvíce postiženými regiony jsou madridská oblast a Katalánsko.

 

Koronavirus – Chorvatsko

Datum prvního výskytu: 25. 2. 2020

Celkový počet nakažených: 1 740 +

Počet nakažených na 1 milion obyvatel: 424

Celkový počet úmrtí: 30 +

Celkový počet uzdravených: 470 +

 

V Chorvatsku se rozšířila nákaza COVID-19 přes cestující z Rakouska, Německa, Rumunska, Tanzánie a Turecka. Onemocnění již bylo zaregistrováno ve všech oblastech země. Od poloviny března trvá v Chorvatsku zákaz sportovních akcí, následně byly uzavřeny všechny školy (včetně mateřských) a pak i hranice státu. Obyvatelé musí zůstat v obci, kde mají bydliště, k opuštění lokality musí mít potvrzenou povolenku. První pacient zde zemřel tři týdny po prvním výskytu viru. Nákaza koronavirem v Chorvatsku postupuje pomaleji než v ostatních zemích, nejspíše i díky přísným restrikcím.

 

Koronavirus ve světě

Na celém světě se celkem eviduje přes 2 084 000 pacientů s COVID-19. Celkově na nemoc zemřelo více než 134 600 osob a na 515 450 nemocných se uzdravilo. Průměrně se tak ve světě vyskytuje 267 pacientů na 1 milion zdravých lidí.

 

Koronavirus – Čína

Datum prvního výskytu: prosinec 2020

Celkový počet nakažených: 82 340 +

Počet nakažených na 1 milion obyvatel: 57

Celkový počet úmrtí: 3 340 +

Celkový počet uzdravených: 77 890 +

 

Dle dostupných informací byla absolutně první nákaza novým typem koronaviru zaregistrována v Číně na konci roku 2020. První pacient se nakazil ve městě Wu-chan (provincie Chu-pej) ve střední Číně, které bylo následně uzavřeno do striktní karantény. Dne 9. ledna pak na nemoc COVID-19 zemřel první čínský pacient a následně se nákaza prudce rozšířila po čínském území i mimo něj. I když se stále objevují nové případy nákazy (zejména ze zahraničí), česká vláda již Čínu za rizikový stát nepovažuje. Nárůst je totiž vzhledem k počtu obyvatelstva minimální.

 

Zdrojem nákazy se zřejmě stal prodej a konzumace divokých zvířat (zejména netopýrů) na velkoobchodním trhu. Epidemie koronaviru byla pak vyhlášena celosvětovou pandemií a Světová zdravotnická organizace vyhlásila globální stav nouze.

 

Koronavirus – USA

Datum prvního výskytu: 20. 1. 2020

Celkový počet nakažených: 644 340 +

Počet nakažených na 1 milion obyvatel: 1 947

Celkový počet úmrtí: 28 550 +

Celkový počet uzdravených: 48 700 +

 

Prvním prokázaným pacientem s koronavirem na území Spojených států amerických byl cestující z čínského města Wu-chan. Počty nemocných strmě narůstaly zejména v druhé polovině března, až se USA staly nákazou nejpostiženější zemí na světě. Na konci ledna vláda vyhlásila stav veřejného zdravotního ohrožení a omezila vstup do země cestujícím z Číny. Následně nařízení ještě zintenzivnila na stav přírodní katastrofy ve všech členských státech. Zhruba polovina všech nemocných se nachází v New Yorku a New Jersey, kde kolabuje zdravotnictví. Nejméně zasáhnutým státem je Kalifornie, která brzy zavedla přísná karanténní opatření.

 

Koronavirus – Egypt

Datum prvního výskytu: 14. 2. 2020

Celkový počet nakažených: 2 500 +

Počet nakažených na 1 milion obyvatel: 24

Celkový počet úmrtí: 180 +

Celkový počet uzdravených: 580 +

 

Na africký kontinent se nemoc dostala v polovině února, první případ byl zaznamenán v Egyptě. Následně byla omezena letecká doprava, dezinfikovala se celá ubytovací zařízení a pak se zavedla i restriktivní omezení pro obyvatele. V Egyptě platí zákaz vycházení v noci, stravování se uvnitř restaurací a jsou pozastaveny skoro všechny komerční lety. Kromě Egypta nemoc nejvíce zasáhla také Jihoafrickou republiku, Alžírsko a Maroko – v každém státě je tu více než 2 000 pacientů nakažených COVID-19.